Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Επανεξετάζονται τα μέτρα ασφαλείας μετά τη θανάτωση του χιμπατζή

Την ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο επισημαίνουν κρατικοί εμπειρογνώμονες που επισκέφθηκαν την εγκατάσταση. Η θανάτωση του χιμπατζή, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αν και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, φαίνεται πώς ήταν μονόδρομος.

Η διπλή σειρά με ηλεκτροφόρα καλώδια και η τάφρος που περιβάλλει την περιοχή που φυλάσσονται τα άγρια ζώα, δεν στάθηκαν αρκετά, για να αποτρέψουν την απόδραση του ζώου.

Ο ιδιοκτήτης του Αττικού Πάρκου  Ζαν Ζακ Λεσουέρ δήλωσε ότι αμέσως τέθηκε σε ισχύ ένα πρωτόκολλο ασφαλείας που αφορά τη δραπέτευση ζώου. Το πρωτόκολλο αφορά κατ’ αρχάς την ασφάλεια των επισκεπτών. Η αγέλη του χιμπατζή απομονώθηκε και ήδη επανεξετάζονται τα μέτρα ασφαλείας του πάρκου.

Το πάρκο παραμένει σε λειτουργία. Το πρωί, κλιμάκιο του υπουργείου περιβάλλοντος με εντολή του υφυπουργού έκανε αυτοψία στο χώρο και στα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί. Το κλιμάκιο εξέτασε επίσης και τα πιστοποιητικά των ζώων. Έχουμε ένα κενό ασφαλείας, αλλιώς ο χιμπατζής δε θα βρισκόταν στο πάρκινγκ των αυτοκινήτων δήλωσε ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Άρα εκεί είναι το κρίσιμο, το βασικό. Να ελέγξουμε για ποιο λόγο κατάφερε ένας χιμπατζής να αποδράσει”.

Τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου των εμπειρογνωμόνων δείχνουν την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας. Δείχνουν όμως παράλληλα ότι η θανάτωση του ζώου, όπως λένε ήταν μονόδρομος. “Ήταν μονόδρομος, γιατί το ζώο αυτό αν ξέφευγε και πήγαινε σε άλλον χώρο, θα μπορούσε να προκαλέσει μία απώλεια σε ανθρώπινη ζωή, δήλωσε ο Νίκος Μπόκαρης, ελεγκτής δασολόγος του υπουργείου περιβάλλοντος.

Μετά από προανάκριση που διενέργησε το αστυνομικό τμήμα Σπάτων Αρτέμιδας, συνελήφθη ο φροντιστής του ζώου, αλλά με προφορική εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε αργότερα ελεύθερος. Το περιστατικό της θανάτωσης του θηλαστικού έχει προκαλέσει πολλές και έντονες αντιδράσεις.

Αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και από κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής

Αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κατόπιν εντολής του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, μετά το τραγικό συμβάν με τον θάνατο του χιμπατζή, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας και της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας.

Στο μεταξύ έγιναν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη σύγκλιση της Επιτροπής από το αρμόδιο κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος για τις συνθήκες διαφυγής και θανάτωσης του ζώου..

Σημειώνεται ότι ο κ. Πατούλης ζήτησε να διερευνηθούν οι συνθήκες διαφυγής και θανάτωσης του άτυχου ζώου, καθώς και το κατά πόσο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο εφαρμόζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ