Μητσοτάκης για συνάντηση με Μπάιντεν: Εάν δεχτούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συζητήσεις για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, με πιο πιθανή ημερομηνία την 4η Απριλίου, την οποία ωστόσο δεν έχει επιβεβαιώσει ο πρωθυπουργός.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης στο συνέδριο «city hub events» που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, καθώς αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις φέρεται να αποκάλυψε την ημερομηνία του ταξιδιού.

Ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση με δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο περιθώριο της εκδήλωσης για το ΤΕΚΑ και όπως ήταν αναμενόμενο ερωτήθηκε για τις αναφορές του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στις αρχές Απριλίου.

Χωρίς να επιβεβαιώνει ημερομηνίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι μόνο για διμερή συνάντηση θα πήγαινε στην Ουάσινγκτον.

Ερωτήθηκε επίσης εάν επηρεάζει το ταξίδι του το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, για να τονίσει «καθόλου, εάν δεχθούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε. Το σίγουρο είναι ότι θα είμαι εδώ για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας».

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά «είμαστε σε συζητήσεις, δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία επιβεβαίωση για καμία ημερομηνία».

Εφόσον κλειδώσει η επίσκεψη του πρωθυπουργού, θα πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συνάντηση του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο καθώς η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 με τον Ντόναλντ Τραμπ και η δεύτερη τον Μάιο του 2022 με τον Τζο Μπάιντεν. Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, στην συνάντηση θα γίνει μία επισκόπηση του άριστου επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, θα τεθούν επί τάπητος και οι περιφερειακές εξελίξεις καθώς και ο εν εξελίξει ελληνοτρουρκικός διάλογος. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε ο ΑΝΤ1, μαζί με τον πρωθυπουργό θα είναι ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Νωρίτερα σήμερα (13/3), ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο συνέδριο «city hub events» που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αποκάλυψε πως: «Στις 4 Απριλίου ο (Έλληνας) Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Οβάλ γραφείο και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο, νομίζω ‘’Μπαϊντενόπουλο’’. Είναι ‘’Μπαϊντενόπουλος’’, εάν πας σε άλλα μέρη στην Ελλάδα είναι Μπιλίλας σε άλλα μέρη της Ελλάδας είναι ‘’Μπαϊντενόπουλος’’ τι να σου πω… Όμως να σου πω, πως ο Πρόεδρος της Αμερικής αγαπάει τους Έλληνες και αγαπάει την Ελλάδα πάρα πολύ, να το ξέρετε και στεκόμαστε δίπλα σας πάντοτε», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει τον περασμένο Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ωστόσο νόσησε από γρίπη και έτσι το ταξίδι αναβλήθηκε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ