Η «ΥΔΡΑ» έγινε η καλύτερα εξοπλισμένη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Το enikos.gr αποκαλύπτει τις καινοτομίες που φέρει η φρεγάτα ΥΔΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού, που την έχουν κάνει αυτή τη στιγμή το καλύτερα εξοπλισμένο πλοίο του Στόλου. Νέα πολεμικά συστήματα, αναβαθμισμένο πυραυλικό σύστημα αλλά και υπερσύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός είναι μόνο μερικές από τις καινοτομίες. Η ΥΔΡΑ απέπλευσε λίγο μετά τις 9 το βράδυ από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ βρίσκεται από χθες το βράδυ εν πλω για την Ερυθρά Θάλασσα, όπου πρόκειται να αναλάβει δράση για την προστασία των πλοίων του εμπορικού ναυτικού που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν μπει στο στόχαστρο των ανταρτών Χούθι, που βάλουν εναντίον τους με πυραύλους.

φρεγάτα Ύδρα

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, στο πλοίο έχει εγκατασταθεί και υπερσύγχρονο σύστημα τηλεϊατρικής, το οποίο μπορεί να προσφέρει online βοήθεια στο άριστα εξοπλισμένο ιατρείο που διαθέτει και να πραγματοποιηθεί ακόμη και έκτακτο χειρουργείο.

Επιπλέον, τα «βατράχια» των «Σκιών του Αιγαίου» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ φέρουν μαζί τους υπερσύγχρονο μηχάνημα ακτινοδιάγνωσης.

Όπως πρώτο και με αποκλειστικές φωτογραφίες είχε αποκαλύψει το enikos.gr, ολοκληρώθηκε και δοκιμάστηκε επιτυχώς σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και σύστημα αυτοπροστασίας anti-drone.

Το σύστημα δοκιμάστηκε σε πολλά και απαιτητικά σενάρια και κατάφερε να ανταπεξέλθει με επιτυχία, δημιουργώντας έναν αδιαπέραστο θόλο προστασίας – ειδικά σε απειλές drones σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.

φρεγάτα Ύδρα

Το εντυπωσιακό είναι ότι το σύστημα αποτελεί προϊόν ανάπτυξης ελληνικής εταιρείας, η οποία το παραχωρεί στο Πολεμικό Ναυτικό, έχοντας καταφέρει να «κλειδώσει» όλες τις μπάντες στις οποίες μπορεί να επιχειρήσει ένα drone.

Οι δοκιμές έγιναν με μέρος του συστήματος τοποθετημένο σε τρίποδο πριν τελικά βρει θέση στον ιστό του πλοίου.

φρεγάτα Ύδρα

Επιπλέον, η φρεγάτα θα φέρει το οργανικό της ελικόπτερο, ένα Aegean Hawk καθώς και ένα ελικόπτερο drone, το οποίο θα φέρει σε πέρας επιχειρήσεις αναγνώρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναβαθμίστηκε και στο σύστημα των ESSM πυραύλων που φέρει, το οποίο μαζί με τα Phalanx που παρέχουν εγγύς προστασία αλλά και το 5ιντσο πυροβόλο, οι υποψήφιοι στόχοι θα έχουν χαμηλές πιθανότητες επιβιωσιμότητας.

Ο υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης βρίσκεται ήδη στο Στρατηγείο της επιχείρησης “ASPIDES” στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ στην Λάρισα, ενώ την εν πλω Διοίκηση αναλαμβάνουν οι Ιταλοί με το αντιτορπιλικό D-554 «Caio Duillio». Την αρμάδα της Ευρωπαϊκής επιχείρησης συμπληρώνουν η γερμανική φρεγάτα F-221 «Hessen» και η γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc».

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ μετά τις αναβαθμίσεις στις οποίες υπεβλήθη έγινε η πιο καλά εξοπλισμένη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Είναι το πέμπτο πλοίο που φέρει αυτό το όνομα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι φρεγάτα γερμανικής κατασκευής τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Είναι η πρώτη φρεγάτα του τύπου και καθελκύθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992. Τα υπόλοιπα πλοία της κλάσης ΣΠΕΤΣΑΙ, ΨΑΡΑ, ΣΑΛΑΜΙΣ ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα.

Το όνομα του πλοίου προέρχεται από το νησί ΥΔΡΑ.

Πλάνα από τον απόπλου της Φρεγάτας Ύδρα:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ