Le Soir: Αυτός είναι ο άνθρωπος-κλειδί που μπαινόβγαινε στην Ευρωβουλή – Με ποιους είχε επαφές

Μπορεί στην Ευρώπη να έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις για το Qatar Gate και η Δικαιοσύνη να προχωρά κανονικά το έργο της, ωστόσο στο Κατάρ επιμένουν πως δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση επιρροής μέσω χρηματισμού.

Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βελγικής Le Soir δείχνει πως στην Ντόχα υπάρχει ένα πρόσωπο που είχε στενή επαφή με το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτός, δεν είναι άλλος από τον υπουργός Εργασίας του Κατάρ Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί.

Στο Κατάρ μπορεί να υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος όσον αφορά τον έλεγχο των μηνυμάτων που βγαίνουν προς τα έξω για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο ο εν λόγω υπουργός φαίνεται πως ήταν το φερέφωνό του για τα ζητήματα αυτά.

Ο Αλ Μαρί ασχολήθηκε με το ζήτημα της αξιοπιστίας του Κατάρ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι νωπή εξάλλου η περίπτωση του Μουντιάλ και ο σάλος για χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενους που σκοτώθηκαν στα εργοτάξια – επισήμως είχαμε περί τους 400 νεκρούς.

Από τον Οκτώβριο του 2021 ο Αλ Μαρί είναι υπουργός Εργασίας. Η χώρα του έχει εγκρίνει μεταρρυθμίσεις στο εργατικό δίκαιο, διεθνείς φορείς θεωρούν ότι δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως. Ο ίδιος κράτησε σκληρή στάση: ποτέ δεν δέχτηκε τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης για τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια.

Όμως για τους ξένους συνομιλητές του έδινε την εντύπωση πως πρόκειται για έναν προοδευτικό άνθρωπο, τουλάχιστον για τα δεδομένα της χώρας.

Αυτό από μόνο του τον έκανε καλό συνομιλητή με την Ευρώπη.

Έντονες επαφές μέσα στο 2022

Τον περασμένο Μάιο είχε συναντήσει την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα στις Βρυξέλλες, ενώ στα τέλη του Οκτώβρη είχε επαφή και με την Εύα Καϊλή, η οποία τότε ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 14 Νοεμβρίου ο Αλ Μαρί μίλησε στην υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Να σημειωθεί πως παρόντες στην ομιλία του ήταν και οι Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στην υπόθεση του Qatar Gate.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ