Μητσοτάκης από το “Σωτηρία”: Αν δεν είχαμε κάνει lockdown στην Αττική τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα

Στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη που έκανε σήμερα το απόγευμα στο «Σωτηρία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως αν δεν είχαμε κάνει lockdown στην Αττική τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Επίσης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας πως οφείλεται και στις μεταλλάξεις, και ειδικά στη βρετανική, που κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό.

Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν νύχτα και μέρα τον αγώνα, δίπλα στους ασθενείς, κατά της πανδημίας της Covid-19.

«Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στο υγειονομικό προσωπικό.

«Ήρθα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στο πρόσωπό σας, σε όλους τους εργαζόμενους εδώ στη νέα Μονάδα Εντατικής του “Σωτηρία”» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην επικεφαλής της νέας ΜΕΘ, η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, Μαρία Νταγάνου.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού -οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις- κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ιός δεν επιτρέπει εφησυχασμό έως ότου οικοδομηθεί τείχος ανοσίας

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ιός δεν επιτρέπει εφησυχασμό έως ότου οικοδομηθεί τείχος ανοσίας μέσω της εκστρατείας εμβολιασμού. «Να θυμόμαστε πάντα ότι ο ιός καραδοκεί παντού, βλέπετε εσείς περιστατικά – και είναι σημαντικό να το λέμε αυτό – έχουμε περιστατικά νέων ανθρώπων χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Μας αιφνιδιάζει αυτός ο ιός, γι’ αυτό η προσοχή πρέπει να είναι η μέγιστη. Μέχρι να εμβολιαστούν τουλάχιστον οι συμπολίτες μας για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτά τα οποία μας έχετε πει εσείς ότι πρέπει να κάνουμε και είναι αποτελεσματικά», είπε κατά τη συνομιλία του με την κ. Νταγάνου.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, όλο και περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν διατεθειμένοι να εμβολιαστούν, καθώς εμπεδώνεται η ασφάλεια των εμβολίων και η πολιτεία κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Με τους εμβολιασμούς δεν έχουμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Δηλαδή το πρόβλημά μας είναι το ανάποδο, ο κόσμος θέλει να εμβολιαστεί, είναι μια μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης αυξάνεται το ποσοστό των συμπολιτών μας που θέλουν να εμβολιαστούν. Αυτό γίνεται γιατί διαπιστώνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και νομίζω ότι έχουν εμπιστοσύνη και στην πολιτεία, η οποία έχει δρομολογήσει αυτήν την διαδικασία με επαγγελματισμό και με σεβασμό επίσης στους συμπολίτες μας οι οποίοι έρχονται να εμβολιαστούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι από τον Απρίλιο η διαθεσιμότητα των εμβολίων θα αυξηθεί σημαντικά. «’Αρα, θα μπορούμε να προχωράμε και πολύ πιο γρήγορα», είπε.

H κ. Νταγάνου σημείωσε ότι από τις 26 Οκτωβρίου που άρχισε να λειτουργεί η νέα ΜΕΘ για ασθενείς με Covid έχουν νοσηλευτεί μέχρι σήμερα 220 άνθρωποι.

Ο Πρωθυπουργός, τον οποίο συνόδευε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, συνομίλησε με τη διευθύντρια της νέας ΜΕΘ Μαρία Νταγάνου, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, καθώς και με τον διοικητή του νοσοκομείου Σωκράτη Μητσιάδη.

Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη

Νωρίτερα, έγινε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό, την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα αλλά και την πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Στη διάρκεια της σύσκεψης:

-Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού. -Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.

-Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Όπως αποφασίστηκε, αύριο το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Αύριο το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ