Οι φρεγάτες ΜΕΚΟ θα γίνουν «αστακοί» για Αιγαίο και Μεσόγειο

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Η έγκριση από τη Βουλή του προγράμματος αναβάθμισης για τις 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ ανοίγει τον δρόμο για την ολική επαναφορά των πλοίων.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ και τα 5+2 υποβρύχια

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του enikos.gr, που στις 4 Απριλίου πρώτοι δημοσιεύσαμε το γεγονός ότι οι ΜΕΚΟ μπαίνουν σε τροχιά αναβάθμισης και μία ημέρα μετά επανήλθαμε με λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αναγέννησης των τεσσάρων φρεγατών.

Στη Βουλή το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ και οι συσσωρευτές για τα υποβρύχια

Την Παρασκευή πέρασε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία η έγκριση του προγράμματος, προϋπολογισμού 605 εκατ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα το οποίο είχε λάβει την έγκριση του ΓΕΕΘΑ, όμως για άγνωστο λόγο σερνόταν από το 2000, με αποτέλεσμα τα πλοία να μένουν πίσω.

Ο κύβος ερρίφθη: 4 κορβέτες και αναβάθμιση των ΜΕΚΟ

Παρόλα αυτά, η ηγεσία του ΓΕΝ εμφανίζεται αποφασισμένη να τρέξει άμεσα όλες τις διαδικασίες ώστε σύντομα να περάσει από ΚΥΣΕΑ. Στόχος είναι αυτό να έχει επιτευχθεί πριν από τις εκλογές, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσουν στα αμέσως επόμενα βήματα επιλογής των συστημάτων και διαμόρφωσης των πλοίων.

Κατ’ επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του enikos.gr, στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των συστημάτων αεράμυνας PHALANX τα οποία εγκρίθηκαν ως ξεχωριστό πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι πλέον το οπλικό σύστημα θα συνδεθεί με το νέο σύστημα μάχης, παρέχοντας αυξημένη προστασία.

Όμως, εκτός από το σύστημα μάχης – με το TACTICOS να είναι το επικρατέστερο – περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση νέου Radar 3D AESA και integration, μαζί με την αναβάθμιση / επισκευή υπαρχόντων συστημάτων μάχης και πλατφόρμας.

Η εισαγωγή του βλήματος ESSM2 στο οπλοστάσιο των ΜΕΚΟ είναι ειλημμένη απόφαση όπως και η αναβάθμιση του πυροβόλου των 127mm, που όμως θα γίνει με ανεξάρτητο πρόγραμμα από τα 605 εκατ.

Θα μπουν αυτά που θέλουμε και τα συστήματα θα είναι state of art» έχει ειπωθεί χαρακτηριστικά από γνώστες των σχεδίων του Ναυτικού προς το enikos.gr, υπερθεματίζοντας την πρόθεση της ηγεσίας του ΓΕΝ να μετατρέψει τα πλοία σε αστακούς, που θα μπορούν να επιχειρούν σε Αιγαίο και Μεσόγειο, με την δυνατότητα να μπορούν να ανταποκρίνονται σε κάθε πρόκληση του σύγχρονου πεδίου. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί έμφαση στην θωράκιση του πλοίου ακόμη και σε επιθέσεις κορεσμού.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, αμέσως μετά την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, εκτιμάται ότι ως τα μέσα του 2025 το πρώτο πλοίο θα μπει σε ελληνικό ναυπηγείο για την αναβάθμιση με το επόμενο να ακολουθεί 6 μήνες μετά. Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε χρόνο το ΠΝ θα είναι μείον 2 φρεγάτες, μέχρι το 2027 οπότε και θα αρχίσει να παραλαμβάνεται το πρώτο με το τελευταίο καράβι να εξέρχεται από το ναυπηγείο πλήρως αναβαθμισμένο ως τα τέλη του 2029.

Ο στόχος είναι τα πλοία να είναι σε θέση να εκτελούν απρόσκοπτα αποστολές ως το 2045.​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ