Κόντρα στη Βουλή για Πολυτεχνείο και Χούντα – Η αναφορά του Συρίγου που άναψε “φωτιές”

“Φωτιές” άναψε η τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, στη Βουλή για το Πολυτεχνείο και την Χούντα στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Η αναφορά του κ. Συρίγου προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

“Το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της και κυρίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής, είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονομένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από την πλειοψηφία του λαού όταν χρειαζόταν, όταν υπήρχε η Χούντα, έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Δηλαδή πότε; Μετά το ’74. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, είχαμε τα λάβαρά μας, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας ήσυχοι ότι έχουμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς με καθυστέρηση ετών το αντιστασιακό μας καθήκον” είπε αρχικά.

“Δημιουργήθηκε λοιπόν μια πολιτική μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Γιατί υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντίστασης απέναντι στην δικτατορία” πρόσθεσε.

“Το «Η χούντα δεν τελείωσε το ’73» λόγω του μύθου που δημιουργήθηκε, μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού να θεωρεί ότι η χούντα έπεσε το ’73 εξαιτίας του Πολυτεχνείου. Στην πραγματικότητα, την εξέγερση του Πολυτεχνείου ακολούθησε η ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, μια πολύ σκληρότερη φάση της δικτατορίας” ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Στη συνέχεια αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης όπως η κ. Αναγνωστοπούλου διαμαρτυρήθηκαν ενώ ο κ. Συρίγος συνέχισε την ομιλία του. Ο προεδρεύων την κάλεσε να περιμένει την σειρά της και να μην διακόπτει. “Στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν φιμώνεται κανένας” είπε ο κ. Αθανασίου.

Η απάντηση Βούτση, Σκουρλέτη και Παφίλη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης σχολίασε ότι ουδέποτε έχει προβληθεί αυτό το ανιστόρητο αφήγημα στην αίθουσα της Βουλής.

“Τον καλώ να αφαιρέσει αυτά που είπε στην αρχή. Γνωρίζετε κ. Συρίγο ότι στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξαν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις από την κηδεία του Παπανδρέου μέχρι και το ’74, πέραν του Πολυτεχνείου, των εξεγέρσεων σε όλα τα Πανεπιστήμια στην ίδια φάση. Υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις και συλλήψεις και υπήρχαν ξερονήσια ή άνθρωποι που είχαν πάει στο εξωτερικό, μαζικότατα, που φυλάγανε τους ανθρώπους της Αριστεράς και όχι μόνο -όλου του πολιτικού φάσματος- που δεν μπορούσαν να κατέβουν στον δρόμο. Η προσπάθειά σας και μάλιστα όντας υφυπουργός της Παιδείας να ξαναγράψετε την ιστορία για εκείνη τη περίοδο, για να φτιάξετε ένα εύπεπτο αφήγημα, είναι άκρως απαράδεκτη και ύβρις για την αίθουσα αυτή. Είναι απολύτως ανιστόρητο” απάντησε ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε ότι δεν θα έπαιρνε τον λόγο αν δεν ήταν προσβλητική για το κοινοβούλιο η τοποθέτηση του κ. Συρίγου.

“Μάλιστα, μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου σήμερα, έχουν πρωτοστατήσει στον αγώνα εναντίον της Χούντας. Αναφέρθηκε πριν, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, σε συγκεκριμένα γεγονότα. Τι να θυμίσουμε; Τους αγώνες του αντιδικτατορικού «Ρήγα Φεραίου»; Της Αντι-ΕΦΕΕ; Το ΠΑΚ; Το ΠΑΜ; Τη Νομική; Όλα αυτά ήταν μεμονωμένα γεγονότα; Ή το μεγαλείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που μπόρεσε και εξέφρασε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος ζήταγε δημοκρατία, ελευθερία. «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Εσείς σήμερα είστε εδώ και κατέχετε τον θώκο του υπουργού Παιδείας. Είναι προσβολή για τους φοιτητές, για την ίδια την παιδεία στην Ελλάδα, είναι προσβολή! Να ανασκευάσετε!” συμπλήρωσε.

“Η επτάχρονη δικτατορία ακολούθησε την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους, όπου υπήρχε κυνηγητό των αριστερών φωνών, των δημοκρατικών φωνών, με ξερονήσια, με εξορίες. Τα αγνοείτε όλα αυτά, έρχεστε εδώ να ξαναγράψετε την ιστορία; Ελπίζω ποτέ να μη σας δοθεί αυτή η δυνατότητα. Βεβαίως, διαχωρίζω τη σημερινή σας τοποθέτηση από τη ΝΔ αμέσως μετά το 1974 και από αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρόκειται για τομή που έχει αρχίσει από τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε μετά με την υπουργοποίηση των πρωτοπαλίκαρων του ΛΑΟΣ και συνεχίζεται επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Όχι, λοιπόν. Επειδή εσείς δεν έχετε συμφιλιωθεί με τις αξίες της Μεταπολίτευσης, δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε εδώ μέσα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, τις μεγάλες αξίες που ακόμη εμπνέουν, όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά όλο το φάσμα του δημοκρατικού κόσμου. Να ανασκευάσετε. Δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο”, κατέληξε.

Η ανταπάντηση Συρίγου

«Δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθο στα μεταπολιτευτικά χρονικά», προσπάθησε να διευκρινίσει ο κ. Συρίγος κάτω από φωνές και αντιδράσεις των βουλευτών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25. «Ο λόγος μου ήταν με απόλυτο σεβασμό εκείνης της περιόδου. Ανέφερα ότι το πιο σημαντικό εκείνης της περιόδου ήταν οι φοιτητικές αντιστάσεις. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξαν μαζικές λαϊκές αντιστάσεις που θα έριχναν το καθεστώς.

Αν κάποιος το πιστεύει να έρθει να πει πως έπεσε η Χούντα. Ανέφερα επί λέξει για το Πολυτεχνείο ότι επειδή ήταν ένα φωτεινό γεγονός μαζικής λαϊκής αντίστασης είχε μυθικές διαστάσεις. Είναι σαφές η προσπάθεια να μην συζητήσουμε για το νομοσχέδιο με το να λέμε πόσοι αντιστάθηκαν και πόσοι όχι στη Χούντα. Στέκομαι με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη δικτατορία αλλά δεν έπεσε για αυτό η Χούντα», επέμεινε ο κ. Συρίγος.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Επίθεση στον κ. Άγγελο Συρίγο εκτόξευσε και ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ζήτησε σε εκείνο το σημείο το λόγο. Ο κ. Καστανίδης είπε ότι ο υφυπουργός παραβίασε τον κανονισμό της Βουλής και τον κώδικα δεοντολογίας, αφού αμφισβήτησε την ιστορία του τόπου. “Πολιτικός μύθος της δικτατορίας που διατάραξε την πολιτική ζωή του τόπου δεν υπάρχει. Υπάρχει η ουσία της πολιτικής ιστορίας που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και ελπίζω να αναγνωρίσετε το ολίσθημα που κάνατε κύριε υφυπουργέ”, τόνισε ο κ. Καστανίδης, καταχειροκροτούμενος εκτός από τους βουλευτές του κόμματος του και από τους βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Το ΚΚΕ

Οργισμένη ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, που σημείωσε πως θα έπρεπε “να νιώθει ντροπή ο υφυπουργός για όλα όσα συνειδητά είπε για το Πολυτεχνείο”, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο.

“Η αντίσταση στη χούντα ξεκίνησε αμέσως με την κήρυξή της και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή του Πολυτεχνείου” πρόσθεσε ο Θ. Παφίλης, τονίζοντας πως τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιρα.

“Αν νομίζετε πως με αυτού του είδους τις ανιστόρητες τοποθετήσεις θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο” κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

 

Το ΜέΡΑ25

Έντονη ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, που αντέτεινε ότι «ήταν πανδημική η αντίσταση του λαού απέναντι στους συνταγματάρχες και τους φασίστες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ