Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση κλείνει αντιλαϊκές εκκρεμότητες και κάνει δωράκια

Αντιλαϊκές εκκρεμότητες, λίγο πριν από τις εκλογές επιχειρεί να κλείσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που συζητείται στην Βουλή, για την στήριξη των πληγέντων από την τραγωδία στα Τέμπη, σύμφωνα με όσα είπε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Γι’ αυτό και κάτω από τον προσχηματικό τίτλο “στήριξη των πληγέντων” – πιο σωστά των πληγέντων από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη – στριμώχνονται ένα σωρό άρθρα, άσχετα μεταξύ τους, τα οποία όμως αφορούν σε σοβαρά ζητήματα που πλήττουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων», είπε ο κ Κουτσούμπας.

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μην αφήσει εκκρεμότητες στην επόμενη κυβέρνηση, αν και δεν πρόκειται να ανακοπεί το αντιλαϊκό έργο.

«Εσείς της ΝΔ δεν είστε που φέρατε στη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια που άφησε έτοιμα στα υπουργικά συρτάρια ο ΣΥΡΙΖΑ; Όπως άλλωστε έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν με τα νομοσχέδια που δεν πρόλαβε να περάσει η ΝΔ. Λίγοι είναι οι νόμοι που φέρουν την κοινή ονομασία υπουργών και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ;… Όπως συμβαίνει χρόνια τώρα, γιατί “το κράτος έχει συνέχεια” όπως οι ίδιοι λέτε, για να δικαιολογήσετε τις στρατηγικές σας συγκλήσεις», είπε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε:

«Και μαζί με αυτό το ταξικό, εχθρικό για τον λαό, κράτος, συνέχεια έχουν και οι αστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα το χρώμα και τη σύνθεσή τους. Γι αυτό και όλες οι κυβερνήσεις κέρδισαν τον τίτλο της χειρότερης κυβέρνησης σε σχέση πάντα με την προηγούμενη. Γιατί όλο και χειρότερο γίνεται το σάπιο αυτό σύστημα που όλοι σας υπηρετείτε».

Επίθεση σε όλα τα κόμματα

«Η μόνη ανησυχία που έχετε όλοι σας, είναι μη τυχόν και εκφραστεί στις εκλογές μαζικά η οργή και η αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας, όπως εκφράστηκε στις συγκλονιστικές και μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζει πολύμορφα να εκφράζεται, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη. Ξέρετε πολύ καλά πως το έγκλημα στα Τέμπη υπήρξε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Γιατί πάρα πολλά έχουν μαζευτεί! Τα εργατικά λαϊκά προβλήματα συσσωρεύονται, αλλά και για μια σειρά άλλα γεγονότα – αναφέρομαι σε όλα αυτά που με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός ονομάζει κρίσεις για να πει πως όλα εσείς καλά τα κάνατε – όπως η πανδημία, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι σεισμοί κι άλλες φυσικές καταστροφές, είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, «είναι τόσο μεγάλη η πρεμούρα σας, για να μην εκφραστεί στις εκλογές η λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια, για να αποσπάσετε πάση θυσία τη στήριξη ή την ανοχή του λαού στην πολιτική σας, που επιστρατεύετε ξανά το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί “ακυβερνησίας και σταθερότητας”. Όμως, ακριβώς αυτή η πολιτική είναι που μεγαλώνει την ανασφάλεια και την αστάθεια στη ζωή του λαού. Στον στόχο της λεγόμενης “σταθερότητας” συναντιέστε όλοι σας. Απλά όλος ο καβγάς γίνεται για το ποιος θα τον εκπληρώσει», είπε ο κ. Κουτσούμπας και εξήγησε: «Εσείς της ΝΔ λέτε μια κυβέρνηση αυτοδυναμίας, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ μια δήθεν προοδευτική κυβέρνηση και από κοντά το ΠΑΣΟΚ που επινοεί διάφορα σχήματα, για να δηλώσει απλά παρών στο επόμενο αντιλαϊκό κυβερνητικό σχήμα.»

Το Ταμείο Ανάκαμψης

«Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου τις συμβάσεις όλοι ψηφίσατε με τα προαπαιτούμενα του, η στρατηγική της περιβόητης Πράσινης Μετάβασης που πλήρωσε και πληρώνει ο λαός με ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια, η πολιτική της απελευθέρωσης σε κρίσιμους τομείς όπως στην ενέργεια, στις μεταφορές που τώρα επεκτείνεται και στο νερό, η εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, συνολικά στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που μπορεί να οδηγήσει και σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με την Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, είναι οι βασικές ενότητες που περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά προγράμματα όλων σας.», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Ο λαός πλέον τα έχει δει όλα, τα έχει δοκιμάσει όλα. Γιατί έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που φτιάξατε και εσείς της ΝΔ, και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και εσείς του ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα “μιας χρήσης”. Θυμάστε; Το Ποτάμι, το ΛΑΟΣ, τους ΑΝΕΛ, άλλους, κάθε καρυδιάς καρύδι. Και αν οι συνθήκες, δηλαδή τα συμφέροντα του κεφαλαίου για να μην ξεχνιόμαστε, το απαιτήσουν ξανά, θα το ξανακάνετε. Οπότε αφήστε τις μεγάλες κουβέντες, μην εκτίθεστε… Κυριακή κοντή γιορτή!», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας κλιμακώνοντας την επίθεσή του στα άλλα κόμματα.

Παντού ένα πράγμα αποδεικνύεται: Ποτέ και πουθενά, ούτε στην Ευρώπη ούτε στον κόσμο ολόκληρο, μπορεί μια αστική κυβέρνηση να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα: Την υπηρέτηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, με τα δικαιώματα και τις ζωές των εργαζομένων, των λαών. Γιατί όπως γράφουν και τα πανό στις μεγάλες διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη: “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Για το νομοσχέδιο

«Ιδιαίτερα στο ζήτημα της στήριξης των πληγέντων, λέμε λοιπόν ευθέως, πως κανένα μέτρο στήριξης των συγγενών των θυμάτων δεν μπορεί να σας απαλλάξει από τις εγκληματικές σας ευθύνες για αυτή την τραγωδία που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και κόστισε τη ζωή σε τόσα αθώα θύματα. Κανένα μέτρο στήριξης δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι για να συγκαλυφτεί αυτό το έγκλημα…
Ποιος έχει την ευθύνη για τη διάσπαση του σιδηρόδρομου σε κομμάτια, για να πουληθούν τα κερδοφόρα κομμάτια; Ποιος έχει την ευθύνη για τις μισοτελειωμένες και ακριβοπληρωμένες συμβάσεις, τα ελλιπή μέτρα προστασίας; Ποιος έχει την ευθύνη για τις εργασιακές συνθήκες που επιβλήθηκαν στους σιδηροδρομικούς που έφτασε μέχρι και την 9ήμερη εργασία χωρίς ρεπό;
Ποιος φταίει για τις επιδοτήσεις μαμούθ προς την κρατική εταιρεία για τις λεγόμενες άγονες γραμμές, την ιδιωτική εταιρεία, των ιταλικών σιδηροδρόμων, ανάμεσά τους κι αυτή Αθήνα – Θεσσαλονίκη;
Η απάντηση βρίσκεται στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και πριν σ’ αυτές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ. Όλοι σας δώσατε τα ρέστα σας, για να υλοποιήσετε την πολιτική ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο ΟΣΕ και τα τρένα

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ  ανέφερε ότι: «Σήμερα η ΝΔ τι κάνει; Ανοίγει τον σιδηρόδρομο ακριβώς όπως τον έκλεισε. Και έχει το θράσος να μας λέει ότι μπορεί, να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση. Μάλιστα, επειδή οι προσλήψεις εργαζομένων είναι για εσάς κόστος, τις κάνατε με το σταγονόμετρο, όπως φαίνεται και σήμερα στο νομοσχέδιο. Όμως, η λειτουργία των σιδηροδρόμων με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού είναι εγκληματική.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του ΟΣΕ οι ακάλυπτες θέσεις εργασίας, για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων και την ασφαλή εργασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, είναι περισσότερες από 1.300. Αντί, λοιπόν, να καλύψετε αυτές τις κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό, με συγκροτημένα δικαιώματα, φέρνετε ένα σχέδιο νόμου στο οποίο δεν υπάρχει καμία δέσμευση, ούτε για τον αριθμό των προσλήψεων, ούτε για το χρόνο που αυτές θα γίνουν!», είπε ο κ. Κουτσούμπας και τόνισε ότι «ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιούνται ταξίδια με ασφάλεια, είναι να πάψει η ασφάλεια να μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους, είτε για τον κάθε επενδυτή, είτε για το κράτος» , είπε και συνέχισε:

«Με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, όχι μόνο κλείνετε μια σειρά αντιλαϊκές εκκρεμότητες, αλλά επιχειρείτε να θεσμοθετήσετε και ορισμένα δωράκια στο κεφάλαιο. Αναφέρομαι σε όλα αυτά που στο νομοσχέδιο περιγράφονται ως φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Πρόκειται όμως για συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς επενδυτές, κατά παρέκκλιση κανονισμών και διατάξεων που δημιουργούν εμπόδια. Τι κάνετε; Τους διευκολύνετε με χίλιους δυο τρόπους. Κι εδώ μιλάμε όχι μόνο για φωτογραφικές διατάξεις, αλλά και για νέα πακέτα ενισχύσεων, ζεστό κρατικό χρήμα από τις τσέπες του λαού, αλλά και για νέες κατ’ εξαίρεση φορολογικές απαλλαγές σε επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια», σημείωσε ο κ.  Κουτσούμπας και πρόσθεσε:

«Τι κάνετε; Ανοίγετε το δρόμο ώστε τα μεγάλα μονοπώλια των μεταφορών και του τουρισμού να εκμεταλλευτούν λιμάνια και μαρίνες, αλλά και μεγάλες εκτάσεις γύρω από αυτά, χωρίς καμία δέσμευση και πρόληψη για τους εργαζόμενους, τους κατοίκους των περιοχών και το περιβάλλον. Το ίδιο ακριβώς κάνετε και με άλλες ρυθμίσεις με τις οποίες διευκολύνετε μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού, πάλι με fast track διαδικασίες. Με τις ίδιες fast track διαδικασίες φέρνετε στο παρά πέντε ρυθμίσεις στον πολιτισμό και έχετε το θράσος να λέτε ότι θέλετε να βοηθήσετε τους καλλιτέχνες. Δε ντρέπεστε; Δεν χορτάσατε με τις κινητοποιήσεις τους; Ποιόν πάτε να ξεγελάσετε;» ρώτησε ο Γραμματέας του ΚΚΕ.

Το άρθρο 106 για τους καλλιτέχνες

«Το άρθρο 106 στο όνομα της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας έρχεται να την νομιμοποιήσει, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία στις πρόβες με ατομικές συμβάσεις, ωρομίσθιο και απόλυση «χωρίς σπουδαίο λόγο». Και μάλιστα το φέρνετε την ώρα που διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις με τους εργοδότες. Τυχαία σύμπτωση;
Αν πασχίζετε, όπως λέτε, για το καλό των καλλιτεχνών, γιατί δεν φέρνετε ένα άρθρο που να υποχρεώνει τους εργοδότες να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, όπως είναι το αίτημα των καλλιτεχνών;, είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Για τα λιμάνια

«Μαζί με όλα αυτά, διευκολύνετε την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Ηγουμενίτσας και Καβάλας, νομιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις, τις εκτάσεις για να παραχωρηθούν χωρίς προβλήματα στους ομίλους! Ορισμένοι από σας διαμαρτύρεστε, όταν σας λέμε, πως διατάξεις αυτού του πολυνομοσχεδίου είναι κάτι περισσότερο από “δωράκια” στο κεφάλαιο. Πώς αλλιώς όμως, να χαρακτηρίσει κανείς τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία τα πλοία μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, επαν-αεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, μπορούν να χαρακτηρίζονται ως πλωτά ναυπηγήματα και να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και σε διεθνή κλίμακα;
Η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των ναυτεργατών που ξέρουν πολύ καλά, ότι πλέον ο αριθμός των ναυτεργατών στα πλοία θα καθορίζεται με βάση τους όρους του πλωτού ναυπηγήματος. Μιλάμε δηλαδή για εργασιακή ζούγκλα, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε εργατικά δυστυχήματα και σακατεμένους ναυτεργάτες. Έχει όμως προκαλέσει και την αντίδραση των εργαζομένων, του λαού στο Χαϊδάρι και τους γύρω δήμους, οι οποίοι βλέπουν με τη συγκεκριμένη διάταξη, να φωτογραφίζεται συγκεκριμένος εφοπλιστής ο οποίος σχεδιάζει, όπως φαίνεται, την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά», κατήγγειλε ο κ. Κουτσούμπας.

Οι ιαματικές πηγές και η γεωθερμία

«Οι ρυθμίσεις επίσης για τις ιαματικές πηγές στοχεύουν στην προσέλκυση επενδυτών, παραδίδοντας κάθε πηγή στην επιχειρηματική εκμετάλλευση, στερώντας από το λαό τις θεραπευτικές του ανάγκες ή κάνοντάς τις πολύ ακριβές.
Αναδεικνύουμε το ζήτημα με τις ιαματικές πηγές και για έναν ακόμη λόγο: γιατί οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται υπόγεια νερά υψηλής θερμοκρασίας, τα λεγόμενα γεωθερμικά πεδία, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν με πολύ περισσότερους τρόπους, απ’ την ιαματική αξιοποίηση τους. Μπορούν, ανάλογα με τις συνθήκες, να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ζεστάνουν χωριά και πόλεις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παροχή θερμότητας σε άλλες παραγωγικές μονάδες ή ακόμα και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο κ. Κουτσούμπας και προχώρησε στην γεωθερμία.

«Οι δυνατότητες αξιοποίησης της γεωθερμίας προς όφελος του λαού, για να καλύψουν τις ανάγκες του, ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας, που είναι ιδιαίτερα ενεργή γεωλογικά, είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, στην ευρύτερη περιοχή του νομού απ’ όπου κατάγομαι, της Φθιώτιδας έχουν ήδη βρεθεί γεωθερμικά πεδία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φθηνή θέρμανση θερμοκηπίων, για να αυξηθεί δραστικά η παραγωγικότητα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη περιοχή, αντιμετωπίζοντας τόσο ορισμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όσο και διατροφικά προβλήματα του λαού. Όμως, οι δυνατότητες αυτές παραμένουν αναξιοποίητες, ενώ η ίδια η γεωθερμία βρίσκεται εκτός κάδρου.
Και το ερώτημα είναι γιατί; Ειδικά σε μια περίοδο που όλοι, θεωρητικά, πίνουν νερό στο όνομα της λεγόμενης “πράσινης ενέργειας”. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι απλή. Το κίνητρο του κέρδους», είπε ο κ. Κουτσούμπας και εξήγησε: «Σήμερα, οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι δεν βλέπουν την γεωθερμία σαν πεδίο υψηλής κερδοφορίας. Απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη για πάρτη τους, από τις γιγάντιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ που φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Και αυτή η αντίθεση, ανάμεσα στη δυνατότητα και στην πραγματικότητα, αποδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. Αποδεικνύει ότι στόχος δεν είναι η ήπια ενέργεια, αλλά τα μέγιστα κέρδη.»

Ο Λαός σώζει τον Λαό

Και ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε: «Ο λαός όμως, έχει πλέον πείρα. Δεν θα σας δώσει άφεση αμαρτιών. Δεν θα πάρετε καμία συγχώρεση κι εσείς της ΝΔ και οι υπόλοιποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μηδενός εξαιρουμένου. Γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό, στο δρόμο της ανατροπής, σε δρόμο ριζικών αλλαγών, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, που θα είναι πάντα μπροστά, αγωνιστής μαζί με τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ