ΚΙΝΑΛ: Κανονικά στις 5 και 12 Δεκεμβρίου οι εσωκομματικές εκλογές

Δεν αλλάζουν οι ημερομηνίες των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ και τερματίζονται έτσι τα σενάρια για πιθανή αναβολή ή παράταση του χρονοδιαγράμματος που έχει αποφασιστεί.

Η αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) συνεδρίασε σήμερα κι επιβεβαίωσε οτι οι κάλπες θα στηθούν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, όπως είχε αποφασιστεί. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η επιτροπή συνεδρίασε σήμερα με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των υποψηφίων.

«Ομόφωνα επιβεβαίωσε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, θα διεξαχθούν την 5η και την 12η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την από 3/10/2021 απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής».

ΚΙΝΑΛ ΙΝΤΙΜΕ

ΚΙΝΑΛ: Έντονες διεργασίες για τον μεταβατικό επικεφαλής της Κ.Ο.

Τη Δευτέρα το απόγευμα πρόκειται να συνεδριάσει η Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ για να αποφασίσει σχετικά με τις εκκρεμότητες που προκύπτουν μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο έχουν ενταθεί για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής μέχρι τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Ο γραμματέας της Κ.Ο., Βασίλης Κεγκέρογλου, δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι θα συγκαλέσει και τους 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, και η εισήγηση του θα είναι, «για τη λειτουργία της Κ.Ο στο πλαίσιο της ενότητας που μας παρήγγειλε η πρόεδρος μας αλλά και της αναγκαίας συνέχειας για τη διασφάλιση της λειτουργίας της».

Συγκεκριμένα ο γραμματέας είπε: «Έως την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, θα εισηγηθώ τη θεσμική και υπηρεσιακή λειτουργία της Κ.Ο. και τα καθήκοντα προέδρου της Κ.Ο., λειτουργικά και θεσμικά, να ασκεί ο γραμματέας της Κ.Ο. ενώ τα Κοινοβουλευτικά ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης. Επίσης ως προς τις αρμοδιότητες των βουλευτών για τους Κοινοβουλευτικούς Τομείς και τις Επιτροπές της Βουλής, θα εισηγηθώ να συνεχίσουν ως έχουν».

Ο κ. Κεγκέρογλου προσέθεσε ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας γίνεται αφού υπάρχουν και επείγοντα λειτουργικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ενώ υπενθύμισε ότι «οι εκλογές στις 5 ή και 12 Δεκεμβρίου όπου θα αναδειχτεί ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, γίνονται με τη διαδικασία που έχει δρομολογήσει η πρόεδρος μας Φώφη Γεννηματά».

Φώφη Γεννηματά

ΚΙΝΑΛ: Τι είχε δηλώσει νωρίτερα ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας για την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στο ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε πως “παρακαταθήκη είναι η ενότητα”.

Όπως σημείωσε ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1, “πολύ νωρίς η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει για τη συντομότερη ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Έχει προσδιοριστεί η 5η Δεκεμβρίου ή η 12η, έχουμε τις εκλογές.

“Με την ανάδειξη-ανάληψη από τον νέο πρόεδρο από τις 5 ή τις 12 θα έχουμε και τα νέα δεδομένα, εμείς ως τότε θα λειτουργήσουμε θεσμικά και σύμφωνα με την παραγγελιά της Φώφης: Ενότητα και υπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος όχι μόνο της παράταξης αλλά και της χώρας” επεσήμανε ο Βασίλης Κεγκέρογλου ενώ ακολούθως είπε:

“Στις μέρες αυτές την ευθύνη για τη λειτουργία του κόμματος έχει ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης και για την ΚΟ θα έχουμε μετά τη σημερινή ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξης από τη Βουλή, θα έχουμε συνεδρίαση της ΚΟ τη Δευτέρα, στην οποία θα εισηγηθώ θεσμική και υπηρεσιακή λειτουργία μέχρι την ανάδειξη του νέου προέδρου. Δεν θα διασαλεύσουμε με κανέναν τρόπο την εκλογική διαδικασία. η εισήγησή μου δεν θα περιλαμβάνει διαδικασία υποψηφιοτήτων, ψηφοφοριών, μεταβατικών προέδρων ή ό,τι άλλο. Θα έχουμε θεσμική λειτουργία”.

Βασίλης Κεγκέρογλου ΚΙΝΑΛ

“Συγκεκριμένα ο γραμματέας ΚΟ θα εκτελεί λειτουργικά και θεσμικά τα καθήκοντα του προέδρου μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου.Τυχαίνει να είμαι εγώ ο γραμματέας. Και  το πολιτικό βάρος της εκπροσώπησης στη Βουλή, όπως το έχουν σηκώσει μέχρι τώρα οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης, σε συνεργασία μαζί μου μέχρι τώρα, θα έχουμε την παρουσία στη Βουλή” πρόσθεσε.

“Δεν κρίνεται σκόπιμο, το πνεύμα όλων των βουλευτών είναι να κινηθούμε θεσμικά και λειτουργικά. Άρα η εισήγησή μου είναι ο γραμματέας να εκτελεί θεσμικά και λειτουργικά τα καθήκοντα  του προέδρου και οι δύο εκπρόσωποι θα έχουν το μεγάλο πολιτικό βάρος στην Ολομέλεια, στα νομοσχέδια, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο…  το πνεύμα όλων των βουλευτών είναι στο πνεύμα αυτό” υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου.

Χριστοδουλάκης στον Realfm 97,8: Η ονοματολογία για θεσμικό αρχηγό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

Ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ότι “η Φώφη Γεννηματά μας άφησε ως πολιτική παρακαταθήκη ένα τρίπτυχο που αφορά την ενότητα της παράταξης, που με κόπο και πολλά εμπόδια κατάφερε να θωρακίσει υπό δύσκολες συνθήκες, την αυτονομία της παράταξης και τη δική της, συγκεκριμένη ταυτότητα”.

“Αυτό το τρίπτυχο, είναι ασυγχώρητο για μένα να μην βρει ευήκοα ώτα και στους υποψηφίους και στα μέλη και φίλους της παράταξης. Φυσικά υπάρχουν κίνδυνοι, φυσικά υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες αλλά είναι στο χέρι όλων μας να θωρακίσουμε και την ενότητα αλλά και την προοπτική του χώρου μέσα από τις διαδικασίες, που “τρέχουν” με ορίζοντα την 5η Δεκεμβρίου, αλλά κυρίως μετά από αυτές να βγούμε μαζί ενωμένοι και ισχυρότεροι και να τιμήσουμε και την ίδια αλλά και την ιστορία και το πολιτικό φορτίο της παράταξης, που μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια” περιέγραψε.

“Μίλησα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος χθες και από ότι με ενημέρωσε δεν έχει κανένα επίσημο αίτημα, που να αφορά σε οποιαδήποτε αλλαγή της διαδικασίας και ως προς τα χρονοδιαγράμματα αλλά και ως προς το ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο έχει αποφασιστεί. Έχουν φτάσει στα αυτιά μας διάφορες διαρροές από περιβάλλοντα, αλλά προφανώς το θεσμικό και διαδικαστικό πλαίσιο δεν μπορεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους θέματα” υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

“Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας, θα κληθούν για πρώτη φορά και εκπρόσωποι των υποψηφίων στη συνεδρίαση αυτή και θα υπάρχει το πεδίο ο καθένας να θέσει τους προβληματισμούς του. Επί της ουσίας όμως, και έχει την αξία του αυτό, η ίδια η Φώφη Γεννηματά είχε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών” πρόσθεσε.

“Δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του χρονικού πλαισίου της εκλογικής διαδικασίας” υπογράμμισε.

Ο Μ. Χριστοδουλάκης για τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ

“Η ονοματολογία δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα” σχολίασε σχετικά με τα ονόματα για θεσμικό αρχηγό μέχρι τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

“Υπάρχει ένα θέμα που λέει ότι προφανώς επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας αυτή τη στιγμή τυπικά δεν υπάρχει. Όμως για να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση το 1996, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είχε εκλέξει πρωθυπουργό της χώρας. Δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Έχουμε διαδικασίες ανάδειξης ηγεσίας στις 5 Δεκεμβρίου άρα η οποιαδήποτε συζήτηση αφορά ουσιαστικά θέματα για τον έναν μήνα που έχουμε μπροστά μας, θεσμικής, λειτουργικής και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του κόμματος στο κοινοβούλιο, στο μεταβατικό αυτό διάστημα. Ως προς τον τρόπο ανάδειξης θα υπάρξει συνεδρίαση της Κ.Ο., η οποία θα αποφασίσει το πώς αυτή οι δύο πυλώνες αρμοδιοτήτων θα εκπροσωπηθούν και από ποιους” είπε χαρακτηριστικά.

“Εκτιμώ στις αρχές της εβδομάδας ότι θα έχουμε τις επίσημες θεσμικές συζητήσεις” συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.