Οι ειδήσεις και το παρασκήνιο της συνέντευξης του Σταύρου Θεοδωράκη «στο ενικό»

 «Σκόνη» σήκωσε η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό».

Συγκεκριμένα, την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν οι καταγγελίες του επικεφαλής του Ποταμιού περί ύπαρξης 2.500 δημοσίων υπαλλήλων με πλαστά πτυχία που η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει. Για «ανακρίβειες» και «στρεβλώσεις» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, σχολιάζοντας την παραπάνω αναφορά του κ. Θεοδωράκη

«Το πρόβλημα που αφορά στα “απολυτήρια” (όχι πτυχία) Λυκείου, δεν αφορά πλαστά έγγραφα αλλά πιστοποιητικά τα οποία εκδόθηκαν από δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Άρτα, τα οποία έχουν ελεγχθεί πριν το 2007 και τα οποία λειτουργούσαν παράτυπα. Ούτε όσοι απόκτησαν αυτά τα πτυχία έδωσαν εξετάσεις στον ΑΣΕΠ για να μπουν στο Δημόσιο, ούτε βέβαια έχουν γίνει όλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Σε κάθε περίπτωση γίνεται ήδη επανέλεγχος και θα δοθεί άμεση λύση στο πλαίσιο της νομιμότητας και του κανονισμού λειτουργίας που διέπει τον Δημόσιο Τομέα, για όσες παρατυπίες διαπιστωθούν», σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Βερναρδάκη. 

Το υπουργείο επαναλαμβάνει επίσης ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων ο διορισμός ανακλήθηκε λόγω πλαστών πιστοποιητικών ή δικαιολογητικών, από το 2013 μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2016, ανέρχεται στους 493, δηλαδή στο 0.08% του συνόλου του δημοσίου τομέα. «Δεν πρόκειται για “χιλιάδες υπαλλήλους”, χιλιάδες είναι οι ιδεοληψίες που έχουν οι νεοφιλελεύθεροι», συμπληρώνει.

«Ούτε την Αυγή δεν διαβάζει ο κ. Βερναρδάκης;» απάντησε το Ποτάμι κάνοντας λόγο για φλύαρη απάντηση από πλευράς του κ. Βερναρδάκη. Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

«Με μια φλύαρη απάντηση, όπως το συνηθίζουν τον τελευταίο καιρό οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο κ. Βερναρδάκης προσπάθησε να απαντήσει στην αποκάλυψη του Σταύρου Θεοδωράκη ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να κρατήσει στο δημόσιο 2.500 υπαλλήλους που έχουν εντοπιστεί με πλαστά χαρτιά. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αρκετοί συνάδελφοί του υπουργοί έχουν αναφερθεί στους 2.500 υπαλλήλους που θα πρέπει να νομιμοποιηθούν παρότι έχουν πλαστά πιστοποιητικά σπουδών. Πολλά ηλεκτρονικά μέσα και πολλές εφημερίδες έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση. Και επειδή η αναζήτηση στο Google μπορεί να είναι κουραστική για έναν υπουργό του κύρους του κ. Βερναρδάκη τον παραπέμπουμε στο δημοσίευμα της 21ης Μαΐου 2016 της εφημερίδας Η Αυγή (εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ) με τίτλο «Άμεσα εξετάσεις νομιμοποίησης για τα πλαστά απολυτήρια».

Ας διαβάσει την πρώτη έστω παράγραφο από το δημοσίευμα της εφημερίδας με την υπογραφή της Μίνας Κωστοπούλου: «Εξετάσεις πιστοποίησης για όσους έχουν εντοπιστεί στο Δημόσιο με παράτυπους τίτλους σπουδών προγραμματίζει μέσα στους επόμενους μήνες το υπουργείο Παιδείας, αφού σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή τα περιστατικά απολυτηρίων λυκείου που χρήζουν εκ νέου νομιμοποίησης ξεπερνούν τις 2,5 χιλιάδες!».

 

Αντιδράσεις όμως προκάλεσε και μια αναφορά του κ. Θεοδωράκη για τις offshore. Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στις ερωτήσεις της Πηνελόπης Γαβρά, του Δημήτρη Τάκη και του Τάκη Χατζή είπε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να πριμοδοτεί τις offshore και αποκάλυψε πως επιτρέπει σε offshore εταιρείες από οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη να διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια. Σε όλη την Ευρώπη θέλουν να ξέρουν ποιος έχει ένα κανάλι, εδώ η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό παράθυρο ώστε να έρθουν εταιρείες με σκοπό να κάνουν ξέπλυμα χρήματος, είπε.

«Πού το βρήκε ακριβώς, δεν μας είπε. Διότι ο νόμος 4339 του Οκτωβρίου 2015 λέει καθαρά στο άρθρο 5: «Οι μετοχές των ανωνύμων εταιρειών που υποβάλλουν αίτηση είτε αυτοτελώς είτε ως μέλη κοινοπραξίας για χορήγηση άδειας παρόχου περιεχόμενου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης είναι ονομαστικές στο σύνολό τους. Σε περίπτωση που κύριος, εν όλω ή εν μέρει, των ονομαστικών μετοχών των ανωτέρω εταιρειών είναι άλλη ανώνυμη εταιρεία, τότε και οι μετοχές της εταιρείας αυτής είναι υποχρεωτικά ονομαστικές στο σύνολό τους και ανήκουν υποχρεωτικά σε φυσικά πρόσωπα». Και επίσης, ότι «Ανώνυμες εταιρείες που λειτουργούν νόμιμα κατά το δίκαιο άλλου κράτους, εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται στις ανωτέρω υποχρεώσεις περί ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου (…) Η υποχρέωση ονομαστικοποίησης μέχρι φυσικού προσώπου δεν ισχύει για τις μετοχές των εισηγμένων στα Χρηματιστήρια των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) εταιρειών». Πως αλλιώς θα το έγραφε σε σχετικό νόμο ο κ. Θεοδωράκης για να αποκλείσει το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος;» έγραψε η Εφημερίδα των Συντακτών σχολιάζοντας την επισήμανση του επικεφαλής του Ποταμιού «στον ενικό».

Η απάντηση του Ποταμιού και η ανταπάντηση της εφημερίδας

«H “Εφημερίδα των Συντακτών” απαντώντας στην αποκάλυψη του Σταύρου Θεοδωράκη ότι η κυβέρνηση επιτρέπει σε offshore από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη να διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια, υποστηρίζει ότι η υποχρέωση ονομαστικοποίησης ισχύει και για αλλοδαπές εταιρείες. Παρέλειψε όμως να γράψει ότι, αν στη χώρα που εδρεύει η εταιρεία δεν υπάρχει υποχρέωση ονομαστικοποίησης, τότε αρκεί μια απλή υπεύθυνη δήλωση του μάνατζερ της εταιρείας σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Πώς μια υπεύθυνη δήλωση θα διασφαλίσει στους Έλληνες  ότι θα γνωρίζουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι μια εταιρεία που εδρεύει στις Νήσους Μάρσαλ, στον Παναμά ή στη Λιβερία θα αποκαλύψει του πραγματικούς ιδιοκτήτες της; Ή θα αρκεστεί σε έναν αχυράνθρωπο που απλώς θα υπογράφει την υπεύθυνη δήλωση;», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Συνεχίζω να αναρωτιέμαι πως θα έγραφε ο Σταύρος Θεοδωράκης τις σχετικές διατάξεις ενός νόμου για την εξασφάλιση της ακριβούς και διαφανούς προέλευσης των κεφαλαίων που πρόκειται να επενδυθούν σε ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις. Εκτός εάν μας αρκεί να λέμε για αντιπολιτευτικούς λόγους ότι είναι ύποπτος ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών διότι δεν λύνει το εσκεμμένα άλυτο ευρωπαϊκό νομικό και οικονομικοπολιτικό παγκόσμιο πρόβλημα με τις υπεράκτιες, τις υπερπόντιες, τις εξωχώριες και εν γένει με τους φορολογικούς παραδείσους και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (δεκάδων τρισεκατομμυρίων ευρώ)» ανταπάντησε ο Δημήτρης Τρίμης που υπέγραφε το άρθρο της εφημερίδας.

 

Η πολίτης που έγινε viral και η ανάρτηση του Θεοδωράκη

Viral έγινε στα social media και μια πολίτης,  που βρέθηκε στο στούντιο, ανάμεσα στο κοινό. Η κ. Ασπασία ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε ψέματα, απλά υποσχέθηκε κάποια πράγματα που ήθελε να τα κάνει, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτή την αφορμή ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέβασε στο Instagram ένα βίντεο με φωτογραφίες που έβγαλε με νεαρούς φοιτητές από το κοινό γράφοντας: «Στον Ενικό δεν ήταν μόνο η κυρία Ασπασία». 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ