Θεσσαλονίκη: Τι λέει μετά την νέα δίωξη ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Ρομά

Νέα δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε σε βάρος του αστυνομικού, που πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη: Νέα δίωξη στον αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Ρομά

Συγκεκριμένα, στον 1ο τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης επέστρεψε ο φάκελος της δικογραφίας για τον θανάσιμο τραυματισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικά πυρά στη διάρκεια καταδίωξης και ήδη ζητήθηκε και ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη σε βάρος του 34χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (κατ’ ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό, από απόπειρα ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο όπως ήταν η αρχική δίωξη, πριν ο ανήλικος καταλήξει, έπειτα από οκτώ μέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου).

«Περιμένω να με καλέσει ο ανακριτής»

Ο 34χρονος αστυνομικός μίλησε στον ΑΝΤ1 για την νέα δίωξη. «Περιμένω να με καλέσει ο ανακριτής προκειμένου να απολογηθώ και να δώσω εξηγήσεις για την νέα δίωξη σε βάρος μου, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο» είπε ο αστυνομικός.

Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζουν ένσταση οι γονείς του 16χρονου Ρομά – Οι κινήσεις τους μετά την δικαστική απόφαση για τον αστυνομικό

Για την νέα κατηγορία ο κατηγορούμενος αστυνομικός θα κληθεί το επόμενο διάστημα να δώσει συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή. Είχε προηγηθεί το προηγούμενο 24ωρο η έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, το οποίο αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αίροντας τη διαφωνία που είχε προκύψει ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα ως προς την προσωρινή του κράτηση ή μη.

Τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει το Δικαστικό Συμβούλιο

Τέσσερα ερωτήματα, τα οποία συνδέονται με τα τελευταία δευτερόλεπτα της αιματηρής καταδίωξης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από αστυνομικά πυρά, θέτει, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης στο βούλευμα που εξέδωσε και με το οποίο αποφαίνεται ομόφωνα ότι ο 34χρονος κατηγορούμενος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο αστυνομικός για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά

Τα ερωτήματα αυτά αναζητούν απαντήσεις μέσα από την κύρια ανάκριση που διεξάγεται για την υπόθεση και αφορούν στις δύο βολές που προήλθαν από το υπηρεσιακό όπλο του κατηγορούμενου αστυνομικού, η μία που πέτυχε διαδοχικά το όχημα και το κεφάλι του 16χρονου και η άλλη που «σφηνώθηκε» στην είσοδο παρακείμενου ξενοδοχείου.

Κατά πληροφορίες, ο α’ τακτικός ανακριτής Θεσσαλονίκης καλείται να αναζητήσει απαντήσεις στα εξής:

  • η ξαφνική αναστροφή του αγροτικού οχήματος που οδηγούσε ο ανήλικος Ρομά ήταν αποτέλεσμα ασυναίσθητης κίνησής του όταν επλήγη από την κρίσιμη βολή του αστυνομικού ή οφειλόταν σε συνειδητή επιλογή του θύματος που ήθελε να διαφύγει προς τον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία»
  • η κρίσιμη βολή που πραγματοποίησε ο κατηγορούμενος και έπληξε διαδοχικά το όχημα και το κεφάλι του οδηγού του, ακολούθησε ή προηγήθηκε της έτερης βολής που έπληξε την είσοδο του ξενοδοχείου
  • οι δύο βολές αποτέλεσαν διπλή βολή του κατηγορουμένου με ενιαία στόχευση ή έλαβαν χώρα με διαδοχική στόχευση, μετά από σχετική κίνηση του χεριού του με το οποίο κρατούσε το υπηρεσιακό του όπλο
  • εφόσον δοθούν επαρκείς, πειστικές και συμβατές με τα εγκληματολογικά ευρήματα απαντήσεις, μπορεί να απαντηθεί εν τέλει το κρισιμότερο όλων των ερωτημάτων, δηλαδή εάν ο αστυνομικός κατά την εκτέλεση των επίμαχων πυροβολισμών του στόχευε σε ύψος 20-30 εκατοστών από το έδαφος, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, ή σε ύψος 100-120 εκατοστών από το έδαφος, ύψος στο οποίο βρέθηκαν σφηνωμένες οι δύο βολίδες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ