Η Φώφη «ενώνει» Κυριάκο, Σταύρο και… Σημίτη

Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου 

Το «παρών» στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο ΣΕΦ, αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεχόμενος σε μία άκρως συμβολική κίνηση την πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό που τον ήθελε να εκπροσωπείται στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη και να ‘’χαιρετίζει’’ ο ίδιος τους συνέδρους με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

«Παρών» θα είναι και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που πρόσφατα δήλωσε πως η παρουσία του επικεφαλής ενός κόμματος στο συνέδριο ενός άλλου δεν έχει καθόλου να κάνει με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις επιλογές της ηγεσίας του.

Η σημασία της παρουσίας του Σταύρου Θεοδωράκη στο Συνέδριο είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η Χαριλάου Τρικούπη κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει τα σχέδια περί συμπόρευσης με το Ποτάμι στο μέλλον.

Αντίθετα, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προγραμματίζουν νέο κύκλο επαφών με το Ποτάμι την επαύριο κιόλας του συνεδρίου, με τη Σεβαστουπόλεως να τάσσεται διαχρονικά υπέρ ενός κεντρώου – προοδευτικού κινήματος, αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα εξαρτώνται από την στάση που θα κρατήσει η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο εξής.

Σε αντίθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον επικεφαλής του Ποταμιού πάντως, δεν θα παραβρεθεί παρότι προσεκλήθη στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τον Πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, που αναμένεται πάντως να επαναλάβει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για προγραμματική συμφωνία των δύο χώρων μετά τις εκλογές, παρά την κατηγορηματική άρνηση που εισέπραξε ο ίδιος από την Φώφη Γεννηματά.

Την Φώφη Γεννηματά, θα διαδεχθεί στο βήμα του Συνεδρίου ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και θα ακολουθήσουν κατά σειρά ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία Γιάννης Τούντας και ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας.

Στις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου αναμένεται να ξεχωρίσει η ομιλία του Κώστα Σημίτη, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του για το μέλλον που θα πρέπει κατά τη γνώμη του να έχει ο χώρος.

Παρουσία – έκπληξη, αποτελεί αυτή του Γενικού Γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λούις Αγιάλα, ο οποίος και θα ‘‘κλείσει’’ τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, αναμένονται και οι ομιλίες του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη και του παυθέντα Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Ξεκαλάκη αύριο το μεσημέρι.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ