Μητρόπουλος: Δεν θα δεχθεί ο Τσίπρας μείωση μισθών και συντάξεων

Ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Με την επιτυχημένη παρουσία του προέδρου μας στη συνάντηση με τη Μέρκελ, το ελληνικό ζήτημα έχει αναδειχθεί και έχει πάει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Φύγανε οι οικονομολόγοι από τη μέση και ανέλαβε τη διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός που κατάφερε μπροστά στην κ. Μέρκελ να θίξει και θέματα ταμπού. Μέχρι τώρα, ότι ήταν να αναδειχθεί και ότι ήταν αφανές, αναδείχθηκε. Στην πρώτη φάση με τον κ. Βαρουφάκη και τώρα που πήρε τα σκήπτρα ο Πρωθυπουργός μας. Οι δανειστές, φάνηκε και από το 1 δισ. διακόσια εκατομμύρια, ότι τα νομοτεχνικά ζητήματα που παρανόμως επικαλείται η άλλη πλευρά των δανειστών, θα αρθούν και θα δοθεί αυτό το μικρό ποσό το οποίο είναι σημαντικό για την κυβέρνηση», σχολίασε αρχικά ο κ. Μητρόπουλος και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση κατάφερε, με την ευελιξία των μεταρρυθμίσεων, όπως είχε συμφωνηθεί στις 20 Φλεβάρη, να αναδεχθεί η ίδια την ευθύνη σε μία περίπτωση αυτοαξιολόγησης. Να σταματήσει την 5η αξιολόγηση που θα γινόταν με την ευθύνη των δανειστών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όποτε έχει μιλήσει και μετά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα για μισθούς, συντάξεις και περεταίρω αποδόμηση του κοινωνικού κράτους».

«Ελπίζω, η άρση της πιστωτικής ασφυξίας εκ μέρους των δανειστών, να μη συνδυαστεί με επιβολή νέων μέτρων. Θεωρώ ότι υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα τέτοια και τόσα που να μην πλήξουν περεταίρω μισθωτούς και συνταξιούχους και να αναφέρονται σε άλλες ενότητες που υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Δεν υπάρχει περιθώριο να συμπιεστούν περεταίρω οι μισθοί και οι συντάξεις. Δεν θα δεχθεί ο Τσίπρας», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα αποδώσει και το μέτρο των δόσεων και με νέες ταχύτατες ρυθμίσεις για την φοροδιαφυγή, θα εισπράξει, για να λυθεί το θέμα της ρευστότητας. Ο κ. Παππάς, είπε ότι θα υπάρξει συμφωνία και επ’ αυτού θα συζητήσουμε στο τέλος του τετραμήνου. Ο Τσίπρας μάχεται, φάνηκε και από την επιστολή που έστειλε στην κ. Μέρκελ, για άλλα μέτρα. Παίζει στο δίλλημα ρευστότητα ή περεταίρω συμπίεση μισθών και συντάξεων και παρακαλούσε την κυρία να έχει κατανόηση να μην υπάρξει περεταίρω μείωση μισθών και συντάξεων. Μέχρι τελευταία στιγμή, ο πρόεδρός μας, η κυβέρνησή μας θα δώσει μάχη, να μην υπάρξουν αλυσιτελείς παρεμβάσεις όπως υπήρχαν μέχρι τώρα. Αυτή είναι η μάχη που δίνει ο Τσίπρας και νομίζω ότι εν τέλει οι δανειστές θα πειστούν ότι και τη ρευστότητα θα εξασφαλίσουμε αλλά και μέτρα άλλα πολύ σκληρά για τον λαό μας δεν θα χρειαστεί να πάρουμε», σημείωσε ακόμα ο κ. Μητρόπουλος και συνέχισε:

«Υπάρχει η σημαντική παρουσία μας σήμερα στην Κίνα. Ξέρουμε το ενδιαφέρον της κινέζικης πλευράς και άλλων σημαντικών διεθνών οικονομικών παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση, η μάχη που θα δώσει ο Τσίπρας και τη δίνει μέχρι τώρα σθεναρά και επαρκώς, είναι να μην συμπιεστούν περεταίρω αυτά τα οποία περιέγραψα. Εδώ θα κριθούμε. Στο κοινωνικό ζήτημα θα κριθεί το έργο της αριστεράς, στο κοινωνικό ζήτημα θα κριθεί η αγάπη και η αξιοπιστία που μας δίνει ο λαός μας».

«Δεν βλέπω εγώ ρήξη, ούτε εύχομαι ρήξη. Απεύχομαι τη ρήξη. Το ζήτημα που υφίσταται ο λαός μας, δημιουργήθηκε και εντάθηκε μέσα στην ευρωζώνη. Θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να λυθεί το πρόβλημα μέσα στην ευρωζώνη», επισήμανε ο κ. Μητρόπουλος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη:

«Θεωρώ άκρως επιτυχημένη την παρέμβαση του κ. Βαρουφάκη. Δημιούργησε το καλύτερο δυνατό έδαφος για να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα όπως ανέλαβε ο πρόεδρός μας να διεκπεραιώσει συνεπώς δεν συμμερίζομαι κριτικές, συνειρμούς, υπαινιγμούς για τη μέχρι τώρα πορεία του κ. Βαρουφάκη γιατί ανέδειξε εκείνες τις πλευρές, έτσι και τόσο, που οι δανειστές είτε τις υποτιμούσαν, είτε δεν ήθελαν να υπάρχουν στο τραπέζι, είτε τις παραμέριζαν από τη συζήτηση. Ο Βαρουφάκης, μόνο θετικά μέχρι τώρα συνέβαλε στην ανάδειξη του ελληνικού ζητήματος».

Κλείνοντας, ο κ. Μητρόπουλος είπε:

«Ο Τσίπρας μάχεται επειδή έχει όλη τη στήριξη του λαού μας, παρά το εσωτερικό μέτωπο το οποίο δεν θέλει να καταλάβει το κακό που έκανε στην πατρίδα μας, για να μην επιβαρυνθεί περεταίρω ο λαός μας. Να μη συμπιεστούν περεταίρω οι μισθοί και οι συντάξεις. Σχέδιο υπάρχει αλλά βρεθήκαμε και προ γεγονότων και δεδομένων τα οποία είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ακούστε το ηχητικό:

 

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Να μην παριστάνει τον ανίδεο ο κ. Μητρόπουλος

Μητρόπουλος: Το κείμενο της παράτασης είναι πανομοιότυπο με της προηγούμενης κυβέρνησης – ΒΙΝΤΕΟ

Μητρόπουλος: Η 4μηνη παράταση είναι ανυπόγραφη και δεν έχει κυρωθεί από τη βουλή – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.