Γεωργιάδης: Στόχος είναι να μην κλείσουν φαρμακεία

Γεωργιάδης: Στόχος είναι να μην κλείσουν φαρμακεία

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στον Realfm και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τα φαρμακεία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές.

«Γενικά ως υπουργείο Υγείας πήγαμε καλά. Πήραμε άριστα σε ότι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος», σχολίασε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:

«Στο κομμάτι των φαρμακείων έχουμε μια διαφωνία. Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολό της η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Έχουμε διαφωνία στο να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ τα φάρμακα. Είμαστε αντίθετοι στο να ανοίγει ο οποιοσδήποτε φαρμακείο. Όσο αυξάνονται τα φαρμακεία, αυξάνεται και η φαρμακευτική δαπάνη».

«Όλη η πολιτική μου είναι στο να μην κλείσουν φαρμακεία. Οι συζητήσεις που γίνονται σε μια κλειστή αίθουσα, για λόγους αρχής, δεν μεταφέρονται δημόσια, τουλάχιστον από μένα», σχολίασε.

«Ο στόχος δεν καθορίζεται από το υπουργείο υγείας. Η κυβέρνηση, στη συνολική χάραξη της οικονομικής πολιτικής, κατέληξε στα δύο δισεκατομμύρια. Η δαπάνη εξελίσσεται καλά, θα είμαστε πλησίον του στόχου», τόνισε σχετικά με το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ο οποίος σχολίασε:

«Ο Προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ χαμηλός. Έτσι όπως είναι σήμερα η κατανάλωση, είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος. Είναι απαράδεκτο μέσα σε αυτά τα δύο δισεκατομμύρια να μην υπάρχουν εγχώρια φάρμακα, τα οποία είναι και πολύ φτηνότερα από τα εισαγόμενα».

«Όσο υπάρχει δραστική και ειδικά σε χρόνιες παθήσεις, δεν θα υπάρχουν εγχώρια παραγόμενα γενόσημα», πρόσθεσε.

«Είχαμε ραγδαία αύξηση των γενοσήμων τον μήνα Ιανουάριο. Τα μέτρα που λαμβάνονται, λαμβάνονται για τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Όχι δεν θα είμαι υποψήφιος για τις ευρωεκλογές, έχω πάρα πολύ δουλειά εδώ», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ