Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο που οδήγησε στις γρήγορες διαδικασίες εκλογής προέδρου

Η άποψη για γρήγορες διαδικασίες, που θα ολοκληρώνονταν στις αρχές Σεπτεμβρίου ή λίγο αργότερα, στα μέσα Σεπτέμβρη έγινε πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών του οργάνου, στο οποίο οριστικοποιήθηκε ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέου προέδρου, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Με βάση την ψηφοφορία που έγινε, τελικώς κάλπες θα στηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου και στις 16 αν χρειαστεί δεύτερος γύρος.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή νέου προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα κατέστη δυνατό, με την στήριξη της ΟΜΠΡΕΛΑΣ, κάποιων στελεχών που βρίσκονται πίσω από την Έφη Αχτσιόγλου και είχαν αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και αρκετών στελεχών από την Κίνηση Μελών. Το αποτέλεσμα αυτής της συσπείρωσης ήταν να γίνει πλειοψηφική η πρόταση της Ράνιας Σβίγγου η οποία προβλέπει:
– Διαρκές Συνέδριο 3 Σεπτεμβρίου
– Εκλογές Προέδρου 10 & 16 Σεπτεμβρίου
– Έκτακτο Συνέδριο τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα η πρόταση που στηρίχτηκε από στελέχη της Κίνησης Μελών (που ήταν η πλειοψηφούσα τάση όλα αυτά τα χρόνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μειοψήφησε. Η πρόταση ήθελε να γίνει η εκλογή αρχηγού τον Νοέμβριο και μετά από εξαντλητική συζήτηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι προτάσεις που κατατέθηκαν προς ψήφιση στην Κεντρική Επιτροπή

Η ψηφοφορία

Συνολικά ψήφισαν 252 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, υπέρ του γρήγορου χρονοδιαγράμματος (εκλογή αρχηγού στις 10 Σεπτεμβρίου) ψήφισαν 160, κατά της πρόταση ψήφισαν 88, ενώ δύο μέλη ψήφισαν «λευκό» και άλλα δύο μέλη ψήφισαν «παρών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την άποψη που μειοψήφησε ήταν στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Γιάννης Μουζάλας και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Το ερώτημα είναι αν όλοι αυτοί θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά. Και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της Κίνησης Μελών, έχει καταγραφεί αρκετή ρευστότητα.  Για παράδειγμα ο Χρήστος Σπίρτζης, είχε πολύ ηχηρή τοποθέτηση, στα όρια της διαμαρτυρίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης από την Πολιτική Γραμματεία – Στήριξη Βούτση στην Αχτσιόγλου

Προχώρησε στην προαναγγελθείσα παραίτηση και έβαλε έτσι εαυτόν εκτός της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και εκτός της Επιτροπής της Πολιτικής Γραμματείας για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι φαίνεται με έμμεσο ή άμεσο τρόπο να καταγγέλλει στημένες διαδικασίες. Συνεπώς δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξή του σε κάποιο πρόσωπο. Την ίδια ώρα φαίνεται να συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, το ενδεχόμενο (που καταστατικά προβλέπεται) να έχουμε και άλλη υποψηφιότητα. Και αυτό γιατί με εξαίρεση την κορύφωση των διακοπών του Αυγούστου, και οι 4 διεκδικητές θα αρχίσουν την εκστρατεία τους για να πείσουν τα μέλη του κόμματος για το περιεχόμενο της πρότασής τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ