«Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ανάμεσα στις διενέξεις με την Αυστρία, τη χορογραφία της ανάκλησης της πρέσβεως στην Αθήνα και τους “εκ του σύνεγγυς” διαλόγους Μουζάλα – Μικλ Λάιτνερ, χάθηκε μια αποστροφή του λόγου του Έλληνα υπουργού, η οποία αποτελεί την πραγματική είδηση:“θα θέλαμε να είχαμε λίγο χρόνο παραπάνω για να προετοιμαστούμε, πριν παρουσιαστεί η συμφόρηση”. 

Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε ο υπουργός, ενημερώνοντας τον ελληνόφωνο Τύπο, χθες στις Βρυξέλλες. Και το νόημα της φράσης αποκαλύπτεται αν συνδυαστεί με τρεις βασικές κατευθύνσεις που επιβεβαίωσε χθες το Συμβούλιο των 28:

– οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ακόμα και όταν η Ευρώπη τους δέχεται, δεν έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν που θα εγκατασταθούν, 

– η προσφυγική / μεταναστευτική κρίση δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την Τουρκία και η πρόοδος του σχεδίου δράσης με τη χώρα αυτή “κρίνεται στις 7 Μαρτίου”, 

– τα κράτη-μέλη συμφωνούν να απέχουν από μονομερείς ενέργειες, αλλά όχι και να επιτρέψουν ανεξέλεγκτη “αποσυμφόρηση” της Ελλάδας, ή να επιστρέψουν στα ανοικτά προ δύο μηνών σύνορα. 

Η ΕΕ, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της Προεδρίας (Κλάας Ντάικχοφ) και της Κομισιόν (Δ.Αβραμόπουλος), τοποθετεί φαινομενικά παράλογα πολλές ελπίδες στην 7η Μαρτίου, εν είδει έκκλησης να κρατήσουμε την αναπνοή μας. 

Την ίδια ώρα η μόνη απάντηση που κανείς παίρνει στο γιατί οι βάρκες ακόμα ξεκινάνε από τα τουρκικά παράλια, είναι “δεν είναι τόσο απλό, δεν σταματάνε με το πάτημα ενός διακόπτη, τίποτα δεν εμποδίζει να κάνει η Τουρκία τη δουλειά της, γιατί την κάνει ήδη” (Κλάας Ντάικχοφ, χθες στο real.gr). 

Οι πρόσφυγες όμως φτάνουν, μαζί τους και οι μετανάστες, η Ελλάδα χθες κατάλαβε ότι πρέπει να εμποδίσει τους δεύτερους και να διαχειριστεί τους πρώτους, όπως επίσης κατάλαβε ότι “η συμφόρηση”, έρχεται και ο χρόνος για ρεαλιστική αντιμετώπιση έχει χαθεί. 

Το ΝΑΤΟ δεν θα φράξει τη θάλασσα με τα “ξύλινα (στην περίπτωσή μας σιδερένια) τείχη και πολλοί χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο, που δεν εκμεταλλεύτηκαν την βοήθεια των Ευρωπαίων όταν τους παρακαλούσαν. 

Η Ελλάδα ευτυχώς έχει ολοκληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις σε σχέση με τις λεγόμενες αμέλειες της έκθεσης Σένγκεν, της οποίας θα συνεχίσει να αποτελεί μέλος για όσο υπάρχει. 

Ο Δ. Αβραμόπουλος όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: αν η Σένγκεν δεν τηρηθεί, τότε θα την κηδεύσουμε – και δεν είναι καθόλου προφανές αν θα υπάρξει επόμενη και αν η Ελλάδα θα μετέχει σ’αυτήν. Οι κανόνες είναι σαφείς, αλλά έχουν και τα ρεαλιστικά όριά τους. 

Παρομοίως η δεύτερη είδηση που χάθηκε στις ανούσιες ατάκες και την ευθιξία όλων μπροστά στα λόγια της Αυστριακής υπουργού ήταν ότι συζήτηση για την πιθανή ανθρωπιστική κρίση μπορεί να μην έγινε, αλλά ο ίδιος ο υπουργός κατέθεσε το δικό του πλάνο για την αντιμετώπισή της στην Κομισιόν και την Ολλανδική Προεδρία. 

“Winter is coming” (game of thrones), μόνο που στην περίπτωσή μας θα είναι άνοιξη.

Πηγή: real.gr

 

Δείτε επίσης:

Η απάντηση του Μουζάλα στις προκλήσεις της Αυστρίας

Αβραμόπουλος: Κινδυνεύει η ενότητα της Ένωσης – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ