Καταιγιστικές εξελίξεις για το ΕΣΡ

Του Βασίλη Σκουρή

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής -πρωτίστως- αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναμένεται, όπως δημοσίως έχει δηλώσει, να καταθέσει διάταξη που καταργεί το 2α του ν. 2339/15 και το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.

Με τη διάταξη, όλες οι αρμοδιότητες, καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του, επαναφέρονται στο ΕΣΡ.

Στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με την οδό Πειραιώς να επιμένει στην πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά, παρότι όπως φάνηκε και από τη χθεσινή τοποθέτηση του Νίκου Δένδια υπάρχουν και άλλες απόψεις στο εσωτερικό της.

Στις 5 το απόγευμα ο Νίκος Βούτσης συγκαλεί τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν 25 μέλη και για να ληφθεί απόφαση, απαιτούνται τα τ��σσερα πέμπτα του συνόλου των μελών, δηλαδή 20 ψήφοι.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δυο τουλάχιστον σημεία:

– Πρώτον, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην πρότασή της να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος αποτελεί κόκκινο πανί για τη ΝΔ, ενώ επιθετικά αρνητικοί στην υποψηφιότητά του είναι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με το Ποτάμι.

Έως αργά το βράδυ οι διεργασίες συνεχίζονταν, ενώ προσεκτικά εξεταζόταν και η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου στον realfm 97,8 ότι το κόμμα του θα έβλεπε θετικά την υποψηφιότητα του Ροδόλφου Μορώνη. Η πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα φέρεται να ήταν, πάντως, του Νίκου Βούτση.

– Δεύτερον, πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που η αξιωματική και η ελάσσονα αντιπολίτευση κρατήσουν αρνητική στάση στη συγκρότηση του ΕΣΡ, εάν δηλαδή θα επιμείνει σε στρατηγική συναίνεσης ή θα προχωρήσει στην κατάθεση του «νόμου- γέφυρα» του Νίκου Παππά, γεγονός που θα οδηγήσει σε ολομέτωπη σύγκρουση με τη ΝΔ, αλλά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Οι πληροφορίες επιμένουν, πάντως, πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει το «νόμο- γέφυρα», αλλά θα επιμείνει αφενός οι ιδιοκτήτες των καναλιών να πληρώσουν τίμημα για τη μεταβατική περίοδο (προκαλώντας σε αυτό τη ΝΔ να λάβει θέση) και αφετέρου να λειτουργήσουν και τα δυο νέα κανάλια που έλαβαν άδεια στον πρόσφατο διαγωνισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε «συνεχή διάσκεψη» για το θέμα με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, αλλά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σύσκεψη το πρωί, πριν επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το επιτελείο του.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωράκης: Θα ήθελα στο ΕΣΡ Ακρίτα, Τζαννετάκο, Αναστασάκο

ΣΥΡΙΖΑ: Η άρνηση για το ΕΣΡ δείχνει επιδίωξη για συνέχιση της ασυδοσίας

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ