O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ακύρωσε την συμμετοχή του στη Σύνοδο Αρχηγών του ΝΑΤΟ

Δεν θα παραστεί στη Σύνοδο των Αρχηγών του ΝΑΤΟ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος ακύρωσε την συμμετοχή του, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επρόκειτο να μεταβεί στο Όσλο της Νορβηγίας, όπου από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση των Αρχηγών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής.

Τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο ο Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, που είναι ο Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ και οι προσκεκλημένοι Αρχηγοί Άμυνας θα προωθήσουν τις αποφάσεις που έλαβαν οι Συμμαχικοί Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023. Στο Βίλνιους, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έκαναν σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής του ΝΑΤΟ σε μακροπρόθεσμη βάση, σε όλους τους τομείς κι ενάντια σε όλες τις απειλές και τις προκλήσεις.

Κλειδί για αυτό είναι τα Περιφερειακά Σχέδια – γεωγραφικά σχέδια – που έχουν εκπονηθεί για την άμυνα και αποτροπή έναντι των δύο απειλών που περιγράφονται στη Στρατηγική Αντίληψη και στη Στρατιωτική Στρατηγική του ΝΑΤΟ: τη Ρωσία και τις τρομοκρατικές ομάδες. Αυτό είναι μέρος της εξέλιξης του ΝΑΤΟ από μια Συμμαχία για επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης εκτός περιοχής σε μια Συμμαχία κατάλληλη για επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας για την υπεράσπιση κάθε ίντσας συμμαχικής επικράτειας.

Στο Όσλο, οι Αρχηγοί Άμυνας θα εξετάσουν πώς να κάνουν αυτά τα σχέδια πλήρως εκτελέσιμα, μεταξύ άλλων με:

  • Περισσότερα στρατεύματα σε υψηλότερη ετοιμότητα.
  • Δημιουργία και ανάπτυξη ικανοτήτων.
  • Προσαρμογή των δομών διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ.
  • Περισσότερη ενεργοποίηση (υλικοτεχνική υποστήριξη, υποστήριξη από το κράτος υποδοχής, συντήρηση, αναπλήρωση και τοποθέτηση αποθεμάτων, στρατιωτική κινητικότητα).
  • Περισσότερη εκπαίδευση και άσκηση συλλογικής άμυνας.

Η Στρατιωτική Επιτροπή συνέρχεται στη Σύνοδο των Αρχηγών Άμυνας δύο φορές τον χρόνο στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μία φορά τον χρόνο διοργανώνεται η Διάσκεψη από ένα Συμμαχικό κράτος – μέλος.

Η Στρατιωτική Επιτροπή συνέρχεται για να συζητήσει τις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και να παράσχει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο απεριόριστες, βασισμένες στη συναίνεση στρατιωτικές συμβουλές για το πώς η Συμμαχία μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας. Σε καθημερινή βάση, το έργο του εκτελείται από τους μόνιμους Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ