Ο Κουτσούμπας για τον ΤΑΡ

«Η παρουσία στα εγκαίνια και των εκπροσώπων της Κομισιόν, των ΗΠΑ δείχνουν πως η κατασκευή ενεργειακών υποδομών, εκείνων δηλαδή των ‘αρτηριών’, όπως τις αποκαλούν, της ενέργειας, που είναι αναγκαίες για να κινηθούν τα γρανάζια της καπιταλιστικής οικονομίας, συνδέεται με την συνεχιζόμενη διαπάλη για το ποιος θα ελέγξει τα ενεργειακά αποθέματα, τους δρόμους μεταφοράς τους, τα μερίδια των αγορών» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη για τον αγωγό TAP.

«Αυτό δείχνει η παρουσία των εκπροσώπων αυτών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα εγκαίνια, όταν είναι γνωστό πως οι ίδιες δυνάμεις (ΕΕ κι ΗΠΑ) έκαναν τα πάντα για να μπλοκάρουν τα ανάλογα ρωσικά ενεργειακά σχέδια στα Βαλκάνια, για την απεξάρτηση, όπως ισχυρίζονται, της ΕΕ από τη Ρωσία.

Επιπλέον τονίζουμε πως, από την κατασκευή του ΤΑΡ, ωφελημένοι θα βγούνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι, κι όχι οι εργαζόμενοι. Μόνον όταν ο λαός κατακτήσει πραγματικά τη δική του εξουσία, μπορεί να διασφαλίσει την αμοιβαία επωφελή διακρατική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μόνον χαράζοντας έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας και των υποδομών, με την αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μόνον τότε τέτοια έργα, μπορεί να αξιοποιούνται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, κι όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου κι επιπλέον να μην είναι ‘εστία’ ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Τα εγκαίνια του ΤΑΡ, δείχνουν ακόμη το πόσo έωλες ήταν οι εκτιμήσεις εκείνων, που υπόσχονταν πως τέτοια έργα θα γίνουν αντικειμενικά παράγοντες για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, και την ειρήνη των χωρών, που εμπλέκονται σ’ αυτούς.

Στο έργο εμπλέκονται Ελλάδα κι Αλβανία, όμως αυτό δεν στάθηκε αιτία στο να λυθούν τα προβλήματα στις ελληνο – αλβανικές σχέσεις, να λυθούν π.χ. τα ζητήματα της ΑΟΖ.

Αντίθετα, όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως κινούμαστε το τελευταίο διάστημα στην αύξηση των αμφισβητήσεων. Στο έργο εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να επιλύσει τα προβλήματα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει την προκλητικότητα με την οποία η αστική τάξη της Τουρκίας, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, εντείνει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.   

Διαβάστε επίσης:

Στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας- Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του αγωγού TAP

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.