Μίνα Γκάγκα: Ο σχεδιασμός για την κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ λόγω των αναστολών

Τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας ώστε να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται στο ΕΣΥ, λόγω των αναστολών εργασίας, γνωστοποίησε η Μίνα Γκάγκα σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, το υπουργείο μελετά την επέκταση πέραν του τριμήνου των συμβάσεων που θα υπογράψουν οι επικουρικοί (πλην γιατρών) που θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ΕΣΥ, που βγαίνουν σε αναστολή καθηκόντων, αλλά και την επέκταση των συμβάσεων των επικουρικών που εργάζονται στο σύστημα υγείας και λήγουν αυτό το διάστημα. Επιπλέον, το υπουργείο προχωρά και σε προσωρινές μετακινήσεις προσωπικού.

Η Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 500 μόνιμων γιατρών στο σύστημα, καθώς και 4.000 νοσηλευτών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, η Μίνα Γκάγκα τόνισε πως θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά της covid-19, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να τους πείσουμε να εμβολιαστούν για τη δική τους ασφάλεια”. Θα κινηθούμε, σημείωσε, προς όλες τις κατευθύνσεις και θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, ώστε να εξηγήσουμε τη σωστή πληροφορία με τον καλύτερο τρόπο στους πολίτες.

ΜΕΘ κορονοϊός

Αναφερόμενη στα ποσοστά θανάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι στη χώρα μας οι γιατροί βάζουν στις ΜΕΘ και ασθενείς μεγάλης ηλικίας με εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση υγείας, “κάνοντας ύστατη προσπάθεια να τους σώσουν. Αυτό δεν γίνεται σε όλες τις χώρες”.

Εξήγησε σε αυτό το σημείο ότι φαίνεται σε κάποια μεμονωμένα 15ήμερα που θα τύχουν αυτοί οι ασθενείς στις ΜΕΘ COVID να παρουσιάζουμε υψηλότερα ποσοστά θανάτων. Αυτό όμως, ξεκαθάρισε, δεν αφορά τη γενική εικόνα. “Βρισκόμαστε σταθερά δίπλα σε εξαιρετικά προηγμένες χώρες με πλούσια συστήματα υγείας όπως αυτό της Γερμανίας”, υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Μίνα Γκάγκα: Πάνω από το 90% των νοσηλευομένων φέρει τη μετάλλαξη Δέλτα

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι αυτή τι στιγμή πάνω από το 90% των νοσηλευομένων με covid-19 φέρει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, καθώς “υπάρχουν περιστατικά 50ρηδων και 60ραδων όπως και μικρότερες ηλικίες, αλλά η πλειονότητα των ασθενών ανήκει στις μεγαλύτερες ηλικίες και είναι ανεμβολίαστοι”.

Ωστόσο, όπως είπε, σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς ναι μεν καταγράφονται υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, έχουμε όμως λιγότερες νοσηλείες.

Η ίδια έκανε λόγο για “ευέλικτο ΕΣΥ” καθώς -όπως είπε- η πανδημία αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα, τονίζοντας ότι υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αυξημένων περιστατικών που θα χρειαστούν νοσηλεία.

Έδωσε έμφαση και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, και ειδικά στην χρήση μάσκας, για τη μείωση της διασποράς τού ιού, αλλά και την πρόληψη εποχικών ιώσεων όπως είναι η γρίπη, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ. Το σύστημα υγείας, είπε, είναι ενιαίο, από την ΠΦΥ έως την τριτοβάθμια, και σε αυτή τη βάση στηρίζεται ο σχεδιασμός για καλές υπηρεσίες Υγείας.

εμβολιασμοί

Μίλησε για τη δημιουργία κέντρων αριστείας, όπου ο κάθε άρρωστος να έχει τη βοήθεια που χρειάζεται και αξιοποίηση της τηλεϊατρικής και τέλος, τόνισε ότι ήδη εδώ και πολλά χρόνια ο ιδιωτικός τομέα εμπλέκεται με τον δημόσιο και υπάρχουν τρόποι διασύνδεσης, με μικρό κόστος για τον πολίτη για καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

“Θέλουμε το 100% των εμβολιασμών”

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι η πανδημία βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζεται αύξηση, όπως στην Πιερία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, ο εμβολιασμός προχώρησε καλά.

Πάνω από 62% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί αλλά θέλουμε το 100%, είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να εμβολιαστούν, καθώς διατρέχουν κατά 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.