ΚΙΝΑΛ: Μετωπική Ανδρουλάκη-Παπανδρέου

Βγήκαν μαχαίρια στο ΚΙΝΑΛ καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου μπήκε στη μάχη του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού, με αιχμές κατά του συνυποψηφίου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους καταλογίζοντας στον Νίκο Ανδρουλάκη παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Στο μεταξύ σήμερα Τρίτη, σημειώθηκαν εξελίξεις, καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος, που αναδείχθηκε τρίτος στην κούρσα διαδοχής του Κινήματος, έκανε δήλωση στήριξης στον ευρωβουλευτή και υποψήφιο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

ΚΙΝΑΛ

“Δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του” αναφέρει ο κ. Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας τη στάση που θα κρατήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος:

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους 270.000 πολίτες, που με ανεξάντλητη υπομονή κατάφεραν να ψηφίσουν και μετέβαλαν την 5η Δεκεμβρίου σε γιορτή της Δημοκρατίας. Εκφράζω την κατανόησή μου σε όσους δεν μπόρεσαν να υπομείνουν την πολύωρη αναμονή στις ουρές κι έτσι δεν ψήφισαν, με ευθύνη εκείνων που δεν ήθελαν περισσότερες κάλπες.

Τους 70.000 πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους δεν πρόκειται να τους ξεχάσω ποτέ. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην επιλογή τους, καθώς και στο περιεχόμενο και τα μηνύματά της. Κατά την προεκλογική περίοδο η υποψηφιότητά μου και οι υποστηρικτές της κερδίσαμε σε πολλά σημεία της μάχης των ιδεών που δώσαμε. Την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του, το στόχο του υπερδιπλασιασμού των δυνάμεων, την επαναφορά του πατριωτικού χαρακτήρα της Δημοκρατικής Παράταξης κ.α. Επιχειρήσαμε ακόμη με όλες μας τις δυνάμεις να φέρουμε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας δυναμικά με σεμνότητα και ενότητα, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, όπως τις εκθέσαμε κατά την προεκλογική περίοδο.

Η διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου οδηγείται σε δεύτερο γύρο. Προσπάθησα τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως αυτό να αποτραπεί, αλλά δεν έπεισα. Οι δύο υποψήφιοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως άλλωστε όλοι μας.  Ο ένας από τους υποψηφίους έχει δοκιμαστεί και οι ελπίδες που γεννά το εγχείρημά του είναι συνεπώς περιορισμένες. Ο έτερος υποψήφιος δεν είναι Βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ούτε στο χαρακτήρα μου είναι, ούτε θεωρώ σωστό ένας πολιτικός όπως εγώ να επιχειρεί να «καθοδηγήσει» τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που τον ψήφισαν. Οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μου, όμως, θα γνωρίζουν πάντοτε τί σκέφτομαι και τί αποφασίζω. Και επειδή είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του.

Γιώργος Παπανδρέου: Η πρώτη αντίδρασή του μετά τη δήλωση Λοβέρδου για τον Ανδρουλάκη

Ο Γιώργος Παπανδρέου, μέσω συνεργατών του, σχολίασε τη δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου σχολιάστηκε ως “πολιτικά αναμενόμενη”. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και συνδιεκδικητή της ηγεσίας, δηλώνουν ότι δεν προκαλεί καμία έκπληξη.

Γιώργος Παπανδρέου

«Όμως οι προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο έχουν τώρα επιλογή, την προοδευτική πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου», επισημαίνουν.

Ανδρουλάκης: Η ανανέωση δεν είναι μόνο ηλικιακή, είναι κυρίως θέμα πολιτικού ήθους

Για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ και τον “αντίπαλό” του Γιώργο Παπανδρέου μίλησε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega  ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε αρχικά σχετικά με τον δεύτερο γύρο των εκλογών: «Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συνυποψήφιός μου, Γιώργος Παπανδρέου, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση και είναι αδιανόητο να μην γίνει δεύτερος γύρος, πρέπει να τιμήσουμε τους πολίτες και καλώ τους 270.000  πολίτες παλιά μας μέλη, φίλους, παλιούς ψηφοφόρους που ήρθαν και μας στήριξαν να έρθουν και αυτή την Κυριακή. Ζητώ ισχυρή εντολή ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής αυτονομίας της παράταξης… Είναι λάθος να μην τηρήσουμε το καταστατικό μας, είναι λάθος να μην κάνουμε κανονικά εκλογές. Είναι μια διαδικασία ανοικτή, δημοκρατική και πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε ο επόμενος πρόεδρος, όποιος κι αν εκλεγεί να έχει μια καθαρή εντολή πού θα πάει η παράταξη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Νίκος Ανδρουλάκης

Για τους συνυποψηφίους του είπε ότι τους κάλεσε όλους και τους ζήτησε να καλέσουν και εκείνοι τον λαό στις κάλπες: «Πήρα όλους τους συνυποψηφίους μου τηλέφωνο και τους ευχαρίστησα γιατί κάναμε έναν αγώνα όλοι μαζί με πολιτικό πολιτισμό, αξιοπρέπεια, ενότητα και ζήτησα να καλέσουν και αυτοί σε μαζική συμμετοχή όλους τους πολίτες για τη δεύτερη Κυριακή. Μίλησα πρώτα με τον κ. Καστανίδη, με τον κ. Γερουλάνο και τον κ. Χρηστίδη. Προσπάθησα να μιλήσω και με τον κ. Λοβέρδο αλλά ενημέρωσε το γραφείο μου ότι προτιμά να μιλήσουμε μετά την ανακοίνωση που θα έβγαζε, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο να θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποια συνεννόηση. Τον τιμώ, ευχαριστώ πάρα πολύ για όσα είπε, και θεωρώ ότι με τους υπόλοιπους τρεις, και με τον κ. Παπανδρέου, όποιο είναι το αποτέλεσμα, θα βγούμε δυνατοί την επόμενη ημέρα», δήλωσε.

«Η ανανέωση είναι και ηλικιακή»

Αναφορικά με τα “καρφιά” του Γιώργου Παπανδρέου ότι η ανανέωση δεν είναι απλά ηλικιακό θέμα, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Το ΠΑΣΟΚ, η παράταξή μας είναι πληγωμένη από ακραίες εσωτερικές συμπεριφορές τα προηγούμενα χρόνια. Το πληρώσαμε και κέρδισαν από αυτό οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω δρόμο έντασης, δεν θα μπω σε πεδίο αντιπαράθεσης. Δεν θα πω γιατί να μην ψηφίσετε Γιώργο Παπανδρέου. Θέλω μια ειρηνική νίκη. Μια ειρηνική νίκη από μέρους μου θα είναι είναι μια νίκη για την παράταξη, μια νίκη προοπτικής.  Να κοιτάξουμε μπροστά, να φύγουμε από τα παλιά, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του χθες… Δεν έχω πει κάτι εγώ για οποιονδήποτε… Απαντώ σε θέματα που έχουν να κάνουν είτε με ηθικά είτε με πολιτικά ζητήματα. Δεν μπαίνω σε χαρακτηρισμούς, δεν μπαίνω σε απαξίωση. Τον τιμώ τον πρώην πρωθυπουργό, όπως τιμώ όλους τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ και πάνω απ’ όλα την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά που είναι παρακαταθήκη της η ενότητα», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η ανανέωση είναι και ηλικιακή, όχι μόνο όμως. Είναι πάνω απ’ όλα θέμα πολιτικού ήθους, προγράμματος, θέσεων, απόψεων για την πατρίδα. Έφθασα να εκλεγώ δύο φορές ευρωβουλευτής, εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ένα ρουσφέτι στη ζωή μου δεν έχω κάνει. Δεν έχω κοστίσει στον ελληνικό λαό ούτε ένα ευρώ. Αυτό για εμένα είναι ένα πολιτικό ήθος απέναντι στο πελατειακό κράτος που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη χώρα μας.

Ανανέωση είναι η δημόσια συμπεριφορά. Οι πολιτικοί διαπαιδαγωγούν τους πολίτες με τη συμπεριφορά τους. Δεν πρόκειται λοιπόν να μπω σε εντάσεις», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ