Η κρίση στην Πύλα, το «αύριο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ο «πυρετός» διπλωματίας

Οι επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων με την υποστήριξη των δυνάμεων του Αττίλα κατά κυανόκρανων στην «πράσινη γραμμή» στην Πύλα έδειξαν πως η Τουρκία επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, την στιγμή που οι σχέσεις της με την Ελλάδα είχαν μπει σε μία θετική τροχιά, έπειτα από αρκετό καιρό.

Ο Διεθνολόγος και Γεωστρατηγικός αναλυτής, Αθανάσιος Δρούγος εξηγεί στο enikos.gr ότι η Πύλα χρειάζεται προσοχή, καθώς επιδιώκεται να προκληθούν νέα τετελεσμένα.

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Σε παράνομες ενέργειες προέβη το καθεστώς του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην πράσινη γραμμή/νεκρή ζώνη της Κύπρου και ειδικότερα με την πραγματοποίηση έκνομων οδικών και άλλων έργων (κυρίως ασφαλτόστρωση) στο μοναδικό δικοινοτικό χωριό Πύλας (επαρχίας Αμμόχωστου) επιδιώκοντας να προκαλέσει νέα τετελεσμένα, σε μια χρονική στιγμή που το Κυπριακό (λόγω της απορριπτικής στάσης του Τατάρ και των υποστηρικτών του στην Άγκυρα) έχει διπλωματικά και διαπραγματευτικά βαλτώσει, και ενώ αυτές τις ημέρες έχουν συμπληρωθεί 49 χρόνια κατοχής του βόρειου τμήματος της νήσου από τον “Αττίλα” καθώς και 30 χρόνια από τη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Οι Τουρκοκύπριοι χρησιμοποίησαν βία κατά των Βρετανών και Σλοβάκων ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ(UNFICYP) που σταθμεύει στη Κύπρο από το 1964 (σε εφαρμογή της απόφασης 186 του ΣΑ/ΟΗΕ και μετά τα αιματηρά διακοινοτικά επεισόδια και τους Τουρκικούς βομβαρδισμούς της ορεινής Τυλληρίας). Το φως της δημοσιότητας είδαν βίντεο που δείχνουν την προκλητική συμπεριφορά των καθεστωτικών στελεχών του ψευδοκράτους που επιτίθενται με μπουλντόζες εναντίον των μελών και οχημάτων της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο που επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τις έκνομες ενέργειες των Τουρκοκυπρίων καταδίκασαν με έντονες ανακοινώσεις τους τα Ηνωμένα Έθνη, η Ελληνική κυβέρνηση, η Λευκωσία, η ΕΕ δια του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, ασφαλείας και άμυνας Ισπανού επιτρόπου Ζοσέπ Μπορέλ, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας με ξεχωριστή ανακοίνωσή της η UNFICYP ως και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ενώ η Ειρηνευτική Δύναμη ανέφερε πως «η αποστολή παρακολουθεί την κατάσταση στενά και παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

«Η κυβέρνηση στη Λευκωσία ήταν και πριν από την εκδήλωση των επεισοδίων σε κατάσταση ετοιμότητας και κλιμακούμενου διπλωματικού συναγερμού και προχώρησε σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες ενώ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, τα 5 μόνιμα κράτη-μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική κυβέρνηση καθώς και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή περαιτέρω τουρκικών σχεδιασμών. Αμερικανοί Ευρωπαίοι και τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι ενέργειες στην περιοχή που ναρκοθετούν και υπονομεύουν τις όποιες προσπάθειες αναβίωσης του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού. Σε κοινή ανακοίνωση οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας κάλεσαν επιτακτικά την τουρκική πλευρά να διακόψει άμεσα το παράνομο οδικό έργο από κατεχόμενο χωριό προς την Πύλα και να συμμορφωθεί με το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ (2674) του Ιανουαρίου του 2023 (επτασέλιδο με ειδική αναφορά για την περιοχή στις παραγράφους 12 και 14)» τόνισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Δρούγος η αντίδραση από το υπουργείο εξωτερικών στην Αθήνα ήταν άμεση και σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκυπρίων εναντίων των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας. Οι ενέργειες του ψευδοκράτους κατάφωρα περιφρονούν τη διεθνή νομιμότητα». Επιπλέον ανέφερε πως το «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους ανακοίνωσε ότι το οδικό έργο για το οποίο βρίσκονται συνεργεία των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή Άρσους – Πύλας, μήκους 11,6 χιλιομέτρων, θα προχωρήσει, για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους. Το ψευδοκράτος κατηγορεί (!) την Ελληνοκυπριακή πλευρά για μακροχρόνια έλλειψη καλής θέλησης στο θέμα και την UNFICYP για αδιαφορία σε συνεχείς παραβιάσεις της νεκρής ζώνης στην περιοχή από τους Ελληνοκυπρίους.

Λονδίνο-Παρίσι-Ουάσιγκτον καταδίκασαν άμεσα τις προκλητικές ενέργειες στην Πύλα

Ο κ. Δρούγος τόνισε ακόμη πως η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, η Γαλλική πρεσβεία και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία για την έναρξη της μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής δρόμου που οδηγεί από το βορρά στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα.

«Και οι ανακοινώσεις τους (μεταξύ άλλων) επισημαίνουν ότι οι ενέργειες αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική του εντολή. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι οι ενέργειες αυτές συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει παρουσιάσει πρόταση που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή και αναφέρεται στο ψήφισμα 2674 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (30 Ιανουαρίου 2023), βάσει του οποίου οι δυο πλευρές θα πρέπει να σέβονται την εντολή της UNFICYP για την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης, να απέχουν από μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση αυτής και να απομακρύνουν όλες τις μη εγκεκριμένες κατασκευές. Δεν παρέλειψαν μεταξύ άλλων να τονίσουν ότι οι μονομερείς ή κλιμακούμενες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που θα μπορούσαν να μεταβάλουν το status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή την εισβολή στη νεκρή ζώνη, πρέπει να σταματήσουν, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και για την προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όλα τα κράτη (πλην Ρωσίας) επανέλαβαν την πλήρη υποστήριξη προς την UNFICYP και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα έμπειρο Καναδό διπλωμάτη Κόλιν Στιουάρτ για διευθέτηση και επίλυση του Κυπριακού», είπε στο enikos.gr.

«Επικεφαλής της UNFICYP πολιτικά είναι ο Καναδός διπλωμάτης Κόλιν Στιούαρτ (με επί χρόνια παρουσία στην ειρηνευτική δύναμη στη Δυτική Σαχάρα), ενώ της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης ηγείται η Νορβηγή υποστράτηγος Ίνγκριντ Τζιρτ (με εμπειρίες από ειρηνευτικές αποστολές σε Μέση Ανατολή, Αφγανιστάν , Βοσνία-Ερζεγοβίνη κα) και της αστυνομικής η Φινλανδή Σάτου Κόιβου. Υπάρχουν 69 αστυνομικοί που προέρχονται από την Αυστραλία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ινδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, την Ολλανδία και την Ουκρανία. Επιπλέον, η UNFICYP έχει 147 πολιτικούς υπαλλήλους, 39 εκ των οποίων προσλήφθηκαν διεθνώς και 108 στρατολογήθηκαν σε τοπικό επίπεδο. Συνολικά η πολυεθνική δύναμη αυτή τη χρονική περίοδο αριθμεί 850 άτομα», δήλωσε ο κ. Δρούγος.

Αβεβαιότητα για το επόμενο χρονικό διάστημα

Παρά την προς το παρόν χαλάρωση της έντασης στο έδαφος, όπως λέει ο κ. Δρούγος στο enikos.gr «δεν υπήρξαν από πλευράς Ερντογάν, ως και εκ μέρους του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, προσωπικές δηλώσεις και παρεμβάσεις για τα συμβάντα αλλά την υποστήριξή τους με έμφαση σε λεκτικές και παραπληροφορικές κατά των κυανόκρανων τοποθετήσεις εξέφρασαν ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ εμμένοντας στη “τοπική διάσταση” (ότι το θέμα δεν είναι στρατιωτικό αλλά ανθρωπιστικό).

Ειδικότερα το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε σε λιτή γραπτή ανακοίνωσή του ότι «Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε έντονα τη φυσική επέμβαση που πραγματοποίησαν στις 18 Αυγούστου οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP) για να αποκλείσουν τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος κατασκευάζεται στο κυρίαρχο έδαφος της ΤΔΒΚ»(!), ενώ στο ίδιο μήκος κύματος με έμφαση σε “ανθρωπιστική και όχι στρατιωτική διάσταση της Πύλας (δικοινοτικό χωριό)” ήταν οι πρώτες δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τούρκου προέδρου πρέσβη Ακίφ Τσαγατάι Κίλιτς στα “περί ασφαλτόστρωσης και οδικών έργων από το κατεχόμενο χωριό Άρσους προς τη Πύλα που είναι μόνο για ανθρωπιστικούς σκοπούς ως και για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα εδάφη τους “… Ο Τσελίκ ισχυρίζεται ότι η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης UNFICYP έναντι των οδικών κατασκευαστικών έργων είναι “απαράδεκτη και εξαιρετικά λανθασμένη”(!). Η εν λόγω στάση του Ειρηνευτικού Σώματος, με στόχο να ευχαριστήσει(!) την Ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει βλάψει την ύπαρξη και τη φήμη του στην ίδια την Κύπρο”, υποστήριξε ο συνήθως σκληροπυρηνικός εκπρόσωπος του AKP. Με δεύτερη ανάρτησή του χθες ο Τσελίκ ισχυρίζεται πως η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο κάνει διακρίσεις υπέρ των Ελληνοκυπρίων, και πως “η ειρηνευτική δύναμη επέτρεψε την κατασκευή των δρόμων Λάρνακας – Δεκέλειας – Αγίας Νάπας και Πύλας-Βορόκλινης, που κατασκευάστηκαν από τους Έλληνες απαλλοτριώνοντας τουρκικά εδάφη” οπότε κατά τη γνώμη του η στάση της UNFICYP απέναντι στην τουρκοκυπριακή πλευρά “εμπεριέχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ουδετερότητα του”».

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες από πλευράς Λευκωσίας υπήρχαν σχετικές πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες της Λευκωσίας για πιθανή εκδήλωση επεισοδίων. Μάλιστα ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, είχε συναντηθεί την παραμονή των θλιβερών επεισοδίων με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών της “αποσχιστικής και κατοχικής οντότητας” Ταχσίν Ερτογρούλογλου. «Σύμφωνα με πληροφορίες ο ψευτουπουργός με εντολές του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπασκερί δεν δεχόταν συζήτηση για οτιδήποτε άλλο εκτός από την άμεση έναρξη των κατασκευαστικό-οδικών εργασιών, που ξεκίνησαν νωρίς την επόμενη ημέρα. Ο έμπειρος Καναδός διπλωμάτης που έχει γνώση τέτοιων ζητημάτων -σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα- παρουσίασε προφορικά πρόταση στον ψευτουπουργό την οποία αυτός δεν αποδέχθηκε (μάλιστα ήθελε γραπτές και δεσμευτικές προτάσεις!), ενώ κάποιες ιδέες έχει προτείνει και η Κυπριακή Δημοκρατία για τη συγκεκριμένη περιοχή. Η ανάπτυξη της νεκρής ζώνης (οικιστική, αγροτική και άλλη), όπως έγινε και σε άλλες περιοχές, είναι στα προτεινόμενα, πλην όμως η τουρκική πλευρά και ο Τατάρ επιδιώκουν να προχωρήσει διά της επιβολής τετελεσμένων», μας είπε ο Διεθνολόγος.

Αρνητική και ύποπτη η στάση της Μόσχας στο ΣΑ/ΟΗΕ

Ο κ. Δρούγος επισήμανε ακόμη πως η Ρωσία με την κωλυσιεργία της ως και την προκλητικά “αδιάφορη” στάση της εμπόδισε την έκδοση ανακοίνωσης του ΣΑ/ΟΗΕ βάσει της οποίας θα προχωρούσε σε σφοδρή καταγγελία εναντίον των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο σχετικά με τις βίαιες ενέργειες στη Πύλα.

«Η Μόσχα δεν θεώρησε αποδεκτό το κείμενο της δήλωσης που προετοίμασε το Ηνωμένο Βασίλειο, και το οποίο ενέκριναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία ως και άλλα μη-μόνιμα κράτη-μέλη του σώματος(η Ιαπωνία, η Ελβετία τα Εμιράτα, το Εκουαντόρ, οι τρεις Αφρικανικές χώρες η Βραζιλία και η Αλβανία). Πληροφορίες μου φέρουν ακόμα και τη στάση της Κίνας να ήταν “ευέλικτη”.

Προφανώς η Ρωσία σκόπευε να καθυστερήσει την έκδοση ανακοίνωσης. Όπως είναι γνωστό διαχρονικά η Μόσχα και η Άγκυρα διατηρούν καλές σχέσεις. Σαφέστατα η Ρωσική στάση ήταν αντιδιπλωματική και υποστήριζαν ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ο Πούτιν και ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Η Μόσχα -μπροστά στη νέα διεθνή της απομόνωση της- δήλωσε ότι αναμένει οδηγίες αναφορικά με το Βρετανικό προσχέδιο και ζήτησε παράταση μέχρι Δευτέρα βράδυ, ενώ είναι γνωστό ότι με βάση την απόφαση 2674 του Ιανουαρίου 2023 τέτοιες προκλητικές ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται και είναι άμεσα καταδικαστέες. Λογικά σήμερα (αργά το βράδυ Δευτέρας) θα υπάρξει κλειστή συνεδρία του ΣΑ/ΟΗΕ(με βασικό θέμα την κατάσταση στη Συρία) αλλά και για τα γεγονότα της Πύλας, δηλαδή τους παράνομους σχεδιασμούς της τουρκοκυπριακής πλευράς για κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με το προωθημένο και παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο Κ15 του κατοχικού καθεστώτος», μας είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η περιοχή της Πύλας συνορεύει με τις Βρετανικές βάσεις, και το Λονδίνο γνωρίζει πολύ καλά την τοπογραφία της περιοχής και από παλιά τις κατοχικές επιδιώξεις, ενώ σχετικά με τελευταίες εξελίξεις οι Βρετανοί έχουν αντιληφθεί τη θέση της Λευκωσίας(διάκεινται αρκετά θετικά απέναντι σε αυτή) ως και τις ενστάσεις της σχετικά στάθηκαν με τις μεθοδεύσεις του καθεστώτος Τατάρ. Πάντως η υπό Νορβηγική διοίκηση ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο παραμένει σε ετοιμότητα».

Η τουρκική στάση

Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί η Τουρκία επιλέγει να προκαλέσει μια κρίση, τώρα, ενώ είχαν παρατηρηθεί σημάδια βελτίωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ο Ερντογάν δεν αρνείται- αν και δεν έδωσε δείγματα γραφής ότι αλλάζει συμπεριφορά- να ξεκινήσει συζητήσεις με Αθήνα και Βρυξέλλες για διάφορα θέματα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας πριν μερικές εβδομάδες. Καθιστά, όμως σαφές προς όλους τους συνομιλητές του ότι στο πακέτο των όποιων συζητήσεων, στη τρέχουσα φάση, δεν είναι η Κύπρος για την οποία έχει “άλλες απόψεις”.

Είναι σαφές πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί στο νησί δεν διαφοροποιούνται. Αντίθετα, βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης αναφορικά με στρατιωτική/ναυτική βάση, το άνοιγμα των Βαροσίων κα. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, κρίνεται ως στρατηγικής σημασίας για την κατοχική δύναμη και γι’ αυτό παρουσιάζεται ότι θα επιμένει. Οι τελευταίες εξελίξεις, θεωρούνται ως κίνηση από τουρκικής πλευράς για «επίδειξη δύναμης». Ειδικά στη τρέχουσα χρονική φάση, που ο Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλλει τη χώρα του ως μεγάλο παίκτη στην ευρύτερη περιοχή μετά τα πρόσφατα ανοίγματα με το Ισραήλ, το Λίβανο, τα Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Επιλέγει εκεί που θεωρεί ότι υπάρχει πρόσφορο πεδίο και προχωρά και η Κύπρος έχει τις “αδυναμίες” της…», σημείωσε ο Γεωστρατηγικός αναλυτής.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως αν δούμε τον χάρτη, μπορεί κάποιος να διερωτηθεί με ποιο τρόπο θα βοηθήσει το άνοιγμα του δρόμου Πύλας – Άρσους τον Τουρκοκύπριο που εργάζεται στο Βαρόσι, αφού θα χρειαστεί περισσότερη ώρα για να διέλθει μέσω Αρσους, απ’ ότι να περιμένει στην ουρά για να περάσει από το οδόφραγμα. «Διάφορες στρατιωτικές πηγές του υπογράφοντα στην Κύπρο επισημαίνουν ότι τα συμβαίνοντα είναι απλές δικαιολογίες για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του τουρκικού στρατού που θέλει να έχει άμεση πρόσβαση προς το φυλάκιο Κ15 και σιγά -σιγά να φέρουν στη δικαιοδοσία τους αυτή τη περιοχή της Πύλας, που ονομάζεται «Πλάτη», χωρίς να έχει δικαίωμα κανένας από τους Ελληνοκυπρίους , να μπορεί να οργώσει ή να εκμεταλλευτεί την όποια περιουσία του. Πάντως 5-6 εβδομάδες πριν τα επεισόδια οι κατοχικές αρχές τοποθέτησαν σημαίες του ψευδοκράτους εντός της νεκρής ζώνης που και αυτό είναι εμφανής παραβίαση του “στάτους κβο”. Το φυλάκιο από το 1974 που υπάρχει στη περιοχή αποτελεί παραβίαση του στάτους κβο και ο στόχος είναι στρατιωτικός και όχι ανθρωπιστικός. Η νεκρή ζώνη,/πράσινη γραμμή (αναφέρεται έτσι γιατί την χάραξε στη δεκαετία του 60 ο Βρετανός υποστράτηγος Γιανγκ με πράσινο στυλό) αποτελείται από 3 τομείς ( ήταν 4 αλλά από το 1993 που αποχώρησαν οι Καναδοί κυανόκρανοι). Παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το 1974, είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών. Συνεπώς αυτοί πρέπει να προφυλάξουν και να αυτοί πρέπει να διαφυλάξουν την ηρεμία και την αρμονία που υπάρχει στην συνύπαρξη των δύο Κοινοτήτων στην ακριτική Πύλα (Τομέας 4).», υπογράμμισε ο κ. Δρούγος.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προέβη το περασμένο Σάββατο στην άρση των περιορισμών στο αμυντικό εμπόριο για την Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2024. Σύμφωνα με δήλωση ο Αντονι Μπλίνκεν αποφάσισε και επιβεβαίωσε στο Κογκρέσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να επιτρέψει στο υπουργείο να εγκρίνει εξαγωγές και επανεξαγωγές και μεταφορές αμυντικού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2024. Προσθέτει ότι η συμμόρφωση με τους όρους αξιολογείται σε ετήσια βάση και προϋποθέτει τη συνεργασία της Λευκωσίας στην καταπολέμηση της διακίνησης βρώμικου χρήματος από την Κύπρο, ως και της απαγόρευσης ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της νήσου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ