Γιώργος Τσίπρας: Η μονταζιέρα της ΝΔ ξανά επί το έργον – Τι απαντά για τις αντιδράσεις σε δήλωσή του για το Αιγαίο και το Δίκαιο της Θάλασσας

Για «μονταζιέρα» της ΝΔ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Τσίπρας μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με την αναφορά του στη σύμβαση UNCLOS και το Αιγαίο. Επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι σβήστηκε η αναφορά στις ΗΠΑ και ότι παρουσιάζεται να υποστηρίζει ότι «η UNCLOS δεν αναφέρει το Αιγαίο» και άρα δεν το αφορά.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ ήταν καλεσμένοι σε εκπομπή της ΕΡΤ. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «τα τελευταία 4 χρόνια η διεθνής κοινότητα δεν έχει δείξει να έχει την ίδια αντίληψη με αυτή που έχει η ελληνική πλευρά. Για παράδειγμα, η UNCLOS, η σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας, αναφέρεται από τις ΗΠΑ σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, στην Αραβική θάλασσα, τη θάλασσα της Κίνας κ.ο.κ. Η μόνη περιοχή που δεν υπάρχει ρητή αναφορά είναι το Αιγαίο».

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη απαντώντας ότι «κ. Τσίπρα καλό είναι να μαθαίνουμε λιγάκι, να ανοίξουμε κάποιο βιβλίο».

Στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε πως «ήταν σαν να ακούω τον Ερντογάν. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι ή άσχετοι».

Η δήλωση – απάντηση του Γιώργου Τσίπρα

«Επεσήμανα στην κυρία  Μπακογιάννη σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η Διεθνής Κοινότητα κρατάει πολλές φορές ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία παρά την επιθετικότητα της τελευταίας. Προς επίρρωση ανέφερα το παράδειγμα των ΗΠΑ σχετικά με την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πλήθος Αμερικανών αξιωματούχων επικαλούνται το δίκαιο της θάλασσας για τη Νότια Σινική Θάλασσα και για όλες, σχεδόν, τις θάλασσες του κόσμου, εκτός από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Το σχετικό βίντεο υπάρχει και είναι σαφέστατο τι λέω και τι όχι. Λέω “Για παράδειγμα, η UNCLOS, η σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας, αναφέρεται ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΝΩΜΈΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, στην Αραβική θάλασσα, τη θάλασσα της Κίνας κ.ο.κ. Η μόνη περιοχή που δεν υπάρχει ρητή αναφορά είναι το Αιγαίο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε:

«Τα τζιμάνια της μονταζιέρας της ΝΔ και το μιντιακό σύστημα που κατευθύνουν σβήνουν την αναφορά στις ΗΠΑ και με εμφανίζουν να υποστηρίζω τάχα ότι η «UNCLOS δεν αναφέρει το Αιγαίο» και άρα δεν το αφορά.

Για όποιον ενδιαφέρεται να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν σαφώς από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η παραπάνω επισήμανση για τη στάση των ΗΠΑ θα ήταν τουλάχιστον χρήσιμη. Προφανώς είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τη μονταζιέρα, την κυρία Μπακογιάννη και τη ΝΔ. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην τετραετία που έρχεται…».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ