Μητσοτάκης στην μίνι Σύνοδο του Καΐρου: Να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης

Την εξαιρετική συνεργασία της Αιγύπτου με την ΕΕ και την Ελλάδα υπερτόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην μίνι Σύνοδο του Καϊρου για την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αίγυπτο, προκειμένου η δεύτερη να περιορίσει την μετανάστευση.

Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε δήθεν «πάρτι» στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας

«Θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε όχι μόνο να σταθεροποιήσετε την οικονομία σας αλλά να δημιουργήσετε και νέες θέσεις εργασίας για τους Αιγύπτιους», είπε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του στην Σύνοδο προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε για την ενεργειακή συνεργασία της Αιγύπτου και της Ευρώπης και τα καινοτόμα έργα που σχεδιάζονται. Παράλληλα εξήρε το έργο της αιγυπτιακής κυβέρνησης στην υποδοχή μεταναστών. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Αίγυπτος για την υποδοχή μεταναστών από χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Κάιρο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο της μίνι συνόδου μεταναστευτικό και ενέργεια

Και συνέχισε: «Είναι εξίσου σημαντικό να σταματήσουμε επιτέλους τους ανθρώπους που εμπορεύονται άλλους ανθρώπους και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης. Αλλά να μπορούμε να παρέχουμε ασφαλείς δρόμους για νέους Αιγυπτίους που θέλουν να εργαστούν στην ΕΕ. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσουμε την συνεργασίας μας και να επιτύχουμε ό,τι μπορούμε».

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας και των Βρυξελλών για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. «Στην Γάζα ανησυχούμε και εμείς παρά πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση που υπάρχει εκεί. Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Όπως είπε και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν θα ανεχτούμε την βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταναστευτικό: Στο Κάιρο αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Πακέτο στήριξης της ΕΕ στην Αίγυπτο ύψους 7 δισ. ευρώ

«Ελπίζω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε η ΕΕ και η Αίγυπτος για να προχωρήσουμε σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα λύσει την παλαιστινιακή τραγωδία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε όλοι εδώ μαζί δείχνει το πόσο ενδιαφερόμαστε για την προώθηση αυτής της συνεργασίας» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ