Οι πύραυλοι HAWK του Στρατού που θωρακίζουν τους ουρανούς για 58 χρόνια

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Ποια είναι τα αντιαεροπορικά συστήματα Hawk ή πύραυλοι ΧΩΚ του Στρατού Ξηράς, που επί 50 χρόνια θωρακίζουν τους ελληνικούς αιθέρες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το σύστημα HAWK είναι ο πρόγονος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας PATRIOT της Raytheon Technologies.

Η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 42 συστήματα, που συγκροτούν τις μοίρες 180 και 181 Πυροβολικού, που είναι επιφορτισμένες με την προστασία των στρατηγικών στόχων του λεκανοπεδίου Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Το 2006 ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός τους στο επίπεδο Phase 3, διπλασιάζοντας σχεδόν την εμβέλεια εμπλοκής στόχου από τα 25χλμ στα 42 χλμ και ύψος 45.000 ποδών ενώ ταυτόχρονα μπορούν να εμπλέξουν ακόμη και ελικόπτερα, drones ή ακόμη και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε βεληνεκές μικρότερο των 23 χλμ.

πύραυλοι hawk

Έχουν χρόνο απόκρισης 10-16 δευτερόλεπτα και ρυθμό βολής έναν πύραυλο ανά 5 δευτερόλεπτα. Έχουν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας από 90% ως 95%.

Τα πρώτα αντιαεροπορικά συστήματα HAWK παρελήφθησαν από τον Ελληνικό Στρατό το 1965 μαζί με 500 πυραύλους.

Μέχρι σήμερα, επί 58 χρόνια, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην θωράκιση των ελληνικών αιθέρων. Όμως, στο σύγχρονο πεδίο των προκλήσεων υπάρχουν πλέον νέα δεδομένα που καθιστούν επιτακτικό τον σχεδιασμό της σταδιακής απόσυρσής τους και αντικατάστασής τους από νέα, αυτομεταφερόμενα αντιαεροπορικά συστήματα.

πύραυλοι hawk

Το κύριο μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό της δικτυοκεντρικής διασύνδεσης, ώστε να μπορούν να μιλούν την ίδια γλώσσα επικοινωνίας και να ενεργοποιούνται ως τμήματα μίας συνολικής ομπρέλας προστασίας τω ελληνικών αιθέρων κι όχι ως αυτόνομες αντιαεροπορικές μονάδες, που προσφέρουν κάλυψη περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, μεταξύ άλλων, και η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας των εκπροσώπων της εταιρείας RAYTHEON, του αντιαεροπορικού συστήματος NASAMS.

πύραυλοι hawk πύραυλοι hawk

Όπως έχουμε αναφέρει και στο χθεσινό μας δημοσίευμα στο enikos.gr, οι NASAMS είναι νορβηγικής κατασκευής αυτοκινούμενο μέσης εμβέλειας (έως 30 χλμ) αντιαεροπορικό, που προορίζεται για την αντικατάσταση των TOR-M1. Τα θετικό είναι ότι εφοδιάζεται τους πυραύλους ΑΙΜ-120 που ήδη διαθέτει σε μεγάλο αριθμό η Πολεμική Αεροπορία, οπότε με την προμήθειά τους θα μπορέσουν να ενταχθούν άμεσα στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και δη την προστασία των νησιών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ