Κυριάκος Μητσοτάκης: Πότε θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Σήμερα και αύριο το πρωί θα έχει  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στην Τουρκία, σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα και κατόπιν επικοινωνίας του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών, προγραμματίστηκαν οι παρακάτω επικοινωνίες:

-Σήμερα στις 6μμ  ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

-Σήμερα στις 7μμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη.

-Αύριο Τρίτη, στις 10 π.μ  ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

-Στις 10.30 π.μ ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

-Στις 11.30μμ  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

 

Γιάννης Οικονόμου

Νωρίτερα  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου  είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει σήμερα και αύριο  τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν.

Για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη  με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Οικονόμου  είπε ότι αυτή  διήρκεσε πάνω από 2 ώρες και έγινε σε πολύ καλό το κλίμα. Όπως σημείωσε, παρουσιάστηκαν οι πάγιες θέσεις των δυο χωρών χωρίς όμως την ένταση και την οξύτητα της ρητορικής του τελευταίο διαστήματος. Ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν ένα θεμέλιο για ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δυο χωρών, και όπως είπε διαπιστώθηκε συναντίληψη στην ανάγκη να πέσουν οι τόνοι μιας και στο νέο τοπίο είναι προς όφελος των δυο χωρών η σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Δεν χρειάζεται να δημιουργούμε εντάσεις, και θα συνεργαστούμε όπου μπορεί αν υπάρξει συνεργασία» είπε προσθέτοντας ότι δόθηκε έμφαση σε θετική ατζέντα κυρίως στην οικονομία, και η αίσθηση είναι ότι δυο χώρες μίλησαν σαν δυο χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της συνάντησης, τότε θα γίνει το Φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ενώ τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα θα γίνει η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Θα υπάρχει “κόκκινο τηλέφωνο” για την απευθείας επικοινωνίας μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν;

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει  “κόκκινο τηλέφωνο” για την απευθείας επικοινωνίας μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν είπε “έχουμε ήδη το επόμενο διάστημα, προγραμματίσει μια σειρά από σημαντικούς τομείς συζήτησης με την Τουρκία. Προγραμματίζουμε εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με το πνεύμα της χθεσινής συζήτησης, το ανώτατο συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας για τον Σεπτέμβριο στην χώρα μας. Τον επόμενο μήνα θα γίνει η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Υπάρχει μια διαδικασία επικοινωνίας που έγινε σε καλό κλίμα και ευελπιστούμε να συνεχίσει έτσι το επόμενο διάστημα”.

Στην συνέχεια μίλησε για τον απεγκλωβισμό του Έλληνα Προξένου από την Μαριούπολη. “Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε συνομιλώντας με όλους τους εμπλεκόμενους και με καθένα που μπορεί να βοηθήσει για να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας στην δημιουργία και στη λειτουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τον απεγκλωβισμό των αμάχων, των αμάχων γενικώς”, τόνισε.
” Προφανώς έχουμε και ένα αυξημένο ενδιαφέρον και μια αυξημένη ανησυχία για τους ομογενείς και προφανώς για τον Έλληνα πρόξενο που παραμένει εγκλωβισμένος στην Μαριούπολη .Τώρα από εκεί και πέρα, η συζήτηση με τον Ερντογάν έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οι δύο πλευρές προφανώς και επανέλαβαν τις σταθερές τους θέσεις. Δεν υπήρχε η οξύτητα και η ένταση την οποία είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα και αυτό αξιολογείται ως  ένα πολύ θετικό βήμα. Ο Πρωθυπουργός πάντοτε ήταν ανοιχτός και πίστευε στην αξία του διαλόγου, ανεξαρτήτως, από τις διαφορές και τη διαφωνία και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που εξακολουθούν να παραμένουν σε μια σειρά από ζητήματα”, σημείωσε .

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα αφορούν σε οικονομικά ζητήματα, στρατιωτικά ή θα περιλαμβάνουν ακόμη τη δημιουργία ενός “κόκκινου τηλεφώνου” για την απευθείας επικοινωνία των δύο ηγετών. “Το επόμενο μήνα θα γίνει αυτή η συζήτηση στην Άγκυρα. Θα επανέλθουμε πιο συγκεκριμένα  όταν θα πλησιάζουμε στην συνάντηση αυτή”, απάντησε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ