Οικονόμου: Απαράδεκτη πρόκληση που δεν θα μείνει αναπάντητη οι ενέργειες της Τουρκίας

Τις παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, χθες Τετάρτη, αλλά και την πληρωμή στην Gazprom σε ρούβλια σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου «οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες, αποτελούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο, ούτε σε διπλωματικό επίπεδο. Δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη» και συμπλήρωσε: «Είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ».

τουρκικά μαχητικά

Σχετικά με το θέμα των πληρωμών στην GazProm όπως ζητεί η Ρωσία σε ρούβλια, ο κ. Οικονόμου είπε πως πρόκειται για τεχνικό ζήτημα το οποίο θα αποσαφηνιστεί στη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας. «Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας θα εξακολουθεί να προμηθεύεται ενέργεια, να μην τίθεται σε κίνδυνο ο ενεργειακός εφοδιασμός, και να πληρώνει με τρόπο που δεν παραβιάζονται οι κυρώσεις στη Ρωσία. Εμείς σε ευρώ πληρώνουμε και θα εξακολουθήσουμε. Το πώς θα μετατρέπονται σε ρούβλια, θα αποσαφηνιστεί και θα λυθεί. Το τρίτο δεκαήμερο του Μαίου που έχουμε πληρωμές θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στις διακοπές του ρεύματος σε σπίτια που δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθήσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και να μην τους κόβεται το ρεύμα. «Το δυσάρεστο γεγονός της διακοπής του ρεύματος πάντοτε υπήρχε», συνέχισε και ανέφερε συγκεκριμένα νούμερα διακοπών το 2017, το 2018, το 2019 και σήμερα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πληρώνουν οι πολίτες, να αξιοποιούν τα προγράμματα δόσεων. Οι διακοπές αφορούσαν και το παρελθόν και σήμερα τα νούμερα είναι συντριπτικά μικρότερα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα ζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής να εξαιρεθούμε όπως η Πορτογαλία και Ισπανία από το χρηματιστήριο ενέργειας, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως ο Πρωθυπουργός έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, την απεξάρτηση από την τιμή του ηλεκτρικού και την ενιαία προμήθεια από την ΕΕ. «Περιμένουμε τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ταυτόχρονα και παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται εθνικό σχέδιο για ουσιαστική παρέμβαση στην τιμή του ρεύματος σε αισθητά κατώτερα επίπεδα. Σε συνέχεια των κινήσεων που έχουν γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο το αποτέλεσμα είναι το Μάρτιο η λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο στην ΕΕ, με 15 ευρωπαϊκές χώρες πιο ακριβές, ανάμεσα στις οποίες είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία», πρόσθεσε.

ρεύμα

Επιπλέον είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι υπό επεξεργασία και μέσα στον Μάιο θα γίνουν ανακοινώσεις ενώ για τα υπερκέρδη των εταιρειών, σημείωσε πως η κυβέρνηση αναμένει προφορικώς και γραπτώς τις απαντήσεις από τη ΡΑΕ.

Σημείωσε, επίσης, έπειτα από σχετική ερώτηση ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα εμφανίστηκαν από τον περασμένο Αύγουστο – Σεπτέμβριο ως αποτέλεσμα του σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας μετά την πανδημία και κορυφώθηκαν με την κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ζητούμενο είναι να έχουμε μία εταιρεία που δεν θα χρεοκοπήσει, που θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επενδύσεις για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, με παρουσία σε άλλες αγορές και με μεγάλο μερίδιο στην αγορά ώστε να μπορεί να διαθέτει χρήματα για να επιδοτεί απευθείας τους πελάτες ώστε να μετριάζεται το αποτύπωμα των αυξήσεων. Δεν μηδένισαν τις αυξήσεις αλλά μετρίασαν το αποτύπωμα κάτι που θα ήταν αδύνατο με τη ΔΕΗ έτσι όπως ήταν το 2019», υπογράμμισε.

ΔΕΗ-ρεύμα

Για την αμοιβή του προέδρου της ΔΕΗ δήλωσε πως αυτές οι αμοιβές δεν προέκυψαν σήμερα αλλά σε άλλες εποχές. «Αντιλαμβάνομαι τους αρνητικούς συνειρμούς όμως για να βγάλει κανείς συμπεράσματα πρέπει να συγκρίνει με αμοιβές στελεχών σε αντίστοιχες ενεργειακές εταιρίες και αν τα αποτελέσματα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που έχει μια χώρα», συνέχισε. Είπε επίσης ότι η συγκεκριμένη διοίκηση παρέλαβε τη ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας, έφτασε τη μετοχή της σε πολλαπλάσιο επίπεδο, κατάφερε να προγραμματίσει επενδύσεις για να μπορεί να ενισχύσει η ΔΕΗ με πάνω από 800 εκ ευρώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Πρέπει να δει συνολικά κανείς το τοπίο. Αυτό είναι δίκαιη αποτίμηση», πρόσθεσε.

Με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Φιλανδή ομόλογό του και σε ερώτηση για τη θέση της Αθήνας απέναντι στη ΝΑΤΟϊκή προοπτική της Φιλανδίας, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως βλέπουμε με θετική διάθεση το αίτημα. Σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» περί σκανδαλώδους εγκυκλίου που δίνει δώρο διπλές συντάξεις, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως πρόκειται για εφαρμοστική εγκύκλιο του νόμου Κατρούγκαλου που ψήφισε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ