Μητσοτάκης για τις εκλογές: «Η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από την δεύτερη»

Σε ερώτησή του Νίκου Χατζηνικολάου για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε: «Η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από την δεύτερη» και τόνισε ότι «12 από τους 13 Περιφερειάρχες προέρχονται από την ΝΔ».

«Δεν πιστεύω στην ήσσονα προσπάθεια και δεν πιστεύω και στην υποκριτική μετριοπάθεια. Φανταστείτε να σας έλεγα ότι θέλω να κερδίσω τρεις Περιφέρειες από τις 13. Προφανώς όταν δίνεις την μάχη, την δίνεις για να κερδίσεις, κόμμα εξουσίας είμαστε, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που δώσαμε πολιτικό χρώμα. Μπαίνουμε σε κάθε μάχη για να την κερδίσουμε, δεν μπαίνουμε για να χάσουμε», τόνισε αρχικά ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι «δώσαμε τις μάχες μας» και ότι στην πρώτη κάλπη «υπήρξε και ο πραγματικός ανταγωνισμός», ενώ συμπλήρωσε ότι «η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τα αποτελέσματα της δεύτερης κάλπης, διότι εκεί έγινε η πραγματική αναμέτρηση των δυνάμεων».

Η ΝΔ βγήκε ενισχυμένη, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι στη δεύτερη κάλπη «προφανώς και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τη Νέα Δημοκρατία. Η τελική εικόνα, όμως, παραμένει μια εικόνα όπου 12 στους 13 Περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και η αντιπολίτευση κατάφερε, σε πολύ ειδικές συνθήκες, να κερδίσει μόνο μία Περιφέρεια».

Ειδικά για τους «αντάρτες», ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «προφανώς και θα προτιμούσα να είχαν κερδίσει οι υποψήφιοι οι οποίοι υποστηρίζονταν επίσημα από τη Νέα Δημοκρατία», ενώ ερωτηθείς εάν έγιναν λάθη στην επιλογή των υποψηφίων Περιφερειαρχών ή και Δημάρχων, απάντησε ότι «εάν γνωρίζαμε τότε όσα γνωρίζουμε τώρα, είναι πολύ πιθανόν να μην κάναμε αυτές τις επιλογές. Τελικά, όμως, οι πολίτες είναι κυρίαρχοι. Οι εκλογές αυτές τελείωσαν. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι αισθάνθηκα, κ. Χατζηνικολάου, ότι υπήρχε πια μια συσσωρευμένη κούραση με τις εκλογές και το θεωρώ απολύτως αναμενόμενο. Είχαμε δύο εθνικές εκλογές θέλω να θυμίσω -η δεύτερη κάλπη παντελώς αχρείαστη, λόγω της απλής αναλογικής-, θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει από την πρώτη κάλπη. Δύο γύροι εκλογών, πολύ μεγάλη αποχή, εντυπωσιακά μεγάλη, ανησυχητική αποχή…», ειδικά στην Αθήνα, όπως ανέφερε.

«Τώρα, αυτό το οποίο με ενδιαφέρει εμένα είναι η κάλπη της καθημερινότητας», είπε και συμπλήρωσε ότι «αυτό το κεφάλαιο έκλεισε. Εγώ έχω μία υποχρέωση, το είχα πει και πριν, αυτό το είχα πει και πριν δώσω τη στήριξη στους Περιφερειάρχες και στους Δημάρχους: ότι υποχρέωσή μου είναι να συνεργάζομαι με όλους τους αυτοδιοικητικούς. Θέλω να θυμίσω ότι τέσσερα χρόνια τώρα συνεργάστηκα άψογα με Περιφερειάρχες και Δημάρχους».

Σε σχόλιο ότι κάποια από τα στελέχη της ΝΔ μεταξύ των δύο γύρων «δεν ήταν σε αυτό το κλίμα που είστε εσείς», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε «γι’ αυτό και τους επαναφέρω» και συμπλήρωσε ό τι «και γι’ αυτό και είπα ότι η αλαζονεία είναι, θα έλεγα, μία πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Διότι οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά δεν θα σού συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές.

Επανέλαβε ότι «τέσσερα χρόνια Πρωθυπουργός συνεργάστηκα με πάρα πολλούς Δημάρχους απευθείας. Ποτέ δεν ρώτησα, όταν πήγαινα, γιατί γύρισα όλη την Ελλάδα, ένας Δήμαρχος σε ποιο κόμμα ανήκει. Δώσαμε πολλά χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια. Κανείς δεν μας κατηγόρησε. Πιστεύετε ότι αν δίναμε χρήματα σε “γαλάζιους” Δημάρχους και όχι σε “πράσινους” ή “κόκκινους” -και αναφέρομαι, ως προς την προέλευση των Δημάρχων- δεν θα το είχατε ακούσει, δεν θα είχε γίνει φασαρία; Ποτέ κανείς δεν είπε και δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο και δεν πρόκειται να το πει ούτε τώρα».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην συνάντησή του με τον κ. Κουρέτα «όχι επειδή ήταν ο μόνος ο οποίος, θα έλεγα, κέρδισε έχοντας στήριξη -βέβαια, το τι στήριξη είναι κι αυτή όταν ουσιαστικά ο ίδιος μάλλον δεν ήθελε καν ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κασσελάκης να πάνε στη Θεσσαλία ήταν λίγο κεκαλυμμένη στήριξη. Αλλά συναντήθηκα με τον κ. Κουρέτα γιατί η Θεσσαλία επείγει και γιατί η ανασύνταξη της Θεσσαλίας απαιτεί μία πολύ καλή συνεργασία της κεντρικής κυβέρνησης με την Περιφέρεια και τον καινούριο Περιφερειάρχη και την ομάδα του».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ