Κασσελάκης – Αχτσιόγλου: Τα ισχυρά χαρτιά και οι ζυμώσεις των δύο «μονομάχων» λίγο πριν από τις δεύτερες κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών καθώς κανείς εκ των υποψηφίων δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία (50+1) από την πρώτη Κυριακή. Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 11:30 το βράδυ της Κυριακής, με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψήφων, ο Κασσελάκης συγκέντρωσε το 45,47% των ψήφων ενώ η Αχτσιόγλου το 36,21% και θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πού θα κριθεί η αναμέτρηση την επόμενη Κυριακή

Ο Στέφανος Κασσελάκης, χωρίς «χιλιόμετρα» στο πολιτικό «κοντέρ» και με προφίλ μάλλον μακριά από αυτό που πολλοί πίστευαν ότι προσιδιάζει στον ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να πείσει τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να τον εμπιστευθούν και να τον στηρίξουν έναντι της «μπαρουτοκαπνισμένης» πλέον Έφης Αχτσιόγλου που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές προετοιμαζόταν εδώ και καιρό για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε μπροστά, εμφανιζόταν συχνά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μίλησε πολλές φορές για τις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έκανε μια εντυπωσιακή περιοδεία στο Κιλκίς έχοντας στο πλευρό του τον βουλευτή, Πέτρο Παππά. Στα τέλη Αυγούστου ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία η υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνοντας σφήνα στους «4» (Αχτσιόγλου- Παππά- Τσακαλώτο και Τζουμάκα). Ταυτόχρονα έδωσε νέα πνοή και ενδιαφέρον στην προεκλογική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μέχρι την εμφάνισή του ήταν χλιαρή. Κάποιοι είπαν ότι «αν δεν υπήρχε ο Κασσελάκης θα έπρεπε να τον εφεύρουν».

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ – Τσακαλώτος: Η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχει διεισδύσει έναντι στην ουσία της πολιτικής

Κανείς δεν ξέρει αν προετοίμαζε μεθοδικά την υποψηφιότητά του όλο αυτό διάστημα ή αν είχε δυνατή επικοινωνιακή ομάδα, αν είχε επαγγελματίες της πολιτικής επικοινωνίας να τον βοηθούν .

Ό, τι κι αν είχε πάντως το εκμεταλλεύτηκε αριστοτεχνικά και κυρίως δούλεψε με όπλο τα social media και τον ίδιο. Ακόμη και το βίντεο από την Μακρόνησο που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, πολλοί το χαρακτηρίζουν μια σημαντική στιγμή πολιτικής επικοινωνίας.

Φάμελλος: 147.000 ψήφισαν στις εκλογές – Εντολή της κοινωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι δυνατός

Η συμμετοχή αλλά και η διεύρυνση της βάσης των μελών του κόμματος φαίνεται πάντως πως ευνόησε τον Στέφανο Κασσελάκη. Από νωρίς ο ίδιος και οι συνεργάτες του έστησαν το στρατηγείο τους σε γραφείο της οδού Στουρνάρη και κατέγραφαν τη ροή των αποτελεσμάτων, κάνοντας και τις πρώτες εκτιμήσεις. Εκεί έδωσαν το «παρών» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ταχθεί από νωρίς στο πλευρό Κασσελάκη: Γιώργος Τσίπρας, Δώρα Αυγέρη, Ελένη Αυλωνίτου, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ραλλία Χρηστίδου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θάνος Μωραΐτης, Πέτρος Παππάς αλλά και ο ακτιβιστής Βαγγέλης Σκούφας και ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης (που είχε όλες αυτές τις ημέρες το γενικό πρόσταγμα της εικόνας του Κασσελάκη).

Κασσελάκης - Αχτσιόγλου

Η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου, με σπουδές στη Νομική και εμπειρία από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από την εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν το φαβορί για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί θεωρούσαν ότι και στον πρώτο γύρο θα έπαιρνε ένα προβάδισμα έναντι του Κασσελάκη δεδομένου ότι και η Έφη Αχτσιόγλου είναι ένα φρέσκο πρόσωπο και κυρίως με πολιτική εμπειρία.

Αναλυτές θεωρούν ότι αν ο Στέφανος Κασσελάκης κερδίσει και στον δεύτερο γύρο και είναι εκείνος που θα αναλάβει το «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει παίξει ρόλο και η φράση του ότι «μπορώ να κερδίσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Όπως λένε πολλοί πήγαν στην κάλπη έχοντας αυτό στον νου τους.

Οι δύο φιναλίστ Κασσελάκης και Αχτσιόγλου μεταβάλλουν, όπως και να έχει το όλο παιχνίδι και από χθες ήδη αναζητούσαν τις νέες συμμαχίες τους σε δύο επίπεδα: στο πεδίο των μελών του κόμματος – ευρύ και νέο. Και στο επίπεδο των υποψηφίων που έμειναν έξω από την κούρσα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα την στηρίξει στον δεύτερο γύρο και μαζί του το σύνολο του ρεύματος της Ομπρέλας αλλά και των συμμάχων της.  Ο Στέφανος Τζουμάκας επίσης, θα είναι απίθανο να στοιχηθεί με τον Κασσελάκη, όταν πριν από λίγες ημέρες τον είχε κριτικάρει με σκληρούς όρους και χαρακτηρισμούς. Ο Νίκος Παππάς κράτησε χθες κλειστά τα χαρτιά του, αλλά έκανε λόγο για «ανασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ και για μια «πορεία νίκης».

Ο Νίκος Παππάς από την άλλη θα έχει ρόλο – κλειδί στον δεύτερο γύρο και όπως εκτιμάται το μεγαλύτερο μέρος της δικής του «δεξαμενής» ψηφοφόρων θα κατευθυνθεί προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

Δύο πόλοι

Στον άξονα που διαμορφώνεται τώρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι γνώστες θέτουν δύο πόλους, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»: τη διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ με τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά που έχουν διαμορφωθεί εδώ και 10 χρόνια (εδώ κλίνει η τάση Τσακαλώτου με την Αχτσιόγλου) και τον έτερο πόλο του «άλλαξέ τα όλα» που έχει τάξει ο Κασσελάκης.

Ο τελευταίος άλλωστε έχει σχολιαστεί από τους παλιούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι κινείται μακριά από τις καταβολές και τις ρίζες της Αριστεράς– ενώ για ένα σκληρότερο κομμάτι το ενδεχόμενο να είναι πρόεδρος του κόμματος θα σημάνει άλλες εξελίξεις και πιο δραματικές.

Δεν είναι λίγοι εξάλλου εκείνοι που μιλούν ανοιχτά για αποχωρήσεις ή και διάσπαση στον όλο χώρο, κάτι που επίσημα ως σενάριο περιέγραψε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η Όλγα Γεροβασίλη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ