«Κεραυνοί» στον ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα βλέμματα σε «Ομπρέλα», Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα – Κρίσιμη η δεύτερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

«Κεραυνοί και βροντές» στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 11 το πρωί αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την ομιλία του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη και την ψηφοφορία για το σχέδιο πολιτικής απόφασης.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα φωτογραφικά κλικ μιας εκρηκτικής συνεδρίασης – Από τα χαμόγελα στην… απογοήτευση

Τα «βλέμματα» όλων είναι στραμμένα τόσο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τα στελέχη της «Ομπρέλας», όσο και στην ομάδα των «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου και στον Διονύση Τεμπονέρα. Όσον αφορά στην «Ομπρέλα» η απόφαση αποχώρησης είναι ειλημμένη, αλλά μένει να φανεί αν οι σχετικές ανακοινώσεις γίνουν σήμερα ή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η ομάδα που πρόσκειται στην Έφη Αχτσιόγλου και εκείνη του Διονύση Τεμπονέρα αποχώρησαν από τη χθεσινή συνεδρίαση. Όπως δήλωσαν αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκηνικό οριστικής ρήξης – Η επόμενη μέρα για τις τρεις «ομάδες» μετά την αποχώρησή τους από την συνεδρίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, χθες, έως αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις της «Ομπρέλας» και της ομάδας του Διονύση Τεμπονέρα, εξετάζοντας τη στάση και τα επόμενα βήματά τους.

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να φανεί ποια στελέχη θα δώσουν το παρών και ποια θα αποφασίσουν να μην νομιμοποιήσουν το ανώτατο κομματικό όργανο αλλά και τις αποφάσεις που θα λάβει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει εάν στις όποιες αποφάσεις θα υπάρχει και η πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν από την συνεδρίαση Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και «Ομπρέλα» – «Δεν είχε νόημα η παραμονή μας»

ΣΥΡΙΖΑ- Αχτσιόγλου- Τεμπονέρας

Τακτική υπαναχώρησης από Κασσελάκη

Θρυαλλίδα των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρόταση Κασσελάκη για την διενέργεια δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των 4 στελεχών. Την υπόθεση εξετάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά φαίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης γνωρίζει πώς πολύ δύσκολα θα πραγματοποιηθούν διαγραφές ιστορικών στελεχών του κόμματος.

Έτσι χρησιμοποίησε τον «άσσο» στο μανίκι του για την διενέργεια δημοψηφίσματος από την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, που δέχεται τα πυρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, φροντίζει να θυμίζει ότι έχει εκλεγεί από την βάση.

Η απόφαση Κασσελάκη, όμως, πυροδότησε σχεδόν όλες τις εσωκομματικές τάσεις εναντίον του καθώς φαίνεται ότι το ζήτημα δεν είναι απλά διαδικαστικό. Όπως είπε η Έφη Αχτσιόγλου το θέμα είναι «υπαρξιακό». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγα λεπτά αργότερα αποκάλυψε με τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το σημείο για το οποίο ανησυχεί η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα εκφράζονται φόβοι ότι στις προθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη είναι η δημιουργία ενός κόμματος αρχηγικού τύπου που τα κομματικά όργανα δεν θα έχουν ουσιαστική λειτουργία. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η επιμονή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα αναιρεί τον ρόλο της Κεντρικής Επιτροπής και αφήνει «σκιά» πάνω από τα 4 προς διαγραφή μέλη.

Πάντως στην εισήγηση του στην Κεντρική Επιτροπή ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κατέθεσε αίτημα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Είχε προηγηθεί πρόταση της Έφης Αχτσιόγλου να τεθεί σε ψηφοφορία το δημοψήφισμα. Τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης καθυστέρησε σχεδόν δύο ώρες την ομιλία του και πέταξε το μπαλάκι στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Δεν απέσυρε την πρόταση του για δημοψήφισμα αλλά τόνισε ότι δίνει μία εβδομάδα στην Επιτροπή να προχωρήσει με τις διαγραφές. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στην ετυμηγορία των μελών με βάση τον κανονισμό του καταστατικού.

Στέφανος Κασσελάκης ΣΥΡΙΖΑ

Το χρονικό της σύγκρουσης

Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής φάνηκαν οι αντιθέσεις και το χάσμα που χωρίζει την εσωκομματική αντιπολίτευση από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Από την αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε πώς βλέπει αυτά τα στελέχη και μίλησε με σκληρή γλώσσα. Αναφέρθηκε σε «δήθεν αριστερή πολιτική» και «πολιτική pummaro» με «τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτες».  Μίλησε για «καμαρίλα και κομματίλα» στην οποία μπαίνει τέλος. Όπως ήταν φυσικό τα σχόλια του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από στελέχη που τον αποδοκίμασαν.

Τι λένε τα στελέχη που στηρίζουν Κασσελάκη

Τα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη φαίνεται σε αυτή την φάση να είναι μοιρασμένα. Υπάρχουν στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη που διαφωνούν με το δημοψήφισμα αλλά ζητούν να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί η ρήξη.

«Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη για τα όσα διημείφθησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση των στελεχών περί τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα, ενώ «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».

Από την πλευρά του και ο Νίκος Παππάς έκανε έκκληση να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. «Ταυτόχρονα όμως και αυτό πρέπει να είναι καθαρό, κανένας δεν πήρε εντολή κατεδάφισης. Στην προσπάθεια κατεδάφισης θα αντισταθεί το στελεχικό δυναμικό και η βάση», τόνισε ο Νίκος Παππάς. Και συνέχισε: «Αυτοί οι αφορισμοί, οι χαρακτηρισμοί, οι ανοίκειες επιθέσεις και οι προαναγγελίες για νέο πολιτικό σχηματισμό είναι απολύτως ασύμβατες με την έννοια του μέλους, την εκπροσώπηση του κόμματος στα ΜΜΕ και βεβαίως τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ