ΦΠΑ… δύο ταχυτήτων σε προϊόντα και υπηρεσίες – Πότε τα ποτά και τα ροφήματα υπάγονται στο 24% και πότε στο 13%

Νέο πονοκέφαλο φαίνεται πως έχει φέρει από την 1η Ιανουαρίου 2024 ο ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στους καταναλωτές, στις επιχειρήσεις εστίασης αλλά και στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

«Σε ό, τι αφορά στα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, από την 1η Ιανουαρίου 2024  οι επιτόπιες καταναλώσεις τους υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%, όπως και οι παραδόσεις σε “πακέτο”  των αλκοολούχων ποτών, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%» σημειώνεται μεταξύ άλλων σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ.  Από την εγκύκλιο αυτή προκύπτει πως  εφαρμόζεται ΦΠΑ δύο ταχυτήτων καθώς αυτός διαμορφώνεται ανάλογα με το τι  αγοράζει ο καταναλωτής  αλλά και από πού το παίρνει.

«Ωστόσο, στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως και την 30ή.6.2024, ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε πακέτο» προστίθεται στη σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ.  Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ΦΠΑ στην απόδειξη  ενός καφέ θα πρέπει να είναι 13% ακόμη και εάν ο καταναλωτής επιλέξει να τον πάρει take away, ή να τον παραγγείλει με delivery ή να καθίσει και να τον απολαύσει σε φούρνο/καφέ.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Οι καταναλωτές θα έχουν ένα όφελος της τάξεως των 382 εκατ. ευρώ από τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στα εισιτήρια στον κινηματογράφο, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορούς αλλά και από την παράταση για  επιπλέον 6 μήνες των μειωμένων συντελεστών στο σερβιριζόμενο και take away καφέ και τα αφεψήματα (σοκολάτα, τσάι κλπ) και στα κόμιστρα των ταξί.

Η ΑΑΔΕ  επιχειρεί να ξεκαθαρίσει με εγκύκλιό της το τοπίο με τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024.  Αναλυτικά:

  • Αναψυκτικά, χυμοί, ροφήματα: Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% επανέρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εφεξής στη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Το μέτρο αυτό δεν ισχύει για τη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων διότι στη διάθεση αυτών εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2024.
  • Καφές στην εστίαση: Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% ισχύει μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2024 στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων.
  • Επιτόπια κατανάλωση – παράδοση «πακέτο»:  Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι επιτόπιες καταναλώσεις των αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%. Το ίδιο ισχύει για τις παραδόσεις σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%. Επίσης μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2024 εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13%  στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων, ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο». Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή Φ.Π.Α. στον οποίο υπάγονται.
  • Μεταφορές: O συντελεστής ΦΠΑ παραμένει μόνιμα στο 13% στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους (εισιτήρια σε λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, πλοία κλπ).
  • Ταξί: Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% ισχύει μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2024 στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους που πραγματοποιείται με ταξί.
  • Εισιτήρια σε ζωολογικούς κήπους: Ο συντελεστής ΦΠΑ παραμένει μόνιμα στο 13%
  • Εισιτήρια σε κινηματογράφους: Ο συντελεστής ΦΠΑ παραμένει μόνιμα στο 6%
  • Γυμναστήρια – σχολές χορού: Μόνιμα στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13% υπάγεται η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια και από σχολές εκμάθησης χορού.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ