Κεραμέως: Self test και στα νηπιαγωγεία – Τι είπε για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

“Αύριο είναι το επόμενο βήμα για τη σταδιακή επαναφορά στην πραγματικότητα μετά τα λύκεια που λειτούργησαν πριν από το Πάσχα. Αύριο χτυπάει το κουδούνι εκ νέου για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Ξεκινάμε εκ νέου με δύο σημαντικά πρόσθετα ‘εργαλεία’ το ένα το κομμάτι των εμβολιασμών και δεύτερο είναι τα self test, το οποίο εφαρμόστηκε πρώτα στα λύκεια, και από αύριο το πρωί αξιοποιείται και σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια”, είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφερόμενη στην επαναφορά της εκ δια ζώσης λειτουργίας νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από τη Δευτέρας.

Σε ότι αφορά την λήξη του σχολικού έτους, η κ. Κεραμέως είπε ότι Γυμνάσια και Λύκεια θα κλείσουν μέχρι τις 11 Ιουνίου, ενώ νηπιαγωγεία και δημοτικά μέχρι τις 25 Ιουνίου.

Έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι “υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ξεκινήσουμε λίγο πιο νωρίς από ότι συνήθως, που είναι γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά μιλάμε για εντός Σεπτέμβριου και δεν μιλάμε για τον Αύγουστο”.

Όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, «ο σχεδιασμός για τον Σεπτέμβριο είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν κανονικά, με δια ζώσης εκπαίδευση. Ετοιμάζεται οδικός χάρτης συνολικά για το πλαίσιο των μαθημάτων και των επαναλήψεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση από την μία τάξη στην άλλη».

Για τα self test

“Τελείως μεμονωμένες περιπτώσεις… Τα self test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μας βοηθάει στο να εντοπίζουμε πιο νωρίς κυρίως ασυμπτωματικούς φορείς. Είδατε ότι την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των λυκείων με τη βοήθεια αυτού του εργαλείου εντοπίσαμε 600 ανθρώπους, μαθητές ή εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα μέχρι τότε ότι ήταν φορείς του ιού”, είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας.

Για τα Λύκεια στα οποία ελήφθησαν μέτρα λόγω κρουσμάτων, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι “όταν λειτούργησαν τα λύκεια, ήταν περίπου 1,5% των τμημάτων που λειτουργούσαν, εκείνα στα οποία χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα, λόγω της ύπαρξης κρούσματος”, λέγοντας ότι δεν υπήρξε σημαντική συμβολή από το άνοιγμα των λυκείων στην διασπορά του κορονοϊού.

Για τις πρακτικές ασκήσεις

“Θα ξεκινήσουν από αύριο οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών που είναι στο τελευταίο έτος ή επί πτυχίω σε ορισμένες περιπτώσεις. Το επόμενο στάδιο είναι στις 15 Μαΐου… Είμαστε σε μια φάση επαναφοράς στην πραγματικότητα και σιγά-σιγά μπαίνουμε και στα δημόσια ΙΕΚ για τις πρακτικές”, είπε η υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών.

Για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

“Οι Πανελλαδικές ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ, άρα εντός του χρονοδιαγράμματος και βαίνουν όλα βάσει προγραμματισμού», ενώ συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει έγκαιρα και σε συνεργασία με τους ειδικούς και η ανακοίνωση ειδικών πρωτοκόλλων για όσα θα ισχύσουν σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού λίγο πριν ή εν μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Δημιουργία πειραματικών και πρότυπων σχολείων

Όπως αποκάλυψε η Υπουργός Παιδείας, “θα ανακοινώσουμε αυτήν την εβδομάδα περίπου 50 νέα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία σε όλη τη χώρα… Κυρίως για να καλύψουμε περιοχές που δεν είχαν τέτοια σχολεία, καθώς βοηθούν σημαντικά να αναβαθμίζεται συνολικά η δημόσια εκπαίδευση”.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

“Ψηφίστηκε από πέρσι τον Ιούνιο να μπει στα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και του σεβασμού στην διαφορετικότητα, μπήκε πιλοτικά από πέρσι και από τον Σεπτέμβριο μπαίνει ως μάθημα σε όλα τα σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων”, είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ