Γεωργιάδης στον Realfm: Δωρεάν Υγεία δεν υπάρχει, είναι οι φόροι μας – Προκηρύχθηκαν 2.145 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού

Την προκήρυξη 2.145 θέσεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα.

«Πριν από λίγο βγάλαμε την προκήρυξη για 2.145 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού» είπε ο υπουργός Υγείας και εξήγησε ότι «για να βγάλουμε τις θέσεις, μιλήσαμε με τους ΥΠΕάρχες και τους διοικητές των νοσοκομείων. Μας έχουν στείλει τις προτεραιότητές τους, χωρίσαμε τα αιτήματα σε μεγάλης, μεσαίας και χαμηλής προτεραιότητας και εγκρίναμε της μεγάλης και μεσαίας προτεραιότητας. Προκηρύχθηκαν 2.145 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και αύριο θα βγάλουμε για 700 γιατρούς. Το ότι δεν κάνουμε μόνιμες προσλήψεις δεν ισχύει. Η διαδικασία πλήρωσης θέσεων γιατρών δεν γίνεται μέσω ΑΣΕΠ όπως των δημοσίων υπαλλήλων ούτε παίρνει τόσα χρόνια».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να δοθεί τίποτα από αυτά που ζητάει ο κ. Γιαννάκος. Έρχονται κάθε Πέμπτη εδώ, όχι μόνο επί των ημερών μου, αλλά εδώ και 4-5 χρόνια. Δεν έχω αντίρρηση, δημοκρατία έχουμε. Οι μισθοί στο ΕΣΥ επί Μητσοτάκη έχουν αυξηθεί περίπου 15%, οι εφημερίες αυξήθηκαν 20%. Η Ρουμανία για να μπορέσει να κρατήσει γιατρούς τους πήγε τους αναισθησιολόγους στα 7.000 ευρώ. Όταν είπα στην ΟΕΝΓΕ δέχεστε να αυξήσουμε μόνο τους μισθούς των αναισθησιολόγων, μου είπαν «όχι, εμείς θέλουμε όλοι οι γιατροί».

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «τα απογευματινά χειρουργεία για ποιο λόγο τα βάζουμε τώρα και με τόσο μεγάλη ταχύτητα; Για να κάνουμε τη θέση του γιατρού του ΕΣΥ πιο ελκυστική».

Σε άλλο σημείο ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «αντί να δώσεις φακελάκι που είναι καταδικαστέο και μετά βδελυγμίας το καταδικάζω, αντί να πας σε ιδιωτική κλινική λέμε, δώστε νόμιμη αμοιβή το απόγευμα. Όταν πας με πληρωμή το απόγευμα δεν παίρνεις τη σειρά κανενός».

Ο κ. Γεωργιάδης κατά τη συνέντευξή του είπε ότι «δεν υπάρχει δωρεάν Υγεία. Σήμερα στο ΕΣΥ δεν πληρώνουμε τα απογευματινά ιατρεία; Δωρεάν στη ζωή δεν υπάρχει τίποτα. Η δωρεάν Υγεία είναι οι φόροι μας. Δωρεάν Υγεία δεν υπάρχει γιατί όλα τα πληρώνει το κράτος από τους φόρους».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ενδιαφέρον για τα απογευματινά χειρουργεία είναι πολύ μεγάλο και όπως είπε «την πρώτη εβδομάδα έχει γίνει χαμός». Επίσης, πρόσθεσε ότι «μέσα στο σύστημα βάζουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και 50.000 δωρεάν χειρουργεία».

Αναφερόμενος ξανά στα φακελάκια είπε ότι «τα κυνηγάμε πάρα πολύ. Προσωπικά τα σιχαίνομαι. Δεν με ενοχλεί μόνο το μαύρο χρήμα αλλά όλο αυτό έχει και μία αίσθηση κοινωνικής αδικίας γιατί κάποιος παίρνει τη σειρά του άλλου».

Για τα φάρμακα

Απαντώντας σε σημερινά δημοσιεύματα για τις καταγγελίες ότι σε πολλά γενόσημα φάρμακα η τιμή είναι πολλαπλάσια παρά το πλαφόν των 3 ευρώ,  ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «το πλαφόν έχει λύσει το πρόβλημα της αύξησης σε πολύ μεγάλο βαθμό. Με κατηγορεί η εφημερίδα «Δημοκρατία» για αυτό που είχα πει από την αρχή, ότι το πλαφόν των 3 ευρώ αφορά σε ένα πολύ μικρό αριθμό φαρμάκων. Είναι κάτι που είχα πει εξαρχής γιατί τα περισσότερα φάρμακα πήραν αύξηση κάτω από 3 ευρώ. Χαίρω πολύ».

Σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων που αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «βεβαίως και υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων. Δεν είναι κάτι καινούριο. Τα φάρμακα που αναφέρονται στα «ΝΕΑ» – πλην της ινσουλίνης στην οποία δεν υπάρχει έλλειψη, είναι λάθος αυτό – είναι σε έλλειψη αλλά είναι όλα σε απαγόρευση εξαγωγών. Είναι σε έλλειψη γιατί υπάρχει πανευρωπαϊκή έλλειψη σε αυτά φάρμακα, όχι επειδή γίνονται παράλληλες εξαγωγές».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ