Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ

Το δίλημμα σε αυτές τις κάλπες έθεσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είπε ότι οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην αντιλαϊκή πολιτική ή αν θα επιλέξουν να παλέψουν σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Εκλογές 2023 – Κουτσούμπας: Ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ για να χαμογελάσει ο λαός μας

«Σε λίγες μέρες, στις κάλπες που θα στηθούν, οι εργαζόμενοι, με την ψήφο τους θα κληθούν να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα, αν θα επιλέξουν να δώσουν συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική, είτε ψηφίζοντας απευθείας τη ΝΔ, είτε ψηφίζοντας τα κόμματα που θα συνεχίσουν να της “βάζουν πλάτη”. Ή αν θα επιλέξουν να βάλουν εμπόδια, να παλέψουν για να αποσπάσουν και ορισμένες κατακτήσεις και να ανοίξουν έναν διαφορετικό δρόμο, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα: Οι εργαζόμενοι να στείλουν ένα ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα, ότι η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, θα τα βρίσκει σκούρα, όταν θα υλοποιεί τα σχέδια σε βάρος του λαού που έχει στα σκαριά. Κι αυτό το μήνυμα μόνο με ένα τρόπο μπορεί να ακουστεί δυνατά: Με την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ και σε ψήφους και σε ποσοστά παντού σε όλη την χώρα. Γιατί μόνο το ΚΚΕ είναι 100% πραγματική μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στην εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του Κόμματος με θέμα «Ποιος είναι ο δημιουργός του τουριστικού θαύματος;».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την δυνατότητα στον Μητσοτάκη να κοκορεύεται»

Εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για χρησιμοποίηση των «γνωστών παλιών, βρώμικων ΠΑΣΟΚικών κόλπων», όταν «έχουν το θράσος να απευθύνονται στους προοδευτικούς ανθρώπους λέγοντας πως «κάθε προοδευτική ψήφος σε άλλα κόμματα πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά λειτουργεί προς όφελος της Ν.Δ».

Κουτσούμπας: Ο λαός έχει ανάγκη από μία πραγματική αντιπολίτευση

Παράλληλα είπε ότι «αυτά τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε τη δυνατότητα στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη να κοκορεύεται για το σχεδόν 41%, αφού την τροφοδότησε με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους ανθρώπων στους οποίους πρόβαλε τη λογική ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για το λαό». «Αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα στο σύστημα, ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για το λαό, παρά μόνο η σημερινή βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος» τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

«Ο αρνητικός συσχετισμός όπως αποτυπώθηκε και με το εκλογικό αποτέλεσμα, περιλαμβάνει όχι μόνο τη ΝΔ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, συνολικά τα κόμματα του κεφαλαίου που μοιράζονται τις ίδιες στρατηγικές συγκλίσεις» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας ότι «αχτίδα φωτός σ’ αυτόν τον μαύρο κι άραχνο συσχετισμό αποτελεί το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ».

Κουτσούμπας: Με ΚΚΕ δυνατό καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να νιώθει παντοδύναμη

«”Δεν έχει καμιά σημασία το ΚΚΕ από το 7% να πάει στο 8%”, λέει ο Τσίπρας και συνεχίζει να ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη: Όμως, 1% παραπάνω στο ΚΚΕ είναι τουλάχιστον δυο βουλευτές περισσότεροι, οι οποίοι θα κάνουν πραγματική αντιπολίτευση και θα είναι πανταχού παρόντες. 1% παραπάνω στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δυο βουλευτές που θα ψηφίζουν τα περισσότερα νομοσχέδια του Μητσοτάκη όπως έκαναν και πριν» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ σημαίνει ότι ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, των κομμάτων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, του κράτους του κεφαλαίου» σημείωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι αυτό το γνωρίζουν από πρώτο χέρι και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό. «Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ από τη σκοπιά των δικών τους συμφερόντων με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα» πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος σε διάφορα άλλα κόμματα «που σπρώχνει σήμερα απροκάλυπτα το μιντιακό σύστημα για να μπουν στη Βουλή» είπε ότι «ήταν εξαφανισμένα, δεν τα είδε ποτέ κανείς δίπλα του, σε μια τετραετία που συνέβησαν τόσα, που ο λαός μας δοκιμάστηκε ξανά και ξανά. Το ίδιο θα δοκιμαστεί και το επόμενο διάστημα, γιατί η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα κλιμακώσει την πολιτική ενάντια στον λαό για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των ξενοδοχειακών ομίλων και των μεγάλων επιχειρηματιών της εστίασης με τη συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

«Μόνο με το ΚΚΕ μπροστά οι εργαζόμενοι έζησαν και ένιωσαν στην πράξη, ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους στη δουλειά, την κατάκτηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την προστασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Την ίδια ώρα που η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, πρόβαλλαν τον τουρισμό ως την «ατμομηχανή της οικονομίας», που ως καύσιμό της έχει την ένταση της εκμετάλλευσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και όλων των εργαζόμενων στον κλάδο» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος στους τραγικούς θανάτους σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς έθεσε το ερώτημα «ποιό είναι το «θαύμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης που μας προβάλλουν σαν πρότυπο;»

Επισήμανε, ακόμα, ότι «μπορεί η ΝΔ να απέπεμψε από τα ψηφοδέλτιά της αυτόν τον ανεκδιήγητο που μας θύμισε τον ναζί Μένγκελε με τις δηλώσεις του για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, όμως σίγουρα δεν απέπεμψε την πολιτική που βάζει τα πάντα στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους», τονίζοντας ότι «αυτή η πολιτική είναι γύρω μας παντού».

«Τι είπε ο κ. Πλεύρης μετά το περιστατικό στην Κω; Δεν μπορούμε να πληρώνουμε για δημόσιες δομές υγείας για 12 μήνες σε νησιά που βουλιάζουν από κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα ίδια που έλεγαν και για τις ΜΕΘ μέσα στην πανδημία, την ώρα που πέθαινε κόσμος, χωρίς να λαμβάνει τη βοήθεια που θα έπρεπε. Τι είπε ο κ. Τσίπρας; Το Εθνικό Σύστημα Υγείας απαιτεί πολύ περισσότερες προσλήψεις από αυτές που προτείνουμε, αλλά τόσες επιτρέπει η κοστολόγηση με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Ας μην κάνουν, λοιπόν, τους έκπληκτους όλοι τους όταν η σαπίλα και το αποκρουστικό της πολιτικής τους αποτυπώνεται χωρίς φτιασιδώματα» υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κουτσούμπας: Μόνοι τους οι άλλοι και όλοι μας με το ΚΚΕ να φέρουμε τα πάνω – κάτω

Για την εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία που ακολουθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη και στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού σε σχέση με τα δικαιώματα και την ευημερία των εργαζομένων του κλάδου, των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, συνολικά του λαού της χώρας μας έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η «μαζική απόβαση» 2,5 εκ. τουριστών στο Ελευθέριος Βενιζέλος μόνο φέτος τον Μάη, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 63,8% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2022, αποτελούν τη βάση για τα «χαράς ευαγγέλια» των μεγάλων τουριστικών ομίλων, των διαφημίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων που συμπλέουν στο στόχο του «τουριστικού θαύματος»: Του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο» είπε, επισημαίνοντας ότι «τα ίδια τα νούμερα αποκαλύπτουν, ότι με το ίδιο ή και λιγότερο προσωπικό, σε σχέση με πέρσι, η δουλειά είναι πιο έντονη και εξοντωτική».

Επισήμανε, επίσης, ότι και στον τομέα του εισοδήματος δεν στέκεται καμιά σύγκριση, καθώς, όπως εξήγησε, «πώς μπορεί να μπουν στη ζυγαριά τα 732,9 εκατ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις του πρώτου τριμήνου του 2023 με τη μηδενική αύξηση των εργαζομένων στη εστίαση; Ή και την αύξηση μόλις κατά 40 ευρώ στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου βέβαια εφαρμόζεται, η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας; »

Σημείωσε, ακόμα, ότι την ίδια ώρα που χτίζεται το «θαύμα» του τουρισμού, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να χαρούν διακοπές. Δεν παρέλειψε να επισημάνει στα πανάκριβα ενοίκια με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στην Αττική λόγω της «τουριστικής ανάπτυξης με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι ο λαός δεν θα βγει κερδισμένος από διάφορα εμβληματικά για το κεφάλαιο έργα, τα οποία χρυσοπληρώνει, όπως τον «Μεγάλο Περίπατο» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, το Ελληνικό, το Παραλιακό Μέτωπο και το Φαληρικό Όρμο. Έργα και υποδομές που θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των ξενοδοχειακών και τουριστικών ομίλων και απευθύνονται στον εισερχόμενο τουρισμό με ακριβά πορτοφόλια, ενώ θα γίνει πιο ακριβή η χρήση τους για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

«Αυτή την ανάπτυξη υπηρετούν με τα προγράμματά τους η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διαγωνίζονται, για το ποιος θα αποτελέσει τον καλύτερο υπηρέτη για τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων, είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ έχει διαφορετικό πρίσμα προσέγγισης του τουρισμού

«Χάρη στους νόμους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγάλοι όμιλοι εστίασης, έχουν τα χρήσιμα για αυτούς «παραθυράκια»: για να αποφεύγουν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να καταστρατηγούν το ωράριο και τα ρεπό των εργαζομένων, για να μη διασφαλίζονται ανθρώπινοι όροι δουλειάς, διαμονής και ζωής για τους εποχικούς εργαζόμενους» είπε.

Ανέφερε ότι «οι περιφερειακές αρχές στην Αττική είτε με πλειοψηφία της ΝΔ, είτε προηγούμενα με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσαν πολύτιμα στηρίγματα των κυβερνήσεων και των μεγαλοξενοδόχων. Από κοινού συνδιαμόρφωσαν τον περιφερειακό σχεδιασμό που προωθεί τις μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις στην Αττική, την παράδοση μεγάλων παραλιών, των βουνών και των δασών στην εκμετάλλευση από επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια ώρα άφησαν την Αττική απροστάτευτη από πλημμύρες, πυρκαγιές και αποψιλωμένη από μονάδες υγείας».

Υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί ο αυθεντικός αντίπαλος της πολιτικής τους, το ΚΚΕ. «Το ΚΚΕ προσεγγίζει το ζήτημα του τουρισμού με ένα θεμελιακά διαφορετικό πρίσμα από ότι όλοι οι υπόλοιποι. Θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, καθολικό λαϊκό δικαίωμα που έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης και όχι εμπόρευμα» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την τουριστική οικονομία ως αναπόσπαστο μέρος ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πηγές παραγωγής του πλούτου, οι επιχειρήσεις θα έχουν γίνει κοινωνική, λαϊκή περιουσία, θα δουλεύουν στο πλαίσιο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού και το κυριότερο: θα δουλεύουν με σκοπό την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, στην προκειμένη περίπτωση της ανάγκης στην αναψυχή, τις διακοπές και όχι με σκοπό το κέρδος, στον βωμό του οποίου θυσιάζονται σήμερα όλες μας οι ανάγκες».

«Με αυτή την εξουσία, αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, η αναψυχή και η ξεκούραση θα αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα» σημείωσε.

«Αυτά προβλέπει το Πρόγραμμα εξουσίας-διακυβέρνησης του ΚΚΕ, το οποίο το καταθέτουμε από σήμερα ανοιχτά στον λαό και είμαστε έτοιμοι να το υπηρετήσουμε από όλες τις θέσεις, όταν ο λαός το υιοθετήσει μαζικά, όταν αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο που του προτείνουμε και βγει στο προσκήνιο ενεργά για να επιβάλει το δίκιο του» είπε, μεταξύ άλλων.

«Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ δεν χάνει λεπτό, δεν περιμένει απαθές μέχρι ο λαός να υιοθετήσει το πρόγραμμά του» τόνισε, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά σήμερα στον καθημερινό αγώνα «για να πάρουμε άμεσα ανάσες ανακούφισης, για να εμποδίσουμε αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, για να έχουμε νέες κατακτήσεις. Όσο πιο δυνατό βγει το ΚΚΕ από τις εκλογές της 25ης Ιούνη, όσους περισσότερους βουλευτές καταφέρει να εκλέξει, τόσο πιο δυνατοί θα είστε εσείς οι ίδιοι, όλοι οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας για να βελτιώσουμε τις ζωές μας».

«Τώρα είναι η ώρα που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση για να είναι το ΚΚΕ πιο δυνατό παντού, στις εκλογές της 25ης Ιούνη, στους αγώνες και τις διεκδικήσεις, στα σωματεία, για να ξηλωθεί ο αρνητικός συσχετισμός, για να προσπεραστούν συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις» υπογράμμισε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ