Σπίρτζης: Επί ΣΥΡΙΖΑ το Λιμενικό έσωζε ανθρώπους, τώρα έχει αλλάξει η πολιτική – Αντιδράσεις και για τις δηλώσεις Κατριβάνου

Πολιτικές κόντρες έχουν ξεσπάσει για το ναυάγιο της Πύλου  και για τη στάση που τήρησε το Λιμενικό. Ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι «το 2016 είχαμε πολιτική να σώζουμε ανθρώπους, τώρα δεν έχουμε. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε άλλη πολιτική», ενώ η Βασιλική Κατριβάνου, επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπαράθεση που είχε με την Ιωάννα Γκελεστάθη από τη ΝΔ υποστήριξε “εσείς τους πνίξατε τους ανθρώπους, με τις αποτροπές” προκαλώντας την έντονη αντίδρασή της.

Ναυάγιο στην Πύλο: Αδίστακτοι οι διακινητές – Παρίσταναν τα θύματα

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το Λιμενικό δεν μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις Κατριβάνου είπε χαρακτηριστικά “σηκώνω τα χέρια ψηλά”.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε στο MEGA ότι «οι Λιμενικοί δεν έχουν καμία ευθύνη. Το 2016 η εικόνα της Ελλάδας ήταν οι γιαγιάδες από την Λέσβο και να παίρνει συγχαρητήρια από τον Πάπα και από ολόκληρο τον πλανήτη. Η εικόνα δεν ήταν 500 άτομα μέσα στα αμπάρια στον βυθό, που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Τότε είχαμε μία πολιτική να προσπαθούμε να διασώσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν έχουμε πλέον αυτή την πολιτική. Υπάρχουν καταγγελίες εδώ και τέσσερα χρόνια για επαναπροωθήσεις– είναι εντελώς διαφορετική λογική- και είχαμε δύο πνιγμούς παιδιών έξω από τη Χίο».

Ναυάγιο στην Πύλο: Η συγκινητική στιγμή συνάντησης δύο αδελφών – Δεν γνώριζε αν ήταν ζωντανός ή νεκρός

«Την ευθύνη δεν την έχει το Λιμενικό, αλλά το θέμα είναι αν και τι εντολές έλαβε το Λιμενικό. Την ευθύνη την έχει η πολιτική ηγεσία, ο αρμόδιος υπουργός και φυσικά το θέμα είναι τι κατεύθυνση πολιτική υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Σε κεντρικά ζητήματα ακολουθείται η πολιτική της προηγουμένης κυβέρνησης. Ο κ. Γεραπετρίτης κατέθεσε φάκελο στον κ. Τσίπρα από την  ΕΥΠ για το θέμα της Ροδόπης αφού είχε φύγει από την κυβέρνηση και υπήρξε υπηρεσιακή».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του MEGA:

Ναυάγιο στην Πύλο: «Καμία προσπάθεια πρόσδεσης του αλιευτικού» – Τι απαντά το Λιμενικό στις πληροφορίες ότι έριξαν σχοινί

Αντιδράσεις για τη δήλωση Κατριβάνου

Την κυβέρνηση της ΝΔ κατηγόρησε η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου για το ναυάγιο στην Πύλο.

Η συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό One και έχοντας ως συνομιλήτριά της,  την Ιωάννα Γκελεστάθη από τη ΝΔ είπε:

«Εσείς τους πνίξατε τους ανθρώπους, με τις αποτροπές».

«Δεν σας επιτρέπω να το λέτε αυτό για την Ελλάδα, τις λιμενικές Αρχές και την ελληνική κυβέρνηση. Ντροπή σας, εάν είστε Ελληνίδα και λέτε αυτά τα πράγματα, σας τα επιστρέφω» απάντησε, οργισμένη, η κυρία Γκελεστάθη.

Ωστόσο, η Βασιλική Κατριβάνου επέμεινε, επικαλούμενη τα πλάνα που έδειξαν οι New York Times. «Εσείς διασύρετε την Ελλάδα διεθνώς με τα pushbacks. Το γράφει και η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και το βασικότερο δεν είναι ότι διασύρετε την Ελλάδα και τρώμε πρόστιμα, αλλά ότι πνίγονται οι άνθρωποι», υποστήριξε.

«Τελικά, είστε εθνική εξαίρεση», τής απάντησε η Ιωάννα Γκελεστάθη.

Γεωργιάδης για Κατριβάνου: Σηκώνω τα χέρια ψηλά

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Κατριβάνου ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι “βγήκε και είπε ότι η Ελλάδα τους σκότωσε. Είσαι ο αρχηγός του κόμματος, δεν τους “μαζεύεις”; Να το πω διαφορετικά: αν βουλευτής της ΝΔ έβγαινε κι έλεγε κάτι τόσο βλαπτικό για την Ελλάδα, θα τον μάζευε ο Μητσοτάκης;” και πρόσθεσε:

“Εγώ βλέπω το βίντεο της κυρίας Κατριβάνου και σηκώνω τα χέρια ψηλά. Λέω οι άνθρωποι τα έχουν χαμένα”.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι άλλο πράγμα να διαφωνούμε για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και άλλο να λες ότι το ελληνικό Λιμενικό σκοτώνει ανθρώπους.

«Το Λιμενικό δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα περισσότερο» είπε επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως υποστήριξε, «για να σταματήσει ένα πλοίο στο νερό πρέπει να μπεις μπροστά του ή να το σπρώξεις. Αν σπρώξεις ένα πλοίο με 750 ανθρώπους και αναποδογυρίσει είσαι ένοχος τους εγκλήματος. Άρα το μόνο που μπορείς να κάνεις αν σου πουν «δεν θέλω», είναι να τους βλέπεις. Γιατί οτιδήποτε άλλο θα το χρεωθείς».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «το μεταναστευτικό είναι πιθανόν το δυσκολότερο θέμα που πρέπει να διαχειριστούμε ως Ευρώπη τα επόμενα χρόνια μαζί με την κλιματική αλλαγή. Το μεταναστευτικό είναι πάνω από τις δυνάμεις της Ελλάδας, ίσως και ολόκληρης της Ευρώπης. Το μεταναστευτικό θέλει ψυχραιμία, σοβαρότητα και να μη λέμε μεταξύ μας παραμύθια».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ΣΚΑΙ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ