4 λόγοι για τους οποίους το σπίτι σας μυρίζει μούχλα

Όλοι το έχουμε ζήσει – μπαίνετε σε ένα δωμάτιο που έχει μια γνώριμη αλλά ταυτόχρονα δυσάρεστη μυρωδιά. Είναι εκείνη η μυρωδιά μούχλας που πιθανώς αναγνωρίζετε σε πολλά υπόγεια και καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών, αλλά δεν την θέλετε στο δικό σας σπίτι. Και, αν αγνοήσετε αυτή τη μυρωδιά, είναι απίθανο να φύγει.

Σύμφωνα με τον Robin Murphy της ChirpChirp Cleaning, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίσετε την πηγή της μυρωδιάς το συντομότερο δυνατό. «Η αντιμετώπιση της άσχημης μυρωδιάς στο σπίτι σας είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη διατήρηση ενός ευχάριστου χώρου διαμονής, αλλά και για τη συνολική υγιεινή του σπιτιού σας», λέει ο ειδικός.

Η αντιμετώπιση της μυρωδιάς ξεκινά με τον εντοπισμό της πηγής. Ακολουθούν τέσσερις πιθανοί λόγοι για τους οποίους το σπίτι σας μυρίζει μούχλα και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

4 αιτίες που το σπίτι σας μυρίζει μούχλα

  • Τα χαλιά σας χρειάζονται καθαρισμό
  • Είναι ανεπαρκής ο αερισμός του σπιτιού
  • Υπάρχει κάποια διαρροή
  • Η μούχλα αναπτύσσεται

Τα χαλιά σας χρειάζονται καθαρισμό

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα χαλιά από τοίχο σε τοίχο δεν αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή πλέον στα σπίτια. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι τα χαλιά συγκρατούν οσμές. Είτε πρόκειται για ατυχήματα με κατοικίδια, χυμένα ποτά ή καπνό τσιγάρου, η δυσάρεστες οσμές παγιδεύονται στα χαλιά.

Ο Murphy λέει ότι ο τακτικός καθαρισμός με την ηλεκτρική σκούπα και ο ετήσιος βαθύς καθαρισμός είναι βασικά για να διατηρήσετε τα χαλιά σας σε καλή κατάσταση. Μπορεί επίσης να αναθέσετε τον καθαρισμό του χαλιού σας σε έναν επαγγελματία.

Ωστόσο, εάν το χαλί σας είναι πολύ παλιό, ίσως είναι καλύτερο να το αντικαταστήσετε με ένα καινούργιο. Σκεφτείτε να αντικαταστήσετε τη μοκέτα με ένα δάπεδο που καθαρίζεται πιο εύκολα και, αν χάσετε την αίσθηση απαλότητας κάτω από τα πόδια σας, επιλέξτε ένα χαλί που πλένεται εύκολα για να μπορείτε να το καθαρίζετε όσο συχνά χρειάζεται.

Ανεπαρκής αερισμός

Σύμφωνα με τον Murphy, ο ανεπαρκής αερισμός είναι μια άλλη κύρια αιτία αυτών των δυσάρεστων οσμών. «Η έλλειψη καθαρού αέρα στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε μυρωδιά μούχλας», εξηγεί ο ειδικός.

Ο Myco Momplaisir, ιδιοκτήτης του SuperMaids , λέει ότι η αύξηση της ροής αέρα μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος. «Όταν ο αέρας είναι στάσιμος σε ένα δωμάτιο και η υγρασία παγιδεύεται κάπου, ο συνδυασμός αυτών των δύο πραγμάτων θα παράγει την άσχημη μυρωδιά», λέει ο Momplaisir. «Έτσι, το πρώτο βήμα που λέω συχνά στους ανθρώπους είναι να αερίσουν τον χώρο για μερικά λεπτά».

Έτσι, ακόμα κι αν έχετε μόνο ένα μικρό παράθυρο, προσπαθήστε να το κρατήσετε ανοιχτό. Εναλλακτικά, μπορεί να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα οροφής ή να χρησιμοποιήσετε έναν άλλου είδους ανεμιστήρα.

Και ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να καλύψετε τις άσχημες μυρωδιές με αποσμητικά χώρου, ο Murphy προειδοποιεί: «Αυτά μπορούν να καλύψουν τις οσμές προσωρινά και να συμβάλουν στη ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους».

Υπάρχει διαρροή

Οι διαρροές μπορούν επίσης να προκαλέσουν μυρωδιές μούχλας, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι πάντα ορατές. «Οι κρυφές διαρροές μέσα στους τοίχους ή κάτω από τα δάπεδα μπορούν να διαιωνίσουν το πρόβλημα», εξηγεί ο Murphy.

Έτσι, αν τα δωμάτια που συνήθως μυρίζουν καλά ξαφνικά έχουν μια μυρωδιά μούχλας από την οποία δεν μπορείτε να απαλλαγείτε – ίσως χρειαστείτε έναν επαγγελματία να ελέγξει πίσω από τους τοίχους. Εκτός από τη δημιουργία δυσάρεστης μυρωδιάς, οι διαρροές μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στη δομή του σπιτιού σας και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας.

Η μούχλα εξαπλώνεται μέσα στο σπίτι

Ενώ η μούχλα στις επιφάνειες μπορεί να είναι εμφανής, όπως σε έναν τοίχο ή στην οροφή, αυτό δεν συμβαίνει πάντα, εξηγεί ο Momplaisir. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μούχλα στα ρούχα ή στις πετσέτες, που μπορεί να δημιουργήσει μια άσχημη μυρωδιά», λέει. «Ένα μείγμα με ίσες ποσότητες από ξύδι και νερό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της μυρωδιάς».

Τα μπάνια αποτελούν χώρους στους οποίους μπορεί με διάφορους τρόπους να αναπτυχθεί μούχλα. Φροντίστε λοιπόν να ανοίξετε ένα παράθυρο ή να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα μετά το ντους για να βοηθήσετε στον αερισμό του χώρου.

Εάν παρατηρήσετε ότι αναπτύσσεται μούχλα στους τοίχους ή στην ταπετσαρία, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να το καθαρίσετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Πάρτε λίγη χλωρίνη και απομακρύνετε τη μούχλα.
Εάν η μούχλα συνεχίζει να επιστρέφει, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας. Έτσι, σε εκείνο το σημείο μπορεί να είναι καιρός να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ