Μητσοτάκης – Μπλίνκεν: Το πρόγραμμα και η ατζέντα της συνάντησης στα Χανιά

Κατ’ ιδίαν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα έχει αύριο Σάββατο, 6/1/2024, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συνεχίζεται αμείωτη η ένταση στην Μέση Ανατολή. Η συνάντηση θα γίνει στο σπίτι του κ. Μητσοτάκη στα Χανιά. Εκεί ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Χακάν Φιντάν, ενδεχομένως και με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Θα ακολουθήσει συνάντηση και με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στην συνάντηση των κ.κ Μητσοτάκη και Μπλίνκεν θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο:

  • Τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
  • Την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
  • Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
  • Την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο», σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης. Παράλληλα, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Συμφωνα με τις ίδιες πηγές η επίσκεψη Μπλίνκεν αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας αλλά και ως αξιόπιστου και αναγκαίου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών – το αμερικανικό σύστημα έχει τους δικούς του περιορισμούς και ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένα προγράμματα προς άλλες χώρες», σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.

Τονίζουν επίσης  πως δε μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ με προγράμματα άλλων χωρών. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F-35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Στην συνάντηση του κ. Μπλίνκεν με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Πιθανή συνάντηση Μπλίνκεν – Ερντογάν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στην Κωνσταντινούπολη, πρώτο σταθμό τη περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος στα ανοικτά μέτωπα της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα.

Τα θέματα που απασχολούν την αμερικανοτουρκική ατζέντα είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου Άγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν διαφορικές προσεγγίσεις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ