Οικονόμου: Η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ

Απαντήσεις για τις σχέσεις με την Τουρκία , το αυριανό Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας αλλά και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις εκλογές, έδωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση, ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.

Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Έχουμε απαντήσει ότι στο ζήτημα αυτό ισχύει η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν απεμπολούμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα όπως αυτό υπάρχει και στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και πάντοτε με σωφροσύνη συμπεριφερόμαστε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι προς το συμφέρον της χώρας και της πατρίδας». Ερωτηθείς αν η χώρα μας ανησυχεί από το γεγονός της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και όσα γράφονται για πυρηνικές κεφαλές στην Τουρκία, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η χώρα μας έχει φροντίσει να αναβαθμίσει την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων.

Για τον κ. Τσίπρα

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσει τις εκλογές αλλά να διαχειριστεί το χάος που θα βρει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχει δοκιμαστεί η εγκυρότητα των προβλέψεων του κ. Τσίπρα υπενθυμίζοντας ότι παραμονές των εκλογών του 2019 έλεγε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μία στο εκατομμύριο να ηττηθεί από τον κ. Μητσοτάκη. Δήλωσε επίσης ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση την καινούργια απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιφέρειες θα υπάρξουν «ανατροπές». Ειδικότερα, όπως έχει τονίσει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος «χοντρικά, αυτό που αναμένεται είναι η κατά κανόνα μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες (όχι εκτιμώ πάνω από 8-10 τον αριθμό) προς εκλογικές περιφέρειες της τ. Β’ Αθηνών, την Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών», είπε.

Για τις φθορές στο Μετρό του Αγίου Ιωάννη και για το ποιον θα επιβαρύνουν, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως το αρμόδιο υπουργείο θα δώσει απαντήσεις, θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπεται και θα επωμιστούν τα βάρη αυτοί που τα έκαναν.

Για την στήριξη

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης ή λήψης άλλων μέτρων στήριξης είπε πως αν και εφόσον υπάρξει κάτι, θα γίνει ενημέρωση επίσημα και συγκεκριμένα. Επιπλέον σε ερώτηση σχετικά με ανακοίνωση συνδικαλιστών της αστυνομίας για την παρουσία τους στο ΑΠΘ μόνιμα, απάντησε πως οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ είναι βάσει σχεδίου, στάθμισης και αξιολόγησης των αναγκών σε κάθε περιστατικό και πεδίο. Ο κ. Οικονόμου επισήμανε στη συνέχεια ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. «Θα εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται αλλά δεν θα το παραβιάζουμε», τόνισε.

Για το Συμβούλιο υπουργών ενέργειας

Ερωτηθείς τι προσδοκά η κυβέρνηση από το αυριανό συμβούλιο των υπουργών ενέργειας, απάντησε «να καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις που θα τα εφαρμόσουμε το ταχύτερο και θα συμπληρώσουν τα εθνικά σχέδια δράσης». Δήλωσε επίσης ότι η προσδοκία είναι να μην γυρίσει το ζήτημα πίσω στο συμβούλιο των ηγετών ενώ για τη μάχη απέναντι στην ακρίβεια είπε πως είναι καθημερινή. «Η ευθύνη περνάει τώρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που συνέρχεται αύριο προκειμένου οι υπουργοί να εξειδικεύσουν τις σχετικές προτάσεις ώστε να πάρουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που απαιτείται προκειμένου οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη», είπε ο κ. Οικονόμου.

Το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι στόχος του νομοσχεδίου που έφερε το υπουργείο Υγείας σε διαβούλευση, είναι η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας από το ΕΣΥ με την ενίσχυσή του με περισσότερους γιατρούς, με την κάλυψη του συνόλου των οργανικών θέσεων και με τη βελτίωση της εκπαίδευσής τους. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται μια σειρά νέων ρυθμίσεων, όπως οι εξής:
Δίνεται η δυνατότητα, πέρα από τις προκηρύξεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για γιατρούς, στις περιοχές που οι προκηρύξεις αποβαίνουν άγονες να προκηρύσσονται θέσεις μερικής απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο οι κενές θέσεις μπορεί να καλύπτονται από γιατρούς ιδιώτες, που θα επιλέγουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ μερικώς, διατηρώντας και ιδιωτικό τους έργο. Βασική επιλογή παραμένει η ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για αυτό και το μέτρο που σας περιέγραψα, η μερική απασχόληση, θα υλοποιείται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι προκηρύξεις καταλήγουν επανειλημμένα άγονες. Πρόκειται για μέτρο που μπορεί να δώσει λύσεις, ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες γιατροί που δεν επιθυμούν να μπουν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε γιατρούς που υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ, εφόσον συμμετέχουν στην πλήρη λειτουργία, πρωινή και απογευματινή του νοσοκομείου και έχουν επιτύχει τους συγκεκριμένους στόχους ως προς τη διαχείριση περιστατικών, να έχουν ήπιο ιδιωτικό έργο μία ή δύο φορές την εβδομάδα εκτός των ωρών απασχόλησής τους στο ΕΣΥ. Με αυτό τον τρόπο το ΕΣΥ γίνεται ακόμη περισσότερο ελκυστικό στους γιατρούς αυτούς και αυξάνονται οι πιθανότητες να παραμείνουν οι γιατροί εντός του ΕΣΥ, να περιορίσουμε δηλαδή την «αιμορραγία» ιατρικού προσωπικού από το ΕΣΥ.
Οι αλλαγές αυτές συμπίπτουν με τη λειτουργία κεντρικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης των χειρουργείων, η οποία διασφαλίζει απόλυτα τη διαφάνεια στις λίστες που υπάρχουν. Με αυτές τις παρεμβάσεις ενισχύεται η παρουσία των γιατρών στο ΕΣΥ, επιτυγχάνεται η διαφάνεια και ενισχύεται ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ.
Παράλληλα, έχει ήδη ανακοινωθεί η αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ κατά 10%, που σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αυξάνει το εισόδημα των γιατρών που υπηρετούν στο σύστημα, ενώ αναβαθμίζονται τα ΤΕΠ και διασφαλίζεται αυτοτελές επίδομα σε όσους γιατρούς υπηρετούν εκεί.
Για την δήθεν αύξηση της εγκληματικότητας ο κ. Οικονόμου είπε ότι είναι μυθεύματα της αντιπολίτευσης , που διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία. Οι αριθμοί και σε αυτήν την περίπτωση είναι αμείλικτοι, δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας κατά 25%, σε σχέση με την τετραετία 2015-2019.

Κλείνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι εκτός από την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σημαντική επίσης υπήρξε η αύξηση των οικοδομικών αδειών για το 2021. «Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν στην Ελλάδα, με την χώρα μας να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 54%», είπε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ