H Φρεγάτα Ψαρά, η SNMG και το αεροπλανοφόρο USS GERALD FORD – ΦΩΤΟ

Πληροφορίες για εμπλοκή της ΝΑΤΟϊκής θαλάσσιας δύναμης SNMG, στην οποία έχει ενταχθεί και η φρεγάτα Ψαρά, στην συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου, που πλέει ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από το βράδυ της Τρίτης τον γύρο του διαδικτύου κάνει η πληροφορία ότι η φρεγάτα ΨΑΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να εμπλακεί στην αρμάδα πλοίων του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS GERALD R. FORD, του πιο σύγχρονου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ, που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω του πολέμου στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr το αεροπλανοφόρο βρίσκεται στην Ανατ. Μεσόγειο, νότια του Καστελλόριζου, αφού από εκεί έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει εάν χρειαστεί στην Μέση Ανατολή.

Συνοδεία του αεροπλανοφόρου είναι 3 αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke καθώς κι ένα καταδρομικό κλάσης Ticonderoga με ένα υποβρύχιο.

Παράλληλα, αργά τη νύχτα είχε συνταχθεί στο Αιγαίο η δύναμη SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group – 2), πρώην SNFM (Standing Naval Force Mediterranean), η οποία παρέχει στο ΝΑΤΟ συνεχή ναυτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις άμεσης αντίδρασης NRF (NATO Response Force) σε ειρηνικές περιόδους, κρίσης και έντασης.

Στην δύναμη, από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Εξαιτίας του ρόλου της SNMG-2 στρατιωτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν να υπάρξει συμμετοχή – έμμεση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για την αποτροπή κάθε πιθανής απειλής στην αμερικανική δύναμη.

Η SNMG2 είναι μια Ναυτική Δύναμη αποτελούμενη από Πολεμικά Πλοία διάφορων Συμμαχικών Κρατών, τα οποία εκπαιδεύονται και επιχειρούν μαζί σαν ένα ομοιογενές σύνολο υπό τη Διοίκηση Ναυτικού διοικητού που εδρεύει στη Νάπολη (CC Mar Naples).

Τα έθνη, τα οποία συνήθως συμβάλλουν με μονάδες στη δύναμη είναι η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Περιστασιακά και άλλα έθνη του ΝΑΤΟ έχουν συμβάλει, με αποτέλεσμα η σύνθεση της δύναμης να ποικίλλει. Η διοίκηση της δύναμης εναλλάσσεται μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών.

*Η φωτογραφία είναι από την παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στον Φαληρικό όρμο, στις 29 Ιουλίου 2023, και είχε δημοσιευθεί σε σχετικό αφιέρωμα του enikos.gr​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ