Η Βαλαβάνη στον Real fm 97,8 για τον «φάκελο» του Ελληνικού

Η Βαλαβάνη στον Real fm 97,8 για τον «φάκελο» του Ελληνικού

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για το Ελληνικό και τις παραβάσεις που έχουν παρατηρηθεί στην εκμετάλλευση του καλύτερου παραθαλάσσιου οικοπέδου της Ευρώπης.

«Ως προς το ελεγκτικό συνέδριο, ακολουθήθηκε το σχήμα που υπήρξε και σε άλλες περιπτώσεις. Το Ζ κλιμάκιο βρήκε ότι υπάρχει παράβαση της νομοθεσίας σε σχέση με τους όρους του διαγωνισμού, οι οποίοι άλλαξαν μετά την κατάθεση της δεσμευτικής πρότασης, αναίρεσε, μετά από ένσταση που άσκησε το ΤΑΙΠΕΔ, τις διαπιστώσεις, και άναψε το «πράσινο φως», σχολίασε αρχικά η κ. Βαλαβάνη και συνέχισε:

«Δεν είχε ακόμα καθαρογραφεί την Παρασκευή η απόφαση. Δεν είμαι σίγουρη αν είχε καθαρογραφεί τώρα, και έπεσαν οι υπογραφές. Τρέχει μια προθεσμία 15 ημερών για την κατάθεση ενστάσεων. Συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις να εξαντλείται αυτή και αν δεν έχει κατατεθεί ένσταση, τότε προχωρεί».

«Την Τρίτη, συνεδριάζει η Περιφέρεια Αττικής, με θέμα, αν θα ασκήσει ή όχι, ένσταση στην απόφαση. Το πιθανότερο είναι να ασκήσουν, εν τω μεταξύ έχουν πέσει ήδη οι υπογραφές. Γιατί υπήρξε τέτοια βιασύνη για το θέμα των υπογραφών; Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ, είναι ότι στην περίπτωση αυτή, για πρώτη φορά, θα ισχύσει μία διάταξη που λέει ότι πέρα από το ΤΑΙΠΕΔ, θα υπάρξει συνυπογραφή του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο θα έχει την ευθύνη αποζημίωσης για κάθε καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης, η οποία έχει σχέση με υπηρεσίες του, ακόμα και αν υπάρχει καθυστέρηση από μεριάς Πολεοδομίας, καθυστέρηση από μεριάς Αρχαιολογίας, θα μπορούν οι επενδυτές να ζητήσουν αποζημίωση. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά, μπορεί ξαφνικά, γι αυτό να πληρωθούν μέχρι και πολλαπλάσια από το αρχικό τίμημα, ως αποζημιώσεις, εξ’ αιτίας του τρόπου που λειτουργεί το δημόσιο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κ. Βαλαβάνη.

«Το τίμημα, ονομαστικά, είναι λίγο κάτω από το 1 δισ. αλλά επειδή το μεγαλύτερο μέρος από αυτό θα δοθεί σε άτοκες δόσεις 10ετίας, ο υπολογισμός κατεβαίνει γύρω στις 600.000.000 ευρώ. Μιλάμε για μία έκταση 6.200 στρέμματα η οποία έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο της Ευρώπης. Για την έκταση αυτή στο παρελθόν υπήρξαν μελέτες που έδιναν τεράστια ποσά. Το ΤΕΕ όμως, μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, παράγγειλε και έκανε μια έρευνα αξιολόγησης με βάση όλη την υποτίμηση της αξίας της γης μετά τα μνημόνια. Βγήκε ότι η αξία του είναι γύρω στα 3 δισ. Αυτό σημαίνει ότι πουλιέται περίπου στο 1/5 της σημερινής υποβαθμισμένης αξίας», σχολίασε σε σχέση με το τίμημα, η κ. Βαλαβάνη.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ