Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τίμησε τους αξιωματικούς που έσωσαν τον αλεξιπτωτιστή που κρεμάστηκε από το C-130 στην Κύπρο

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του enikos.gr, για τον Έλληνα αλεξιπτωτιστή που κρεμάστηκε με αλεξίπτωτο στο C-130 σε άσκηση, στην Κύπρο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στις 20 Απριλίου δημοσιεύσαμε στο enikos.gr, το βίντεο ντοκουμέντο με τον αλεξιπτωτιστή που κρεμάστηκε με αλεξίπτωτο στο C-130 σε άσκηση, στην Κύπρο, στις 13 Απριλίου. Στο βίντεο φαινόταν ένας Έλληνας αλεξιπτωτιστής να είναι κρεμασμένος με το αλεξίπτωτο του πίσω από το C-130, κατά τη διάρκεια άλματος στατικού ιμάντα στη ζώνη ρίψεως Τερσεφάνου, στην Λάρνακα.

Ο «αιωρούμενος συρόμενος αλεξιπτωτιστής», όπως ονομάζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που παρουσιάστηκε, είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος.

Συγκεκριμένα, δεν αποχωρίστηκε ο εξωτερικός σάκος του αλεξίπτωτου από τον ιμάντα του αεροσκάφους με αποτέλεσμα ο αλεξιπτωτιστής να παραμείνει αιωρούμενος πίσω από το μεταγωγικό για 2 λεπτά.

Είναι μία δύσκολη κατάσταση που την αναλύουν οι εκπαιδευτές στα στελέχη των ειδικών δυνάμεων ως σοβαρό ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Κανείς από το πλήρωμα του αεροσκάφους αλλά και ο ίδιος αλεξιπτωτιστής δεν έχασαν την ψυχραιμία τους. Απεναντίας εφάρμοσαν επακριβώς όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται και επανήλθε μέσα στο αεροσκάφος χωρίς να τραυματιστεί.

Την Πέμπτη το πρωί, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απένειμε την Ηθική Αμοιβή της «Ευφήμου Μνείας» σε δέκα Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών και στην Σχολή Αλεξιπτωτιστών, για την εξαίρετη απόδοση που επέδειξαν κατά την εκτέλεση του υπηρεσιακού τους έργου σε εκείνο το συμβάν.

Όπως επεσήμανε ο Αρχηγός, τα εν λόγω στελέχη με υψηλό αίσθημα ευθύνης και εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης εφάρμοσαν άμεσα και επιτυχώς όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες για την αντιμετώπιση κατάστασης ανάγκης, εξασφαλίζοντας την ασφαλή επάνοδο συρόμενου Αλεξιπτωτιστή εντός του αεροσκάφους.

Η τελετή έλαβε χώρα στην Σχολή Αλεξιπτωτιστών, στην οποία παρευρέθησαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Διοικητής ΔΕΠ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Διοικητής ΔΑΥ Αντιπτέραρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης και ο Διοικητής ΓΕΣ/ΔΕΔ Υποστράτηγος Δημήτριος Βουνίσιος.

Στατιστικά στους στρατούς παγκοσμίως αυτό μπορεί να συμβεί τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο. Αυτό που κατάφεραν τα στελέχη που συμμετείχαν στην επιχείρηση αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης καθώς και όλο το πλήρωμα του αεροσκάφους με τους κυβερνήτες ήταν πραγματικά αποτέλεσμα σκληρής εκπαίδευσης και συλλογικής προσπάθειας, αφού για την επιτυχή έκβαση θα πρέπει το C-130 να πάρει συγκεκριμένη κλίση διατηρώντας σταθερή πορεία.

Όπως εξηγούσαν έμπειροι αξιωματικοί στο enikos.gr, το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις λέει ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί η ανάσυρση του αιωρούμενου αλεξιπτωτιστή, τότε εκείνος κόβει με μαχαίρι τον ιμάντα και προχωρά στην χρήση του εφεδρικού αλεξίπτωτου. Μια διαδικασία ωστόσο που ενέχει επίσης ρίσκο, αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το εφεδρικό θα δουλέψει άψογα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ