Μητσοτάκης: «Όχι» σε μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά – Τι είπε για το καλάθι του νοικοκυριού και το πετρέλαιο θέρμανσης

«Το καλάθι του νοικοκυριού είναι μια ακόμη προσπάθεια να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν μια εισαγόμενη ακρίβεια, που όλοι καταλαβαίνουμε ότι  είναι προϊόν ενός πολέμου. Δεν υπάρχει ακρίβεια Μητσοτάκη, υπάρχει ακρίβεια Πούτιν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Το καλάθι μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδίδει, έχει συμπιέσει τις τιμές σε μια σειρά από βασικά αγαθά αλλά προφανώς δεν περιοριζόμαστε μόνο εκεί», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση δε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν προκρίνει το συγκεκριμένο μέτρο ως plan b, καθώς, όπως είπε, «κανείς δεν μας εγγυάται ότι η μείωση θα περάσει στον τελικό καταναλωτή».

«Πολλές χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς. Χάθηκε η μείωση του ΦΠΑ μέσα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Και βέβαια θα στερήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα. Δεν εξετάζουμε λοιπόν οριζόντια μείωση ΦΠΑ διότι συν όλων των άλλων επιβραβεύει και αυτούς που δεν χρειάζονται κρατική στήριξη», είπε.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα υπερκέρδη των παρόχων

«Την ανεξάρτητη αρχή επικαλέστηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας σε μια σειρά από ερωτήσεις και τοποθετήσεις τις οποίες έχει κάνει. Η ανεξάρτητη αρχή προσδιόρισε το ύψος των υπερκερδών κοντά στα 400 εκατομμύρια. Είναι βεβαιωμένο πια αυτό το ποσό, όπως βεβαιωμένη είναι και η φορολόγηση του 90% του ποσού αυτού, όπως αυτή αντιστοιχεί σε όλους τους παραγωγούς ενέργειας.

Προσθέστε σε αυτό ένα ποσό το οποίο ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια, το οποίο έχει ανακτηθεί από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην πηγή, από την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Και την πρόθεσή μας να έχουμε αφενός πρόσθετη φορολόγηση των εσόδων των παραγωγών για τους μήνες Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου -όπου λόγω απότομων διακυμάνσεων στην τιμή όντως βγήκαν κάποια παραπάνω κέρδη- και τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, όπως μας επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα στηρίξει τον προϋπολογισμό του ’23.

Καμία ευρωπαϊκή χώρα πλην της Ελλάδος δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να φορολογήσει υπερκέρδη και πάντως καμία χώρα δεν έβαλε συντελεστή 90%, όπως βάλαμε εμείς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης

Σε ερώτηση για το κατά πόσον επίκειται κυβερνητική παρέμβαση για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είχαμε την πολιτική επιλογή να στηρίξουμε τις τιμές στην αντλία. Αυτή τη στιγμή το βάρος μας έπεσε στη στήριξη του πετρελαίου θέρμανσης, διότι καταλαβαίνετε ότι η θέρμανση είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κίνηση.

Δεν είμαι έτοιμος να σας πω τι μπορούμε να κάνουμε με το πετρέλαιο κίνησης. Θα δούμε τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Θέλω να τονίσω ότι οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε πάντα πολύ προσεκτικά και πολύ μετρημένα, γιατί δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού. Και εφόσον είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι, θα το ακούσετε από τα αρμόδια χείλη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ