Κουτσούμπας για επίθεση στο κτίριο του Real Group: Η αποτρόπαιη αυτή πράξη στρέφεται κυρίως κατά των εργαζομένων

Με αναφορά στην εμπρηστική επίθεση στο κτίριο του Real Group, που έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ξεκίνησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με τον νέο νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «είναι απολύτως καταδικαστέα και αποτρόπαιη αυτή η πράξη και στρέφεται κυρίως ενάντια στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και γι’ αυτό έχουν την αμέριστη αλληλεγγύη μας».

Αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της ΕΕ για πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα, για ένα Πανεπιστήμιο όπου όλα θα πωλούνται και όλα θα αγοράζονται.

Η κυβέρνηση έφερε το σχέδιο νόμου με κλειστά Πανεπιστήμια, για να μη γίνει ουσιαστική πραγματική συζήτηση, όπως έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στις αντιλαϊκές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως και της πλειοψηφίας των πανεπιστημιακών, των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια αλλά και των φοιτητών.  Κατήγγειλε πως η κυβέρνηση, με ψέματα περί αναβάθμισης, δίνει τη χαριστική βολή στα πτυχία των Πανεπιστημίων, υποβαθμίζοντας το περιεχόμενό τους και δημιουργώντας πτυχία πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων.  Επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο απελευθερώνονται τα δίδακτρα, μπαίνουν στις διοικήσεις των ιδρυμάτων μάνατζερ που θα αντιμετωπίζουν τους φοιτητές ως πελάτες και μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση.

«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είστε στην ίδια αντιλαϊκή όχθη και ψάχνετε τρόπους για να θολώσετε τη μεγάλη εικόνα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας, υπενθυμίζοντας ότι η επέκταση των διδάκτρων σήμερα έρχεται μετά τη γενίκευσή τους από τον  ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση.  Σημείωσε πως με το άρθρο 285 μπαίνουν κριτήρια για τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, ουσιαστικά ανοίγει δρόμος για τη μη δωρεάν διανομή τους σε ορισμένο αριθμό φοιτητών, ζητώντας την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου, αναφέρει το 902.gr.

Αναφέρθηκε στην απαράδεκτη διάταξη που προβλέπει ότι οι φοιτητές των καθηγητικών σπουδών δεν θα έχουν παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο, παρά μόνο εάν πληρώσουν, μία ρύθμιση που επιχείρησε να φέρει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά κάτω από την πίεση των φοιτητών την πήρε πίσω. Κατήγγειλε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο μπαίνουν ακόμα πιο βαθιά οι επιχειρηματίες στα Πανεπιστήμια, ενώ θα πληρώνονται αδρά τα γκόλντεν μπόις για να διοικούν τα Πανεπιστήμια σαν επιχειρήσεις.  Την ίδια ώρα με τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, αίθουσες, εστίες, συγγράμματα κ.ά., από τις οποίες στενάζουν χιλιάδες φοιτητές, η κυβέρνηση μπουκώνει με ζεστό χρήμα το μεγάλο κεφάλαιο δίνοντας 15 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις για καινοτομίες, 20 εκατομμύρια για ξενόγλωσσα τμήματα, 35 εκατομμύρια για τα βιομηχανικά διδακτορικά.

Σχετικά μ ε την εσωτερική μετακίνηση με το πρόγραμμα «Erasmus», που επικαλείται η κυβέρνηση, ο Δ. Κουτσούμπας αναρωτήθηκε πώς θα ισχύσει, όταν σήμερα οι φοιτητές 94 Τμημάτων δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα, ενώ είναι ένα μεγάλο ερώτημα ποιος θα πληρώνει για τη φοίτηση ενός φοιτητή για ένα εξάμηνο σε άλλη πόλη και σχολή που προβλέπει ο νόμος.  Στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης που προχωρά σε κατακερματισμό των σπουδών, αποδυναμώνει τα πτυχία, αφήνει στον αέρα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ενώ ανοίγει τον δρόμο στην αναγνώριση πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων με την εξίσωση της 4ους με την 3ετή φοίτηση.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε αντιδημοκρατικούς τους όρους διοίκησης που επιβάλλει στα όργανα των Πανεπιστημίων, όπου θα διορίζονται πρυτάνεις και μάνατζερ, ενώ επιχειρεί να καταστήσει θεατές τους φοιτητές.

«Στα χαρτιά θα μείνουν και μια σειρά ρυθμίσεις που φέρνετε τώρα. Όπως η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο. Όπως ο κόφτης στη διανομή δωρεάν συγγραμμάτων για τους φοιτητές. Όπως η επιδίωξή σας να υπονομεύσετε τους φοιτητικούς συλλόγους. Και άλλα πολλά. Το ξαναλέμε: Δεν πρόκειται να σας περάσει. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Το δίκιο και οι αγώνες των φοιτητών βρίσκει τον δρόμο του! Η ανάδειξη της Πανσπουδαστικής σε 1η δύναμη και το χαστούκι στην κυβερνητική παράταξη απέδειξε, ότι οι φοιτητές ξέρουν ποια είναι η δύναμή τους! Και είναι αποφασισμένοι να την υπερασπιστούν!», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ