ΝΑΤΟ: Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν Μητσοτάκης – Ερντογάν στη Μαδρίτη

Την πρώτη τους συνάντηση, μετά το “Μητσοτάκης γιοκ”, αναμένεται να έχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες αναμένεται μάλιστα να καθίσουν και στο ίδιο τραπέζι, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου που θα παραθέσει ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ο 6ος, προς τιμήν των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Το δείπνο αναμένεται να παρατεθεί, το βράδυ της Τρίτης, με τη συμμετοχή όλων των ηγετών που θα δώσουν το παρών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σήμερα σειρά επαφών στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι θα τον συνοδεύσουν στη Σύνοδο της Μαδρίτης, προκειμένου να προετοιμαστεί για να δώσει τις απαντήσεις του σε περίπτωση που ο Ερντογάν θέσει το ζήτημα της «στρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών.

Δεν προβλέπεται στην ατζέντα

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ατζέντα της Συνόδου δεν προβλέπει τέτοιο ζήτημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα το θέσει. Σύμφωνα με πληροφορίες,  η ελληνική πλευρά έχει ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο που περιέχει τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, ο οποίος αναδεικνύει την επιθετική στάση της Τουρκίας, αλλά και στοιχεία για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καθώς και την Αλεξανδρούπολη, η οποία αποτελεί και ισχυρή νατοϊκή βάση.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά έχει τη «στρατιά του Αιγαίου», που δεν είναι ενταγμένη στις δομές του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, θα αναφερθεί και στο casus belli, με το οποίο η Τουρκία απειλεί για περισσότερα από 20 χρόνια τη χώρα μας. Αναμένεται επίσης να αναφερθεί στην επιθετική ρητορική των τελευταίων ημερών, στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, αλλά και να τονίσει ότι όλες αυτές οι κινήσεις προκαλούν αστάθεια στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ειδικά σε μια στιγμή που η συμμαχία πρέπει να είναι ενωμένη απέναντι στον ρωσικό κίνδυνο.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό, ενώ εκκρεμεί η οριστικοποίηση επαφών και με άλλους ηγέτες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ