Ο Κουτσούμπας από τη Λαμία: Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε

Η μειωμένη χρηματοδότηση στην τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, οι βελτιώσεις των υποδομών που είναι αναγκαίες και απαραίτητες όπως επίσης και τα θέματα της υγείας και της παιδείας στη Λαμία και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα στη Λαμία σε συναντήσεις τόσο με τον δήμαρχο Λαμίας κ. Νίκο Σταυρογιάννη όσο και με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μείζον θέμα της υγείας που κυριαρχεί στη Λαμία, καθώς το νοσοκομείο έχει κυριολεκτικά παραλύσει με το κλείσιμο των χειρουργείων εκφράζοντας την βούληση αυτά τα θέματα να τα αναδείξει το επόμενο διάστημα το ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σοβαρά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω της οικονομικής κρίσης και των “συνεχών επαναλαμβανόμενων αντιλαϊκών πολιτικών” όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Μάλιστα ο ίδιος συμπλήρωσε το έλλειμμα χρηματοδότησης στην τοπική αυτοδιοίκηση για αρμόδιες αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί τονίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να προσχωρά σε νέες φορολογίες και νέα ανταποδοτικά τέλη.

Ο κ. Κουτσούμπας ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους τομείς της εκπαίδευσης και την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία καθώς και τις δυσκολίες που υπάρχουν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων. “Είναι μια σειρά τέτοια προβλήματα, μαζί με όλα αυτά που βιώνει ολάκερη η ελληνική κοινωνία, που θα πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των πολιτικών δυνάμεων, του εργατικού λαϊκού κινήματος και βεβαίως των δημοτικών συμβουλίων. Σ’ αυτό τον αγώνα, σ’ αυτή την αντιπαράθεση, το ΚΚΕ θα κάνει ότι είναι δυνατό και μέσα στη βουλή και έξω απ’ αυτή…» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Τετ α τετ με Κώστα Μπακογιάννη

Οι μειωμένες αρμοδιότητες της περιφερειακής διοίκησης που δεν συνοδεύτηκαν με τις χρηματοδοτήσεις σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ήταν κεντρικό θέμα της συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη. Ο κ. Κουτσούμπας ενημερώθηκε για την εξέλιξη των προγραμμάτων στη Στερεά και για την κατάσταση που επικρατεί με τις μειωμένες χρηματοδοτήσεις αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν στην παραγωγική διαδικασία της περιοχής.

Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα έργα υποδομών όπως αυτά που συνδέουν την Περιφέρεια αλλά και τα έργα στον πρωτογενή τομέα όπως είναι τα έργα της Κωπαΐδας. Συγχρόνως ζήτησε να ενημερωθεί για τα αναγκαία έργα του οδικού δικτύου ιδιαίτερα στην Εύβοια, για τις αποκαταστάσεις ζημιών μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, όπως επίσης και για τα ζητήματα υγείας που απασχολούν την περιοχή.

Ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας όπως και αυτά που έχουν σχέση με την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής ως «θέματα που έχουν άμεση σχέση με την ίδια τη ζωή των κατοίκων της περιοχής» γιατί όπως είπε «η Στερεά είναι μια σεισμογενής περιοχή» ενώ συγχρόνως ζήτησε να προστατευτεί ο δασικός πλούτος της Στερεάς Ελλάδας . «Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα θέματα αυτά προβάλλοντας αυτές τις θέσεις μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και διεκδικώντας τες και στο κοινοβούλιο και στα υπουργεία και στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και αγωνιζόμενοι στο πλάι του εργατικού λαϊκού κινήματος, με τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών της περιοχής, στο δρόμο του αγώνα. Καλή δύναμη σε όλους»

Εμπόλεμη ζώνη

«Εξαιρετικά ενημερωμένο πριν ακόμη έρθει στην περιφέρεια» βρήκε τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης κάτι που το απέδωσε στα στελέχη του ΚΚΕ της περιοχής.

Σε δηλώσεις του λίγο μετά την συνάντηση ο κ. Μπακογιάννης έδωσε μεγάλο βάρος στην υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας «λόγω της στατιστικής στρέβλωσης» όπως είπε ενώ συγχρόνως χαρακτήρισε ως «εμπόλεμη ζώνη» την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας στην περιοχή. Το λουκέτο στα χειρουργεία του νοσοκομείου της Λαμίας το χαρακτήρισε ως την «κορυφή του παγόβουνου» για να σχολιάσει ότι «καταλαβαίνουμε όλοι ότι όταν φτάνει το νοσοκομείο της Λαμίας που είναι στην έδρα της Περιφέρειας να βιώνει μια τέτοια δομική κρίση την οποία μεταφέρει και στους κατοίκους της περιοχής δεν μπορεί παρά αυτή η κρίση να αγγίζει όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη Στερεά».

«Ξέρω καλά τις συμβαίνει στο νοσοκομείο της Λαμίας» συμφώνησε ο κ. Κουτσούμπας για να συμπληρώσει ότι «έχω προσωπική πείρα γιατί πριν λίγες στο νοσοκομείο της Λαμίας εγχειρίστηκε η μητέρα μου…»

Τέλος ο κ. Κώστας Μπακογιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παιδεία, την ανεργία αλλά και το ΠΔΕ όπως επίσης την αντιπυρική αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής για να σημειώσει με νόημα «εμείς δεν σταματάμε να ευχόμαστε για το καλύτερο και να σχεδιάζουμε για το χειρότερο

Με τους αγρότες

Συνάντηση με αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Ανθήλης όπου τέθηκαν τόσο τοπικά όσο γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον αγροκτηνοτροφικο τομέα, είχε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Λαμία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκπρόσωποι του αγροτικού συλλόγου Ανθήλης – Λαμίας αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας Ανθήλης έθεσαν προς τον κ. Κουτσούμπα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής του αγροτικού τομέα, τον ΕΝΦΙΑ για τα αγροκτήματα , την ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής όπως εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, το ζήτημα της ανοικτής τιμής στην πώληση των προϊόντων , τα δάνεια και τα χρέη των μικρομεσαίων αγροτών αλλά και τοπικά ζητήματα όπως η ανάγκη στήριξης της καλλιέργειας του ρυζιού που καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή καθώς επίσης και στο ζήτημα που έχει προκύψει με την απαγόρευση της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας προσδιόρισε μεταξύ άλλων ότι απαξίωση του αγροτικού τομέα στοχεύει στην απομάκρυνση των μικρομεσαίων αγροτών από τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους, επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής για τον αγροτικό τομέα και αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας κάτω από διαφορετικές οικονομικοπολιτικές συνθήκες με τον λαό στην εξουσία και με κεντρικό σχεδιασμό στην παραγωγή.

Παράλληλα ο κ. Κουτσούμπας άσκησε κριτική στην πολιτική που ακολουθεί κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον αγροτικό τομέα αλλά και σε άλλες πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ενώ παράλληλα κάλεσε τους αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των τραπεζών αλλά και των μονοπωλίων που κυριαρχούν στον αγροτικό τομέα.

Επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη διεκδίκησης και αγωνιστικότητας για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα αλλά και άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων σε υποδομές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ilamia.gr

Διαβάστε επίσης:

Γονείς αντιδρούν στη μεταφορά παιδιών προσφύγων σε δημοτικό σχολείο της Λαμίας – ΒΙΝΤΕΟ

Συνταξιούχοι έκαψαν τις επιστολές του Κατρούγκαλου στη Λαμία – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Μπακογιάννης για το νοσοκομείο Λαμίας: Όποιος δεν μπορεί, να πάει σπίτι του

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ