Λιβύη: 5 οι νεκροί Έλληνες – Στην Ελλάδα το C-130 με τους τραυματίες

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών της Ελληνικής Αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, που έφθασε χθες τo απόγευμα (17/09) στη Λιβύη. Λίγη ώρα μετά, ενεπλάκησαν σε τροχαίο, με ένα αγροτικό όχημα ενώ κατευθύνονταν προς την Ντέρνια (Δέρνη).

Λιβύη: Στην Ελλάδα έφτασαν οι 13 τραυματίες από το τροχαίο – Φόβοι για 5 νεκρούς

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με τον πλέον τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται πλέον ο αριθμός των νεκρών στο δυστύχημα στην ανατολική Λιβύη. Εν αναμονή και των επίσημων ανακοινώσεων, συνολικά 5 Έλληνες είναι νεκροί. Πρόκειται για 3 Στρατιωτικούς και 2 πολίτες από την αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών, με πληροφορίες από το Ελληνικό Πεντάγωνο να αναφέρουν ότι πρόκειται για 2 από τους 3 μεταφραστές.

Το μεταγωγικό C-130 που πέταξε χθες το βράδυ για Βεγγάζη, προσγειώθηκε πριν από λίγο στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. Από εκεί, με ασθενοφόρα μεταφέρονται οι 13 στρατιωτικοί στα στρατιωτικά νοσοκομεία 401, 251 και ΝΝΑ. Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι κανείς δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση ενώ 3 έχουν κατάγματα. Σήμερα αναμένεται να φτάσει και το C-27 που μεταφέρει τις σορούς των 5 Ελλήνων.

Σε συγκλονιστικό βίντεο που έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από Λίβυους χρήστες, αναφέρεται ότι αυτό είναι το βίντεο με την ελληνική αποστολή το οποίο ενεπλάκη στο τροχαίο.

Φαίνεται να έχει τυλιχθεί στις φλόγες τόσο το λεωφορείο τη ελληνικής αποστολής, όσο και το αγροτικό με το οποίο συγκρούστηκε μετωπικά, τα οποία έχουν καεί ολοσχερώς.

H σύγκρουση

Όπως έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές ενημέρωσης, το πούλμαν που μετέφερε 16 άτομα της ελληνικής αποστολής μαζί με 3 μεταφραστές του υπουργείου Εξωτερικών, συγκρούστηκε μετωπικά με αγροτικό αυτοκίνητο, που κινείτο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Στην φωτογραφία φαίνονται όλοι όσοι συμμετέχουν στην αποστολή και ενεπλάκησαν στο τροχαίο ατύχημα:

Λίγο πριν τις 9.00 το βράδυ της Κυριακής, αναχώρησε από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο επέβαιναν 2 ομάδες νοσηλευτών με ειδική χειρουργική ομάδα.

Παράλληλα, υπό τις οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών που έχει και το πρόσταγμα της αποστολής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Ανατολική Λιβύη, είναι σε εξέλιξη η μεταφοράς του συνόλου της αποστολής στην Βεγγάζη.

Η αποστολή

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, με εντολή του Γ. Γεραπετρίτη, την αποστολή συνόδευσε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, Πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, για να παράσχει διπλωματική αρωγή στην επιχείρηση.

Το μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda, στην Ανατολική Λιβύη.

Στην αποστολή των ΕΔ στην Λιβύη, συμμετέχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ), καθώς και υγειονομικό προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να παρέχει Α΄ Βοήθειες και υγειονομική κάλυψη Πεδίου Μάχης και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Επιπλέον του προαναφερόμενου προσωπικού το οποίο πρόκειται να παρέχει την απαιτούμενη υγειονομική υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της αποστολής, η συνδρομή των ΕΔ συνίσταται και στην διάθεση 2 τόνων εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης, και 1 τόνου φαρμακευτικού υλικού. Την διαδικασία αναχώρησης της αποστολής επέβλεψε ο Διοικητής της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ