Le Soir: Πώς ξετυλίχθηκε το «κουβάρι» για το Qatar Gate – Η έρευνα στο σπίτι της Καϊλή και το «πακέτο» των 750.000 ευρώ

Λεπτομέρειες από τον τρόπο που έδρασαν οι Αρχές του Βελγίου, για τις έρευνες και τελικά για τη σύλληψη της Εύας Καϊλή στο πλαίσιο του Qatar Gate που έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς, δίνει η βελγική εφημερίδα «Le Soir».

Εύα Καϊλή: Δεσμεύεται η περιουσία της στην Ελλάδα

Το δημοσίευμα αναφέρει δε, ότι στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι οι ερευνητές ανακάλυψαν τσάντες πολυτελείας και απλά σακίδια ταξιδιού γεμάτα με χρήματα.

«Τέτοια ευρήματα συνήθως υπάρχουν σε έρευνες για ναρκέμπορους» λέει μια πηγή με γνώση των ερευνών. Οι τσάντες είναι γεμάτες με χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ. Η Αστυνομία δεν έχει προλάβει να τα μετρήσει, καθώς μεγάλο μέρος στέλνεται στα εργαστήρια του σώματος για ανάλυση.

Εύα Καϊλή: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ για φοροδιαφυγή

Σύμφωνα πάντως με τις αστυνομικές πηγές που επικαλείται η βέλγικη εφημερίδα, πρόκειται για περίπου 600.000 ευρώ που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της Εύας Καϊλή, και τουλάχιστον 150.000 στο διαμέρισμα της σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν γεμάτο με δώρα που έφεραν την υπογραφή του υπόπτου για διαφθορά κράτους. Όλα από το Κατάρ.

Η δράση των Αρχών έως τη σύλληψη Καϊλή

«Το ειδικό τμήμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Βελγίου, περίμενε από τα ξημερώματα της Παρασκευής έξω από το σπίτι της Εύας Καϊλή για τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον σύντροφο της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να βγει από την οικία τους οδού Wiertz, στην καρδιά των Βρυξελλών. Λόγω της βουλευτικής ασυλίας της Καϊλή, δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν έφοδο στο σπίτι» αναφέρει η Le Soir και συνεχίζει:

«Ο σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ένας από τους ηγέτες της ΜΚΟ «Fight Impunity», ιταλικής εθνικότητας, είναι ένας από τους κορυφαίους υπόπτους της ευρύτατης έρευνας κατά της διαφθοράς το τελευταίο στάδιο της οποίας άρχισε το πρωί της Παρασκευής, προετοιμάζεται όμως με προσοχή από τα μέσα Ιουλίου.

Για τους ερευνητές του γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς, που ηγούνται της επιχείρησης υπό την καθοδήγηση του εισαγγελέα Μισέλ Κλαιζ, η κατάσχεση του τηλεφώνου του Τζιόρτζι και η ανάκρισή του είναι κορυφαίας σημασίας. Τη στιγμή που βγαίνει από το γκαράζ, οι αστυνομικοί τον σταματούν. Η σύλληψή του θα είναι η αρχή 16 ακόμα επιχειρήσεων έρευνας, σε αρκετές περιοχές και προάστια των Βρυξελλών. Η Le Soir και το Knack δημοσιεύουν την είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου.

Η Αστυνομία, συνεπικουρούμενη από προσωπικό της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας, θα επισκεφθεί στη συνέχεια αρκετούς συμβούλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και αξιωματούχους του.

Μεταξύ άλλων, θα ψάξουν και την οικία του άλλοτε ευρωβουλευτή (2004 – 2019) και προέδρου του «Fight Impunity», Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι. Οι ερευνητές θα ανακαλύψουν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά. Ο Παντζέρι είναι ύποπτος ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να χρηματοδοτείται από το Κατάρ και η οποία διαμοιράζει χρήματα και δώρα για πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα 67 του χρόνια, ο Ιταλός είναι μέλος του ιταλικού δημοκρατικού και προοδευτικού κινήματος, Articolo Uno, που δημιουργήθηκε το 2017, από διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος. Μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Ιουλίου 2019, ήταν πρόεδρος της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου. Ακόμα ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ».

Ποιοι μπήκαν στο στόχαστρο

Εκτός από τους Παντζέρι και Τζιόρτζι, ακόμη δύο άνδρες φέρεται να εμπλέκονται: ο «επικεφαλής» των συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος μόλις εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) καθώς και ακόμη ένας ιταλικής καταγωγής, ενεργός στην κοινότητα των ΜΚΟ, του οποίου το όνομα δεν έγινε γνωστό. Το μεσημέρι της Παρασκευής, η επιχείρηση έχει στεφθεί με επιτυχία. Ολόκληρες τσάντες με μετρητά είχαν ανακαλυφθεί και αρκετά terabytes δεδομένων είχαν κατασχεθεί.

Την ίδια ώρα, η Αστυνομία έμπαινε σε αρκετά σπίτια συμβούλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνδεόμενων με την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και δημοσίων λειτουργών, λομπιστών. Κατάσχουν υπολογιστές και κινητά. Στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρκετά γραφεία των ίδιων συμβούλων, αποκλείονται για μελλοντικές κατασχέσεις. Μεταξύ αυτών εκείνα των Βέλγων βουλευτών, Μαρί Αρένα και Μαρκ Ταραμπέγια.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένας άνδρας βγαίνει από το ξενοδοχείο Sofitel στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν είναι άλλος από τον πατέρα της Εύας Καϊλή. Βρίσκονταν μαζί με τη σύζυγό του για λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες. Ο πεθερός του Φρανσέσκο Τζιόρτζι έχει μαζί του μια βαλίτσα. Μια τσάντα καμπίνας. Μόνο που είναι γεμάτη με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Συλλαμβάνεται από ομάδα της Αστυνομίας. Οι αρχές κρίνουν ότι η ασυλία της Εύας Καϊλή, δεν ισχύει πλέον.

Στα κεντρικά της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, σημαίνει «συναγερμός» και η κινητοποίηση είναι πρωτοφανής. Περίπου 20 αστυνομικοί επιστρέφουν στο σημείο που οι έρευνες ξεκίνησαν. Συνοδεύονται από τον οικονομικό εισαγγελέα. Η έρευνα στο σπίτι μιας εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν βρισκόταν στο πρόγραμμα και τους επεφύλασσε ακόμη μερικές εκπλήξεις. Η αντίστροφη μέτρηση για την κράτηση της Καϊλή και για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της υπόθεσης είχε μόλις αρχίσει.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ