Νέα δημοσκόπηση: Δείτε τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η ΝΔ, στη νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας. Η έρευνα διεξήχθη στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 1.103 πολιτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η ΝΔ προηγείται με 7,5% στην πρόθεση ψήφου (με όλες τις απαντήσεις). Συγκεντρώνει 33%, έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 10%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό στη «γκρίζα ζώνη» (λευκό/άκυρο/αποχή, αναποφάσιστοι/δεν απαντώ) που καταγράφεται στο 13%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ανέρχεται στο 8%. Τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

Όσον αφορά στον σημαντικό δείκτη της παράστασης νίκης, οι πολίτες, ανεξαρτήτως προτίμησης κόμματος, πιστεύουν σε ποσοστό 59% πως η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ το 25% θεωρεί πως νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα σχετικά με το μοντέλο διακυβέρνησης.

Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Το 39% απαντά «ο Κυριάκος Μητσοτάκης», το 28% «ο Αλέξης Τσίπρας» και το 28% «κανένας από τους δυο».

 

Σε θέματα ανάπτυξης και οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος, με 37%, έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα και μόλις 7% του Νίκου Ανδρουλάκη. Σημαντικό είναι το ποσοστό που δεν θεωρεί κανέναν κατάλληλο, το οποίο διαμορφώθηκε στο 23%.

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό που φτάνει το 45%, έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα και 4% του Νίκου Ανδρουλάκη.

Μικρότερη είναι η διαφορά στο θέμα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 35%, έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα και 8% του Νίκου Ανδρουλάκη. Η απάντηση «κανένας από τους τρεις» συγκέντρωσε το 24%.

Στην τελευταία κατηγορία καταλληλόλητας, που αφορά στη διαφάνεια, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό (28%), έναντι 10% του Νίκου Ανδρουλάκη. Το 26% απαντά «κανένας από τους τρεις».

 

Τι απαντούν οι πολίτες για το Market Pass

Η δημοσκόπηση της Pulse έθεσε και το ερώτημα για το αν και κατά πόσο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας, το μέτρο (Market Pass) που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την κάλυψη του 10% των δαπανών για την αγορά τροφίμων. Tο 39%  απαντά «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι», ενώ το 53% απαντά «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι»

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ