Η πρωτότυπη «οχιά του Αιγαίου» επέστρεψε στη φωλιά της Πολεμικής Αεροπορίας

Το πρώτο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, που αναβαθμίστηκε σε Viper επέστρεψε στη «φωλιά» του, έχοντας ενταχθεί πλήρως στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.Ήταν Φεβρουάριος του 2021 όταν το μονοθέσιο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με τον αύξοντα αριθμό 005 στο ουραίο απογειωνόταν από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, με Αμερικανό πιλότο να βρίσκεται στο κοκ-πιτ, με τελικό προορισμό το Fort Wirth του Τέξας, στις ΗΠΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Εκεί όπου υπεβλήθη σε σειρά δοκιμών ώστε να πιστοποιηθεί ότι η αναβάθμιση που γίνεται από ελληνικά χέρια στην ΕΑΒ σε Viper πληροί τα κριτήρια της κατασκευάστριας εταιρείας.

Το enikos.gr είχε βρεθεί στις τελευταίες του δοκιμές πριν από την τελική απογείωση προς τις ΗΠΑ, καταγράφοντας αποκλειστικές εικόνες.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει αναλάβει να «θωρακίσει» την Πολεμική Αεροπορία με στόχο την απόδοση του συνόλου των αναβαθμισμένων 83 αεροσκαφών που θα ολοκληρωθεί το 2027.

Η πρώτη «οχιά του Αιγαίου» μετά το επιτυχημένο δοκιμαστικό πρόγραμμα των ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης πέταξε από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ για την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Σούδα, όπου εντάχθηκε στο δυναμικό της 343 Μοίρας «Αστέρι».

Πλέον έχει ενταχθεί και επίσημα στην Πολεμική Αεροπορία ανεβάζοντας σε 13 των αριθμό των «οχιών» που διαθέτει και θα πατήσει φρένο ως προς την παραλαβή των νέων οχιών. Ο λόγος είναι γιατί έχει αποφασιστεί όλες οι Μοίρες να αποκτήσουν πρώτα από 13 Viper και μετά να προχωρήσουν στην τελική φάση της συμπλήρωσής τους. Έτσι, το 14ο αναβαθμισμένο μαχητικό θα παραδοθεί στην 340 Μοίρα «Αλεπού» και θα είναι το πρώτο που θα παραλάβει.

Η διαμόρφωση Viper προσφέρει δυνατότητες ασφαλείας του 21ου αιώνα που καθιστούν τα F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τα πιο προηγμένα F-16 στην Ευρώπη και επιτρέπουν στην ΠΑ να υποστηρίζει τις συμμαχικές αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ