ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή νέου προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου

Οριστικοποιήθηκε ο οδικός χάρτης και το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αφού  υπερψηφίστηκε και με ευρεία πλειοψηφία  η πρόταση για διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου και εκλογή ηγεσίας στις 10 (πρώτος γύρος) και 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΥΓΗΣ».

Η δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της ΚΕ ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος και με την ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων που κατατέθηκαν αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.

Οι δύο προτάσεις

Η πρώτη πρόταση, η οποία και η υπερψηφίστηκε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ήταν εισήγηση της  Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ράνιας Σβίγγου και  ήταν η εξής:

– Διαρκές συνέδριο 3 Σεπτεμβρίου
– Εκλογές Προέδρου 10 & 16 Σεπτεμβρίου
– Έκτακτο Συνέδριο τον Νοέμβριο

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι που υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία. Έτσι, αποφασίστηκε η εκλογή να πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου – και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, στις 16 Σεπτεμβρίου.  Με το χρονοδιάγραμμα αυτό στη ΔΕΘ θα παραστεί ο/η νέα επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιώντας την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς στις 17 Σεπτεμβρίου. Σε σύνολο 252 ψηφισάντων, υπέρ της πρότασης της ΠΓ που εισηγήθηκε η Ρ. Σβίγκου ψήφισαν 160 (63,5% επί των ψηφισάντων) και υπέρ της δεύτερης πρότασης 88, ενώ καταγράφηκαν 2 παρών και 2 λευκά.

Η δεύτερη Πρόταση που κατατέθηκε ήταν η εξής:

– Διαρκές Συνέδριο 3 Σεπτεμβρίου
-Έκτακτο Συνέδριο 25 Οκτωβρίου
– Εκλογή Προέδρου 26 Νοεμβρίου

Οι Τέσσερις υποψηφιότητες

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους οι Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας.

Κοινός στόχος και των μέχρι τώρα τεσσάρων υποψηφίων είναι η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη βάση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, θέτοντας τις βάσεις για μια δημιουργική αντιπολίτευση που θα θέσει τα θεμέλια για μια νέα εκλογική νίκη και επιστροφή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η παραίτηση Σπίρτζη

Νωρίτερα είχε υποβάλλει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία ο Χρήστος Σπίρτζης, όπως άλλωστε ο ίδιος είχε προαναγγείλει, στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου, επικαλούμενος την συνολική αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, η οποία μπαίνει πλέον σε πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Σπίρτζης είχε τότε είχε ζητήσει από το σύνολο των μελών της ΠΓ να παραιτηθούν, καθώς όπως υποστήριξε ο Οργανωτικός ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιστοιχεί πια στον κοινωνικό και είχε διαφωνήσει με τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και με το χρονοδιάγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι ο Χρήστος Σπίρτζης παραμένει στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς η απόφασή του αφορά μόνο τη θέση που κατείχε στο όργανο της Πολιτικής Γραμματείας. Επιπλέον, ο Χρήστος Σπίρτζης  ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετάσχει στους σοσιαλιστές, στην περίπτωση που το Κόμμα των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη δεν συμπράξει τελικών με την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ